28. července 2023 10:50
Petr Bošnakov

Luxusní sídla slavných. George Clooney má vilu za sto milionů, impérium buduje i Lady Gaga

Jak ukazují příklady některých českých herců, snad nejvíc se v tomto ohledu „proslavila“ Veronika Žilková, spoléhat se na důchod je vcelku naivní a platí, že co v mládí rozumně investuješ, to ve zralém věku jako když najdeš. Níže uvedené příklady amerických kolegů a kolegyň paní Veroniky, kteří se rozhodli investovat do nemovitostí, jsou toho důkazem.

George Clooney: zákaz přiblížení

Podle veřejně dostupných zdrojů je George Clooney uměleckou celebritou s nejdražší nemovitostí, hodnota jeho Villy Oleandra u italského jezera Como se odhaduje na sto milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že v roce 2017 zkasíroval spolu se svými dlouholetými obchodními partnery Randem Gerberem, jinak manželem topmodelky Cindy Crawford, a Mikem Meldmanem za svou tequilovou společnost Casamigos nikoli zanedbatelných 700 milionů dolarů, nemusí mít starosti s provozem svého obydlí. Navíc dalších 300 milionů bude novým vlastníkem Casamigos, kterým je nadnárodní společnost Diageo, vyplaceno na základě výnosnosti do konce probíhajícího desetiletí.

Villu Oleandra, jeden ze svých čtyř domů, si oscarový herec, režisér, scenárista, producent a byznysmen pořídil v roce 2001, kdy se těšil pověsti jednoho z nejobletovanějších mužů planety. I u této koupě prokázal, že je velmi schopný investor. Rezidenci z 18. století totiž pořídil od předchozího majitele, vlastníka kečupového impéria rodiny Heinzových, za vcelku směšných 7 milionů dolarů. Vila, s dnešní cenovkou 100 milionů dolarů, má celkem pětadvacet pokojů a velkou garáž, ve které George parkuje především oblíbené motorky. Nechybí udržovaná zahrada, tenisové kurty, posilovna a menší divadlo. Kromě toho má třípatrová nemovitost vlastní pizzerii a díky balkonům a terasám nabízí rovněž dokonalý pohled na západ slunce.

S Villou Oleandra je spojen zajímavý, v případě George Clooneyho dokonce osudový příběh. Jak prozradil v show Davida Lettermana, v roce 2013 mu jeho agent sdělil, že v brzké době navštíví jeho bydliště žena, kterou později pojme za manželku. Tehdy třiapadesátiletý herec se tomu nejspíš zasmál, v relativně krátkém čase se u něj zastavil známý s kamarádkou, právničkou Amal. Za rok byla svatba, následovala dvojčata Ella a Alexandr.

Po čase George přikoupil vedle stojící Villu Margheritu, učinil tak kvůli zajištění maximálního soukromí. Věci totiž zašly tak daleko, že starosta vesnice Laglio, ve které se nemovitosti nachází, vyhlásil pod pokutou 600 dolarů zákaz přiblížení k vilám na menší vzdálenost než sto metrů.

Lady Gaga: barák po Franku Zappovi

Vcelku inspirujícím portfoliem nemovitostí se může podle serveru MyDomaine pochlubit i vlastním jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta, světu známá pod uměleckým jménem Lady Gaga. Jedna z nejvýraznějších a nejvlivnějších postav současného showbyznysu má kromě Oscara finanční aktivitu v hodnotě 320 milionů dolarů.

Svůj vkus si úspěšná herečka a zpěvačka Lady Gaga tříbila prostřednictvím nájemního bydlení, nejdřív platila 25 tisíc dolarů měsíčně za moderní rezidenci ve středomořském stylu v Bel Air. Jak informoval server Dirt, za uvedenou částku měla k dispozici šest ložnic, osm koupelen, bazén a zahradu. A hlavně vysoké zdi a nezničitelné dveře, které hvězdu chránily před neutuchajícím zájmem paparazzi. Pro čas svého pobytu v New Yorku si pronajala za 22 tisíc dolarů penthouse v Central Parku na Manhattanu o rozloze kolem tisíce metrů čtverečních. Kromě standardu má k dispozici čtyři terasy, dva krby, v budově se navíc nacházejí lázně a fitness.

Jak uvádí web MyDomaine, zpěvačka je majitelkou velkolepého sídla v bezprostřední blízkosti pláže v Malibu, za které zaplatila 22,5 milionu dolarů. Nemovitost s obytnou plochou kolem 3 200 metrů čtverečních se nachází na pozemku o rozloze 2,5 hektaru. Má pět ložnic, sedm koupelen, luxusní kuchyň, domácí kino, posilovnu a bowlingovou dráhu z 60. let minulého století. Venku se mimo jiné nachází bazén a lázně. V Hollywood Hills si pak Lady Gaga pořídila za 5,2 milionu dolarů historický dům s rustikální kamennou fasádou, jehož předchozím majitelem byl rovněž v Česku známý, světově proslulý muzikant Frank Zappa. Součástí domu je rovněž kultovní nahrávací studio známé jako Utility Muffin Research Kitchen.

Mila + Ashton: ve znamení udržitelnosti

Mila Kunis a Ashton Kutcher můžou ještě stále sloužit jako vzor úspěšného hollywoodského manželství a lze jen doufat, že jim to vydrží. Poprvé se potkali v roce 1998, kdy si spolu zahráli v úspěšném sitcomu Zlatá sedmdesátá, nicméně randit spolu začali v roce 2012. Za další tři roky se vzali a počali dvě děti, dcerku Wyatt a chlapce Dimitriho.

Hodnota majetku manželů se odhaduje na 250 milionů dolarů, Mila a Ashton pak svá aktiva rozmnožují prostřednictvím moudrých investic do startupů a nemovitostí především Kalifornii. V jejich realitním portfoliu nechybějí nemovitosti z tak exkluzivních lokací, jakými jsou bezesporu Hollywood Hills či Santa Barbara.

První ziskovou investicí do realit se ukázala být v případě Ashtona Kutchera koupě domu v Hollywood Hills, za kterou zaplatil v roce 2012 částku 3,64 milionu dolarů. Podle LA Times má nemovitost s pěti ložnicemi a osmi koupelnami takřka 3 000 metrů obytné plochy. Moderní designovou stavbu charakterizuje otevřený půdorys a vysoké stropy, prosklené stěny jsou zárukou přítomnosti denního světla. Obývací pokoj má vestavěné akvárium, krb, k tomu všemu úchvatný výhled na město a hory. Nesmíme zapomenout ani na vinný sklípek, posilovnu, saunu, venkovní bazén a prostory pro grilování. V roce 2017 prodal Ashton Kutcher velkorysé sídlo za 9,92 milionu dolarů, zisk tedy činil bezmála 6 milionů.

V dalším budování malého realitního impéria pokračovala dvojice po zásnubách v roce 2014, kdy si snoubenci pořídili v Beverly Hills dům za 10,2 milionu dolarů. Především Mila může zaskočit na kus řeči k sousedkám Jennifer Lawrence, Cameron Diaz či Nicole Kidman. O tři roky později investovali dalších 10 milionů dolarů do domu na pláži v Santa Barbaře.

Od roku 2019 pobývá rodina v Los Angeles na udržitelné farmě KuKu Farms. Jak prozradil list New York Post, na projektu se podílel architekt Howard Backen, stěžejní roli sehrálo při stavbě recyklované dřevo, kámen, sklo a ocel. Součástí nemovitosti, kterou udržuje v chodu solární energie, je stodola určená k pořádání velkolepých párty.