26. dubna 2024 18:25
Petr Bošnakov

Nejbohatším hudebníkem planety opět Jay-Z, světu vládne Amerika

Podle německého filozofa Friedricha Nietzscheho uvolňuje hudba ducha a okřídluje myšlenky. Nelze nesouhlasit, zároveň však není od věci dodat, že se muzikou dají vydělat velké peníze. Seznam deseti nejbohatších muzikantů serveru therichest.com je toho důkazem.

Jay-Z | USA | 2,5 miliardy USD

Vlastním jménem Shawn Corey Carter je nejbohatší hudebník světa a o své postavení, pokud nedojde k něčemu hodně blízkému zázraku, se nemusí bát. Během loňského roku totiž držitel 23 cen Grammy, jehož 14 alb ovládlo v minulosti žebříček Billboard Hot 200, navýšil své jmění o neskutečných 1,1 miliardy dolarů. Pro ilustraci, v případě čtvrté nejbohatší zpěvačky Taylor Swift se loni jednalo o nárůst „pouhých“ 170 milionů dolarů.

Kromě muziky zvládá Jay-Z také byznys. Má nemalý podíl ve streamovací platformě Tidal. Slušně vynáší také jeho módní značka Rocawear a řetězec luxusních barů 40/40. Vedle toho spolupracuje s luxusním konglomerátem LVMH. V roce 2021 prodal gigantu Moët Hennessy, který je součástí LVMH, padesátiprocentní podíl svého šampaňského Armand de Brignac. Cena sice nebyla uvedena, nicméně vzhledem ke skutečnosti, že se láhev rapperova šampaňského prodává asi za 300 dolarů a Moët Hennessy jevil dlouhodobý zájem, nemusel nejspíš Jay-Z příliš smlouvat. Jeho vyjednávací pozici posílila i čísla z posledního „předcovidového“ roku 2019, během kterého se prodalo přes 500 tisíc láhví.

Rihanna | Barbados | 1,4 miliardy USD

Královna z Karibiku udržela druhé místo mezi nejbohatšími hudebníky planety, přestože loni se její jmění ztenčilo o 300 milionů dolarů. Je otázkou, do jaké míry se na finanční újmě podílely její aktivity v neziskové organizaci Clara Lionel. Držitelka devíti cen Grammy udala na globálním trhu přes 250 milionů kopií své muziky, nouze tak nehrozí. Kromě toho je majitelkou vlastní úspěšné módní značky Fenty.

V roce 2021 inkasovala na základě smlouvy s LVMH 255 milionů USD. Peníze byly určeny na její projekt Loud France, pojmenovaný podle úspěšného alba Loud z roku 2010. Podle všeho se ze strany LVMH jednalo o výhodnou investici, neboť v předchozím roce vydělala značka Fenty Beauty, kterou Rihanna založila v roce 2017, rovných 374,5 milionu dolarů. Jak se tehdy nechala rodačka z Barbadosu slyšet, nový brand se svou produkcí – oděvy, sportovní obuv, doplňky – zaměřil především na mladé lidi s vysokou kupní silou.

Rihanna je rovněž zdatnou investorkou do nemovitostí, před třemi lety si pořídila za 13,8 milionu dolarů luxusní rezidenci z 30. let minulého století v exkluzivní losangeleské lokalitě Coldwater Canyon. Těsně předtím koupila v březnu poblíž dům za 10 milionů dolarů, do zpěvaččiny sbírky nemovitostí dále patří sídlo v Hollywood Hills v hodnotě 6,8 milionu dolarů, byt na Wilshire Corridor a penthouse v LA The Century za 5,5 milionu dolarů.

Paul McCartney | Anglie | 1,2 miliardy USD

Zakladatel Beatles a první librový miliardář mezi umělci měl loni hodně dobrý rok, když jeho finanční aktiva posílila o 200 milionů dolarů. Lví podíl na této pro něj radostné skutečnosti má loňských 16 koncertů, za které inkasoval 105 milionů dolarů. Jak informoval web spokesman.com, přestože průměrná cena za vstupenku je 400 dolarů, do půlhodiny bývá vyprodáno.

Sir Paul je rovněž úspěšným investorem TiNDLE a úzce spolupracuje s investiční společností MPL Ventures LLC investující především do nemovitostí a farmaceutického sektoru.

Součástí první desítky jsou dále Taylor Swift (USA, 1,1 miliardy USD), Sean „Diddy“ Combs (USA, 1 miliarda USD), Jimmy Buffett (USA, 1 miliarda USD), Herb Alpert (850 mil. USD), Beyoncé (USA, 800 mil. USD), Bono (Irsko, 730 mil. USD) a Madonna (580 mil. USD).