25. září 2019 20:14

Kipchoge versus Vabroušek, to je, oč tu běží

Titulek sice trochu přehání, v obou případech je ale cíl stejný, a to maraton pod dvě hodiny. Zatímco se keňský mistr světa v běhu na 5 km (2003) a olympijský vítěz v maratonu z Ria de Janeiro (2016) bude snažit o prolomení magické hranice s pomocí elitních vodičů, je světový rekordman v počtu umístění v elitní desítce závodů Ironman či Challenge stavitelem a manažerem týmu dvaačtyřiceti odvážlivců.

Na jedné straně držitel dosud nejrychlejšího maratonského času 2:01:39 z Berlína (16. září 2018), na straně druhé štafeta českých a možná slovenských běžců, kteří se pokusí překonat hranici lidských možností v akci Havířovská 10 Playboy Atex Maraton. „Několikrát jsem o maratonech psal, když jsem si spočítal, že 42 195 km pod dvě hodiny rovná se průměru kolem 2:50 min/km, dospěl jsem pomalu k přesvědčení, že jednodušší bude skočit tři metry do výšky,“ říká v této souvislosti šéfredaktor www.playboy.cz Petr Bošnakov. „Pak jsem ale dělal na téma maraton pod dvě hodiny rozhovor s Petrem Vabrouškem a shodli jsme se na tom, že při jisté souhře okolností by to mohlo vyjít. Z českého pohledu se nám jevila jako jediná možná varianta štafeta. Tak jsme si řekli, proč to nezkusit. A protože se Petr těší v maratonské komunitě nezpochybnitelnému renomé a byl ochoten pustit se do sestavování týmu, nebylo co řešit.“

Jeden z nejzdatnějších triatletů historie oslovil pořadatele tradičního závodu Havířovská desítka, který se letos uskuteční 20. října. „V květnu jsme ještě nevěděli, že se Eliud Kipchoge pokusí o totéž 12. až 20. 10. ve Vídni, v rámci akce Ineos 1:59 Challenge. Svým způsobem se tak bude jednat o přímou konfrontaci Havířov–Vídeň. Každopádně pořadatelé Lumír Hlaváč a Martin Kučera, se kterými mám ty nejlepší zkušenosti, přišli hned na úvod s trumfem v podobě trojnásobného halového mistra světa v běhu na 400 metrů Pavla Masláka. Takže si to vlastně na dálku nejspíš rozdají dva mistři světa.“

Navíc v týmu Petra Vabrouška nemusí chybět ani olympijský vítěz, v jednání je totiž účast držitele zlaté medaile v moderním pětiboji z OH v Londýně 2012 Davida Svobody. Mezi adepty je pak rovněž jeho bratr, mistr světa v kvadriatlonu Tomáš Svoboda.

Hned první post, zveřejněný před týdnem na facebookovém profilu, strhnul lavinu zájmu. Běhen čtyřiadvaceti hodin překročil příspěvek hranici 40 000 zhlédnutí, k tomu takřka 500 lajků, přes 200 komentářů a 90 sdílení. Na počátku týdne disponoval Petr Vabroušek při „nominačním“ čase 2:45 min/km asi třemi desítkami běžců. Dobrá věc se zatím daří!