5. června 2023 18:40
Petr Bošnakov

Zlatan nebyl jen geniálním fotbalistou. Zazářit mohl i v mnohem drsnějším sportu

Oko snad žádného playboye a zároveň fotbalového fanouška nezůstalo na konci prvního červnového víkendu suché, konec kariéry totiž oznámil autor mimořádných hlášek a především branek Zlatan Ibrahimović. Švédský superstřelec bosenského původu, který v jednom rozhovoru vysvětlil ateistické novinářce, že právě hovoří s Bohem, skončil s fotbalem ve 41 letech.

Zlatan, mimo jiné přezdívaný Ibrakadabra, hájil během své přebohaté kariéry barvy týmů Malmö FF, Ajax Amsterdam, Juventus Turín, Inter Milán, FC Barcelona, AC Milán, Paris Saint – Germain, Manchester United LA Galaxy a ještě loni, až sužován zraněními, měl nezpochybnitelný podíl na triumfu AC Milán. Během své mimořádné kariéry dal na klubové úrovni a v reprezentaci 467 branek.  Přitom v žádném ze svých angažmá na nejlepších fotbalových adresách nepatřil mezi tréninkové dříče. Proto nikdy neskrýval obdiv k Pavlovi Nedvědovi, se kterým se potkal v době svého působení v Juventusu (2004 – 2006). „Byl to největší tréninkový maniak, jakého jsem kdy poznal. Před tréninkem jezdil sám hodinu na kole a po tréninku šel na další hodinu běhat,“ vzpomíná ve své knize Já jsem Zlatan Ibrahimović na českou hvězdu, kterou shodou okolností střídal při své premiéře v barvách Staré dámy.

Karate a taekwondo

Jak se shodnou snad všichni experti, vzhledem ke svým tělesným parametrům (195 cm, 95 kg) vynikal Zlatan mimořádnou obratností, za níž vděčí bojovým sportům. Jak uvedl britský list Daily Telegraph, získal v 17 letech černý pás v karate, v roce 2010 mu pak byl udělen čestný černý pás v teakwondo. Ibra podílející se velmi výrazně rovněž na zisku titulu AC Milán v sezóně 2010/2011 přebral ocenění za popularizaci bojového sportu z rukou Marka Sarmienteho, stříbrného medailisty v teakwondo z olympiády v Pekingu 2008. V roce 2011 pak obletělo svět video, ve kterém jeho spoluhráč Antonio Cassano poskytoval po zisku titulu rozhovor jedné z televizních stanic, zatímco kolem procházející Zlatan střihl pravou nohou a zlehka kopl Antonia do hlavy. Jeho první trenér z rodného Malmö Leif Olmo uvedl v rozhovoru pro Fotbools Expresen, že pokud by se Ibrakadabra věnoval bojovým uměním se stejným úsilím jako fotbalu, měl veškeré předpoklady k dosažení mimořádných výsledků.

Výzva do klece

Vzhledem ke svým schopnostem a docela vznětlivé povaze se Zlatan nikdy nevyhýbal konfliktním situacím. V době svého prvního angažmá v AC Milán se dostal na tréninku nejen do slovní potyčky s americkým obráncem Oguchi Onyewem. „Pustili se do sebe, Gennaro Gatusso se je snažil roztrhnout, ale dostal ránu pěstí do obličeje,“ vzpomínal v té době hráč milánských Massimo Oddo v rozhovoru pro goal.com.  Zlatan měl v důsledku potyčky naštípnutá žebra, svého soka přirovnal k těžké váze s tím, že oba šli do souboje s cílem zabít jeden druhého. Oguchi se nechal po čase během interview pro ESPN slyšet, že, „něco je pravda, něco ne.“

V době svého angažmá v LA Galaxy, po jednom prohraném zápase Ibra spoluhráčům vysvětlil, že má na účtu 300 miliónů dolarů a vlastní ostrov, prohry proto nemá zapotřebí a zabije prvního člověka, který bude jeho názor rozporovat. Mnoha komentářů se dočkal jeho souboj s obráncem Real Salt Lake City Nedumem Onuohou. S bývalým hráčem Manchesteru City se srazil v 60. minutě a po zbytek zápasu mu vyhrožoval. „Přišel se mi sice po zápase omluvit, ale na to mu kašlu,“ uvedl bývalý hráč Citizens.

Během druhého působení v AC Milan zaujala jeho potyčka se stejně fyzicky disponovaným Romeluem Lukakem z Interu Milán, v průběhu které o sebe oba obři opřeli o svá čela. V Anglii si při této příležitosti vzpomněli na místního bojovníka UFC Danny Robertse, který v roce 2016 vyzval Ibrahimoviće k souboji v kleci. Odpovědi na svou výzvu se však nedočkal. Na druhou stranu, co nebylo a není, může být.

Zdroj mobility, kreativity a tvrdosti

S názorem, že trénink bojových umění prodloužil Zlatanovi kariéru a měl nemalý podíl na jeho výkonnosti, se ztotožňuje i respektovaný domácí trenér fyzické přípravy Lukáš Stránský, toho času ve službách ženského fotbalového týmu Slavie, účastníka Ligy mistrů. Jeho dlouholetým klientem je rovněž mistr světa 2010 a držitel bronzové medaile z olympiády Vancouveru Roman Červenka, který v sedmatřiceti letech obhájil v nabité švýcarské lize vítězství v kanadském bodování. „Ovládání bojových umění je o mobilitě, kreativitě, a tvrdosti. Během tréninku se kope, do lap a pytlů, proto dochází k extenzi, neboli k akci způsobující natažení svalů. Ibrahimović měl maximální švih, a proto nelaboroval s natrženými svaly,“ konstatuje s tím, že bojová umění jsou rovněž součástí tréninků vyhlášené mládežnické akademie Ajaxu Amsterdam. „Nespárují mezi sebou, ale jinak jedou všechno v plné intenzitě. V Česku v tomto zaostáváme, hodně se běhá, ale všechno maximálně na třetí rychlostní stupeň,“ dodává.

Další podobné články

Sdílejte článek
Štítky FC Barcelona kariéra fotbal Inter Milán Paris Saint-Germain AFC Ajax LA Galaxy AC Milan Zlatan Ibrahimović Juventus FC Manchester United FC