7. června 2023 15:32

Tohle jsou platy současných hvězd formule 1. Vydělává víc Hamilton, nebo Verstappen?

Na jaké astronomické částky si přijdou současní jezdci královny motorsportu? První místo žebříčku asi nikoho nepřekvapí, platy jiných jezdců ovšem kdejakého fanouška možná zarazí.

Další ročník závodů formule 1 je v plném proudu a ruku na srdce, aktuální sezóna zatím bohužel příliš vzrušení a napětí divákům nenabízí. Zatímco v minulých letech si to Max Verstappen rozdával na trati s Lewisem Hamiltonem a alespoň v první polovině loňského roku s jezdci Ferrari, letos je dominance Red Bullu tak enormní, až se spekuluje, zda dokáže slavný tým vyhrát všechny závody v sezóně. Zdá se zkrátka, že Verstappen má třetí mistrovský titul v kapse a nikdo mu aktuálně nestojí v cestě. Proto se budeme v tomto článku věnovat o něco zajímavějšímu tématu – a to samozřejmě platům jednotlivých jezdců.

Jezdci F1 logicky patří k největším hvězdám motorsportu a samotné závody jsou stále obří událostí plné luxusu, slavných hostů v paddocku a tím nejmodernějším vybavením. Formule je zkrátka motoristickou smetánkou, v níž se točí ohromné peníze a špičkoví jezdci patří často k těm nejlépe placeným sportovcům světa. Jak jsou na tom závodníci tento rok?

Kdo dostává nejvíce peněz?

Přesné částky jednotlivých platů bývají většinou tajné a stáje i jezdci se je snaží držet pod pokličkou, ne vždy se to ale podaří. Následující seznam platů jezdců, který dal dohromady web Racing News 365 je tak sestaven z několika zdrojů, propočtů i informací lidí pohybujících se v paddocku a podle všeho má k realitě velmi blízko. Jedná se pak jen o samotné platy, do čísel nejsou započítány jejich marketingové spolupráce či případné bonusy. Částky některých jezdců i tak berou dech.

1. Max Verstappen (Red Bull) –55 milionů dolarů

2. Lewis Hamilton (Mercedes) – 35 milionů dolarů

3. Charles Leclerc (Ferrari) – 24 milionů dolarů

4. Lando Norris (McLaren) – 20 milionů dolarů

5. Carlos Sainz (Ferrari) – 12 milionů dolarů

6. Sergio Pérez (Red Bull) – 10 milionů dolarů

7. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) – 10 milionů dolarů

8. George Russell (Mercedes) – 8 milionů dolarů

9. Esteban Ocon (Alpine) – 6 milionů dolarů

10. Fernando Alonso (Aston Martin) – 5 milionů dolarů

11. Pierre Gasly (Alpine) – 5 milionů dolarů

12.  Kevin Magnussen (Haas) – 5 milionů dolarů

13. Alex Albon (Williams) – 3 miliony dolarů

14. Lance Stroll (Aston Martin) – 2 miliony dolarů

15. Nico Hulkenberg (Haas) – 2 miliony dolarů

16. Nyck De Vries (AlphaTauri) – 2 miliony dolarů

17. Zhou Guanyu (Alfa Romeo) – 2 miliony dolarů

18. Oscar Piastri (McLaren) – 2 miliony dolarů

19. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) – 1 milion dolarů

20. Logan Sargeant (Williams) – 1 milion dolarů

Verstappen nemá konkurenci

První a druhé místo asi nikoho nepřekvapí. Současná jednička F1 Max Verstappen vydělává ročně v přepočtu přes miliardu korun ročně a sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton i přes současné potíže Mercedesu za ním příliš nezaostává. Překvapující je ovšem např. čtvrté místo Landa Norrise z McLarenu, který aktuálně vydělává dvakrát tolik, co druhý jezdec průběžného pořadí Sergio Pérez či druhý jezdec Mercedesu George Russell, který také podává výborné výkony a zajíždí takřka totožné výsledky jako mnohem zkušenější Hamilton. Norris je ovšem u stáje týmovou jedničkou a McLaren chtěl z Norrise mít velkou hvězdu. Fakt, že mají letos jedno z nejhorší aut na startovním roštu, jim ale trochu zbortil jejich představy.

Překvapujících je také „pouhých“ 5 milionů dolarů u závodního veterána Fernanda Alonsa. Zde se ovšem zdroje asi nejvíce rozchází a někteří v jeho případě mluví o 20milionové výplatě. Na prvních třech místech, na nichž najdete také největší naději Ferrari Leclerca, se v následujících letech asi jen tak něco nezmění. Spíš bude zajímavé sledovat, zda se Verstappenovo „kapesné“ příští rok, kdy bude vyjednávat o nové smlouvě, ještě raketově zvýší.

Další podobné články