16. února 2021 20:05

Každý dobrý skutek musí být potrestán...

O pravdě uvedené v titulku se přesvědčila i britská veřejnoprávní televize BBC, když uvedla na Vánoce americký muzikál Pomáda z roku 1978. U části diváků totiž tvrdě narazila.

Může za to scéna, kdy hlavní hrdina John Travolta (Danny) během sledování filmu v autokině osahává svou lásku Olivii Newton-John (Sandy). Té se ovšem Johnova aktivita nelíbí natolik, že z auta uteče. Muzikál je tudíž sexistický. Kromě toho je snímek homofobní, neboť pár v něm tvoří muž a žena, navíc nejsou dostatečně prezentovány menšiny. Mimochodem, slova jedné rozhořčené divačky, že ve scéně o taneční soutěži krouží po parketu pouze bílé páry, se nezakládají na pravdě, stačí se dívat. Pokud se toužíte seznámit se snímkem na vlastní oči, mohlo by vás zajímat, že...

  • Muzikál z roku 1971 je dílem reklamního textaře Jima Jacobse a středoškolského učitele umění Warrena Caseyeho. Tvůrci toužili vzdát prostřednictvím muzikálu poctu padesátým létům, kterým kralovaly „mastné vlasy, mastné motory a mastné jídlo“.
  • Režisér Randal Kleiser měl o obsazení hlavních rolí původně jinou představu. Dannyho měl hrát místo Johna Travolty Henry Winkler, hvězda sitcomu Happy Days. Ještě víc adeptek bylo na roli Sandy, před Olivií Newton-John byly ve hře Carrie Fisher, Susan Dey, Deborah Raffin a Marie Osmond.
  • Kromě toho musel režisér vyřešit skutečnost, že většina herců neodpovídala svým věkem středoškolákům. Například Johnu Travoltovi bylo v době natáčení třiadvacet, Olivie Newton-John byla o šest let starší, Jeff Conaway se narodil v roce 1950. V maskérně odvedli skvělou práci.
  • Nabídku zahrát si Teena Angela získal jako první král rokenrolu Elvis Presley, nakonec však padlo rozhodnutí na Frankie Avalona. 16. srpna 1977, v průběhu natáčení, Elvis zemřel.
  • Pomáda se stala nejsledovanějším filmem roku 1978. Soundtrack byl v té době druhým nejprodávanějším albem, přičemž první místo bral soundtrack Horečka sobotní noci s Johnem Travoltou v hlavní roli.
  • Jednu ze stěžejních skladeb – Greased Lightin’ – měl stejně jako v původní verzi muzikálu zpívat Kenickie, kterého hrál Jeff Conaway. Nakonec zpíval Danny neboli John Travolta, stalo se tak k velké Jeffově nelibosti. Písnička se mu nakonec stala osudnou, během natáčení si po pádu poranil záda, bolest vedla k závislosti na utišujících lécích. V roce 2011 zemřel na předávkování léky.
  • John Travolta se musel v průběhu natáčení vyrovnat se smrtí své partnerky Diany Hyland, která podlehla rakovině prsu.
  • Kultovní taneční soutěž se natáčela celý týden v prostorách Huntington Park High School v Los Angeles. Pracovalo se v tropickém klimatu, výsledkem byla nemoc řady komparzistů.
  • Olivia Newton-John měla původně problém s proměnou spořádané dívky Sandy v dračici oblečenou v kůži, nakonec se nechala přesvědčit Johnem Travoltou. Do kalhot ze spandexu (měkké elastické vlákno) se silou vůle nasoukala, proces zbavování se oděvu byl spojen s použitím nůžek.
  • Herec Jeff Conaway (Kenickie) projevoval během natáčení mimořádnou náklonnost k Olivii Newton-John (Sandy). Představitelku hlavní role se mu sice sbalit nepodařilo, nakonec alespoň vstoupil do svazku manželského s její sestrou Ronou.

(Profil Olivie Newton-John, nevěsty, která by se líbila vaší máti, čtěte v březnovém čísle Playboye)