25. dubna 2024 17:42
Petr Bošnakov

Pierce Brosnan propadl veslování, sedmdesátiletý akční hrdina je ve skvělé formě

Přestože s názorem především skalních fanoušků, že irský herec Pierce Brosnan byl v letech 1995 až 2002 historicky nejpovedenějším Jamesem Bondem, lze polemizovat, jedna věc je jistá. Exagent 007, který loni v květnu oslavil 70. narozeniny, je přes svůj „zralý“ věk ve skvělé fyzické formě. A protože je známo, že se ve zdravém těle nachází zdravý duch, exceluje na „stará kolena“ v akčních filmech.

K přerodu elegána, který kromě bondovek oslnil především dámy v povedeném muzikálu Mamma Mia, došlo v roce 2022, kdy se objevil v akčním sci-fi snímku Black Adam po boku aktuálního akčního hrdiny číslo 1 Dwayna Johnsona. Viděl jsem sice mnohem lepší filmy, každopádně The Rock se dočkal vysněné role, zatímco Pierce ukázal publiku a především sám sobě, že i dvacet let poté, co byl odejit z Bonda, na to má.

Rychlý Charlie

Záhy přišla další nabídka, tentokrát od režiséra Phillipa Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Sběratel kostí), který Pierce Brosnana obsadil do hlavní role akčního snímku Fast Charlie. Zábavný příběh stojí a padá s postavou nájemného vraha Charlieho Swifta, který realizoval zakázku v podobě přizabití jednoho zločince. Pro zabijáka Charlieho kalibru banální úkol byl nejdřív zdárně vykonán, problém nastal v okamžiku, kdy bylo nalezeno zločincovo tělo bez hlavy. A Charlie přitom věděl, že se zasloužené finanční odměny dočká až po identifikaci těla, což bez hlavy dost dobře není možné. Zapeklitý úkol mu pomohla vyřešit, pochopitelně za cenu bitek a přestřelek, bývalka mrtvého zločince.

Charlieho role vyžadovala nemalé fyzické nasazení, a pokud před začátkem natáčení panovaly pochybnosti, zdali herec úlohu zvládne, ukázalo se, že si Pierce počínal vzhledem k věku nadmíru zdatně. Médiím prozradil, že kromě golfu a tenisu jezdí pravidelně na kole kolem jezera Lady Bird Lake v texaské metropoli Austinu. A propadl veslování. „Přihlásil jsem se do veslařského klubu a zamiloval se do veslování. Jedná se o super hobby. Pokud někdo stojí o moje rady, pořiďte si veslařský trenažér a trénujte 20 minut denně,“ doporučil v rozhovoru pro magazín GQ.

Tenis na nervy

Je známo, že Pierce Brosnan je herec, který velmi dbá na svou fyzickou kondici, proto má v sedmdesáti letech kde brát. Magazín Hallo zveřejnil před několika týdny rozhovor s bývalým příslušníkem anglického vojenského námořnictva Simonem Watersonem, kterého si herec najal před natáčením bondovky Jeden svět nestačí (1999). Trenér vzpomínal, že Brosnan nebyl tenkrát nic moc, ale věděl, že na sobě musí pracovat. „Éra superhrdinů z produkce Marvelu byla sice před námi, ale jednalo se o začátek doby, kdy producenti vyžadovali akční scény, a bez slušné fyzické kondice to nešlo.“ V rozhovoru pro The Sun Simon prozradil, že jeho svěřenec nemusel posilovnu a preferoval pestrost. „Hráli jsme hlavně tenis a golf, jezdili na horském kole, věnovali se joggingu. Měl jsem na starosti i organizační stránku věci, takže pokud se rozhodl pro golf, musel jsem do dvou dnů zařídit hřiště.“

Větší obtíže byly spojeny s tenisem. „Jezdili jsme do Španělska, kurt byl obklopen fotografy, nad námi létaly vrtulníky, které hru natáčely. Bylo to na nervy, ale pokaždé jsme to nějak zvládli.“