18. září 2018 10:16

Po čem muži touží? Uvidíme!

Filmová komedie Po čem muži touží režiséra Rudolfa Havlíka podle scénáře, který napsal se známou spisovatelkou Radkou Třeštíkovou právě vstupuje do kin.

Charismatický cynik Karel Král (Jiří Langmajer), trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na kterého ženy letí, je šéfredaktorem časopisu Playboy. Jednoho dne jeho nezávazný způsob života utrží hned několik ran. Dostane výpověď kvůli průšvihům a poklesu prodejnosti časopisu, bývalá manželka a dcera ho opět naštvou, neznámá žena mu nabourá auto a na jeho místo je dosazena pohledná mladá šéfredaktorka Leona (Táňa Pauhofová). Karel vyřeší problémy po chlapsku - společně s nejlepším kamarádem Čestmírem (Matěj Hádek) se opije a v dobrodružné noci si přeje, aby se stal ženou, protože „ženský to mají v životě mnohem jednodušší a on je na tom kvůli nim bídně.“ Ráno Karel zjistí, že následkem noční alkoholické „jízdy“ a zásahem vědmy Zoltany (Pavla Tomicová) se stal ženou (Anna Polívková). Ovšem pouze fyzicky. Karel se jako Karla musí vyrovnat nejen s novým vzhledem, ale hlavně se naučit fungovat v ženském těle a zjistit, zda to mají ženy opravdu snazší.

Vedle Jiřího Langmajera a Anny Polívkové v hlavních rolích Karla a Karly se v komedii Po čem muži touží objeví celá řada známých herců a hereček - Táňa Pauhofová, jako ambiciózní šéfredaktorka Playboye Leona, Matěj Hádek jako Karlův kamarád Čestmír, Jiří Havelka v roli spisovatele Roberta, který je přesvědčen, že zná ženský svět mnohem lépe než Karel, Andrea Hoffmannová a Sara Sandeva, jako Karlova bývalá manželka a dcera, k níž Karel složitě hledá cestu. Filmovou redakci Playboye tvoří Oldřich Navrátil, Lucie Polišenská, Lucie Šteflová, Naďa Konvalinková, Jana Synková, Jakub Volák, Dominika Myslivcová, Richard J. Müller a Jiří Maryško, v dalších rolích uvidíme Lenku Vlasákovou, Pavlu Tomicovou, Ester Kočičkovou, Martina Stránského a další.

Rudolf Havlík má za sebou filmy Zejtra napořád a romantickou komedii Pohádky pro Emu, pro Radku Třeštíkovou to naopak je první realizovaný scénář.

PODLE KARLOVA NÁZORU, TO MAJÍ ŽENY V ŽIVOTĚ SNAZŠÍ. MÁ KAREL PRAVDU?„Já si myslím, že jak ženský, tak mužský role jsou náročný, zvlášť, když člověk chce najít i tu druhou stránku. Vlastně v každém člověku je obojí a jenom třeba muži se stydí nebo nechtějí ukázat tu svoji křehčí stránku,“ říká hlavní představitelka Anna Polívková. Její maminka Evelyna Steimarová vidí Karlův výrok jasně: „Nebyl nikdy v roli ženy, jinak by takovou blbost nemohl říct!“

CHTĚLI BY BÝT ŽENY MUŽI A MUŽI ŽENAMI?Hlavní hrdina filmu, suverén Karel, vysloví osudovou větu: Chci bejt ženská! A souhra okolností a tajemná vědma Zoltana mu jeho přání splní. Nabídli jsme hercům z filmu teoretickou možnost, že by se jim také podobné přání mohlo splnit. Chtěli by být ženy muži a muži ženami?

POTKALA VÁS PŘI NATÁČENÍ ZAJÍMAVÁ SCÉNA?Přestože se nejedná o film, který by herce posílal do životu nebezpečných scén nebo velkých kaskadérských kousků, připravil pro ně pár nástrah.

„Nejvíce jsem se bála scén z počátku proměny, kdy se leknu při pohledu do zrcadla a jsem vyděšená z toho, co se stalo, ale nakonec se to ukázalo méně náročné, než mezifáze, kdy Karel už je trochu žena, ale stále ještě chlap,“ přiznává Anička Polívková.

„Hned první den jsem ve svých dvaapadesáti letech běhal v takových dívčích kaťátkách a podprsence před kamerou a říkal jsem si, co mě v tomhle věku ještě v životě čeká…“ směje se Jiří Langmajer.

JAK DALŠÍ HERCI VZPOMÍNAJÍ NA NATÁČENÍ?Další herci si zavpomínali na natáčení. Pro někoho byl záludný třeba tanec, herečka Lenka Vlasáková se naopak přiznala, že dokáže být nebezpečná svému okolí. „Při házení rekvizit jsem dvakrát trefila hlavní hrdinku Aničku Polívkovou do hlavy, a potom jsem zjistila, že mám neuvěřitelně přesnou ránu, protože když jsem po ní házela kabelku, tak jsem třikrát vypla světlo a čtyřikrát ji pověsila na kliku, takže myslím, že jsem dost nebezpečná pro okolí,“ prozradila se smíchem herečka.

JAK TO NAKONEC DOPADLO?„Můj nápad vznikl z prosté nostalgie. Stýskalo se mi po filmech jako Na hromnice o den více nebo Tootsie a chtěl jsem si něco podobného vyzkoušet a zkusit natočit komedii. Byl to jen nápad, který jsme potom s Radkou Třeštíkovou začali po nocích pro zábavu dávat dohromady, a protože nás to začalo ohromně bavit, tak jsme to zkusili dotáhnout do konce,“ říká režisér a spoluautor scénáře Rudolf Havlík. „Rudolf za mnou se svým námětem přišel ve správnou chvíli, potřebovala jsem si odskočit od vážných témat a napsat s ním ryzí komedii byla pro mě velká výzva,“ dodává Radka Třeštíková. Nicméně autorské konflikty, způsobené odlišností mužského a ženského přístupu mezi nimi nevznikaly. „Při psaní mezi sebou míváme občas konflikty a hádáme se, ale neřekla bych, že kvůli rozdílnosti v ženském a mužském vidění světa, já ostatně ke spoustě věcem přistupuju spíš jako muž a Rudolf je zase dost velký romantik a citlivka,“ přiznává známá spisovatelka.