30. května 2023 15:46
Komerční sdělení , Miluna Pecková

Je čas vyrazit do boje proti úbytku testosteronu

Muži už v dnešní době nemusí skládat zkoušky odvahy ani nemusí přemoci kance holýma rukama, aby svému okolí dokázali své mužství. Přesto ve svém životě svádějí vysilující boj s velmi nerovným nepřítelem. S kým? S vlastním tělem, které se bouří proti jejich způsobu života.

Moderní doba klade na muže vysoké nároky, což je samo o sobě velmi stresující. Kariéra se sama neudělá, peníze nevydělají, rodina nezabezpečí a partnerka neuspokojí. Času na odpočinek je pramálo, starosti se hromadí. Nezanedbává se jen péče o vlastní tělo, ale i o mentální pohodu. A tak se pomalu, ale jistě stává, že organismu dnešních třicátníků začne chybět něco, co je pro něj zcela přirozené. Testosteron. Jeho pokles je až o čtvrtinu větší, než tomu bývalo u našich předků. Dá se s tím vůbec nějak bojovat?

V hlavní roli stres

Jedním z největších záporáků dnešní doby je dlouhodobý stres. Trvá týdny až roky a velmi negativně ovlivňuje náš život. Z fyziologického hlediska dochází při dlouhodobém stresu k řadě změn v našich tělních systémech, což se podepisuje na našem celkovém zdravotním stavu. Dlouhodobé vyplavování stresového hormonu kortizolu má navíc za následek přerušení produkce testosteronu.

Ten tělo vytváří naprosto přirozeně už od embrya a v mužském těle hraje několik důležitých rolí. Podílí se na tvorbě spermií, pomáhá budovat svalovou hmotu a udržovat hustotu kostí. Také je známý svou rolí v intenzitě sexuální výkonnosti a sexuálního chtíče. Jeho hladina dosahuje vrcholu kolem 20.–25. roku života, poté začne přirozeně klesat zhruba o 1 % ročně. „Tento pokles negativně ovlivňuje, tedy zrychluje a zesiluje, především moderní způsob života. Sedavé zaměstnání, špatná životospráva, častý stres a snížená fyzická aktivita, to vše v kombinaci se zvyšujícím se věkem ovlivňuje hladinu testosteronu a podporuje její úbytek,“ říká vedoucí lékař kliniky AlphaLabs MUDr. Marek Dvořák, Ph.D., MBA. „Úbytek testosteronu nemá nic společného se zženštilostí, jak se mohou mnozí domnívat. Ovlivňuje psychické a fyzické zdraví, muži se cítí unavení, jsou nevyrovnaní, nedokážou se soustředit a zhoršuje se jim paměť. Mnoho jich trpí pocity méněcennosti, které jsou prohloubeny sníženou chutí na sex a poruchami erekce,“ říká Marek Dvořák.

Existuje několik základních pravidel, která je potřeba dodržovat, aby mohlo docházet ke stimulaci přirozené produkce testosteronu. Mezi čtyři základní pravidla patří: správně se stravovat, pořádně se hýbat, náležitě odpočívat a často se milovat. Ačkoli to může znít sebevíc jednoduše, sáhněme si do svědomí a přiznejme si, jak často tato pravidla promítáme do svého života.

V určitém momentu, přesněji v momentu, kdy je hladina testosteronu opravdu nízká, je potřeba vyhledat odborníka. Jednou z možností, jak dostat testosteron opět do přirozené, optimální hodnoty, je testosteronová terapie. „Jedná se o diskrétní a bezpečnou léčbu, která není náročná, a přitom může kvalitu života mnohonásobně zlepšit. Na začátku je nutné udělat několik vyšetření, krevní testy a změřit aktuální hladinu testosteronu v organismu. Pak už jen lékař navrhne řešení, jak vrátit tělu optimální hodnotu tohoto hormonu. Průběžnými kontrolami pak lékař zjišťuje, jak se hladina testosteronu dostává na potřebnou hladinu,“ říká MUDr. Marek Dvořák, Ph.D., MBA. Způsob podání testosteronu je na klinice AlphaLabs možný dvěma způsoby, a to buď injekčně, nebo gelovou formou. „To, kterou variantu zvolíme, určuje řada faktorů a je to vždy na domluvě mezi lékařem a klientem. Naším cílem je dosáhnout optimálních hodnot hladiny testosteronu, nedochází pak k velkému útlumu vlastní endogenní produkce. Přesto může pacient po vysazení léčby pociťovat příznaky nedostatku testosteronu a toho, že si tělo neumí přirozeně vytvořit jeho dostatečné množství. Léčba je proto dlouhodobá. Prozatím neumíme zajistit stabilní hladinu například jednorázovou aplikací. Naším cílem je zdravý a spokojený klient,“ upřesňuje Marek Dvořák. Samotná léčba muže nijak neomezuje v běžném životě, je zcela diskrétní a časově nenáročná.

Není tedy jediný důvod, proč opět nepocítit komfort mladické energie a radosti ze života. Každý muž si zaslouží cítit se dobře. Stačí se jen rozhodnout a jít do toho na www.alphalabs.cz.