22. března 2024 17:09
Petr Bošnakov

O čem mluvit na prvním rande

Kdo jiný než playboy by měl vědět, že randění je celoživotní zábava. Zvlášť když v posledních letech nám tuto činnost v nemalé míře usnadňují seznamky všeho druhu. Jednou z nich je online seznamka Parship se sídlem v Hamburku, která je, jak uvádí, specializovaná na dlouhodobá stabilní partnerství.

Seznamka realizovala průzkum na vcelku reprezentativním vzorku nezadaných respondentů v dosti rozsáhlé věkové kategorii 18 až 69 let. Průzkum se zaměřil především na to, jak na online platformě navázat počáteční komunikaci tak, aby konverzace mohla pokračovat a neskončila před realizací vytyčeného cíle.

Stopka politice, sexu a bejvalkám

Jak vyplývá z výsledků výzkumu, tématem číslo jedna, kterému byste se měli během první online, případně SMS komunikace jednoznačně vyhnout, je politika. Věta ve smyslu: „Slečno, budete volit ANO, či Spolu, případně Piráty,“ má vskutku malou šanci na úspěch, hned 79 procent dotázaných je kategoricky proti. Pokud nejste schopen debatám o politice odolat, zkuste něco jako: „Považuji sice za občanskou povinnost jít k volbám, ale abych pravdu řekl, ačkoli politiku docela sleduji, nevím, koho volit…“ Je pravděpodobné, že dotyčná odhalí své volební preference a nepreference, případně řekne, že volby jsou stejně k ničemu. Rázem získáte důležité informace o tom, jakým směrem by se případná politická debata měla ubírat. Na druhou stranu, pokud devatenáctka konstatuje, že před Bartošem preferuje jednoznačně Babiše, je dobré mít se na pozoru, podívat se na výpis z účtu a říct si, zdali nebude strategicky výhodnější hned na začátku vycouvat. Priority dotyčné v podobě kopání zlata jsou zřejmé.

Pouze 11 procent nezadaných dívek a dam by nemělo problém s tím, pokud by se hned první téma konverzace týkalo sexu. A 70 procent oslovených by těžko rozchodilo úvodní komunikace o tom, že bejvalka byla absolutně super a snad se jí nový objev někdy vyrovná.

Záliby, moře, kariéra

Zaručený úspěch představuje podle 97 procent dotázaných debata na téma záliby. No nevím, zdali je v případě rigidní abstinentky vhodné prozradit svou zálibu v podobě pravidelných ochutnávek whisky. Taky si nejsem jist, jak moc se s ohledem na další možný vývoj vztahů vyplatí přiznat kladný vztah k návštěvě hospody, protože každý den přece stojí za oslavu. A veganku asi neoslní záliba v gastronomii s tím, že umím skvělé pečené koleno. Opět by to chtělo nechat iniciativu na potenciální partnerce. Univerzálně úspěšné jsou záliby, jako procházky, jízda na kole, kolečkové brusle, výlety…

Jednoznačně vhodným tématem úvodní konverzace jsou pak slunce, pláž, voda, moře a obecně cestování. Téma preferuje 91 dotázaných. Je vhodné nepřepálit začátek, zároveň se však nedoporučuje držet se při zemi. Takže něco mezi Mácháčem a Karibikem. Jen se trefit. Není to snadné, ale život je boj.

Stejně je tomu u debaty o kariéře, kterou preferuje 83 procent dotázaných. Ženy mají rády ambiciózní muže s profesní vizí, vedle toho však preferují společný účet, ke kterému mají přístup, minimálně dvě společné dovolené do roka, plný šatník a botník a hezké autíčko. Taky je dobré od samého začátku vědět, že potenciální partnerka si sice uvědomuje, že budování kariéry není procházka růžovým sadem, ale je zároveň skálopevně přesvědčená o tom, že problémy končí poté, co muž přejde práh domu a spatří její rozzářenou tvář.

Foto bližší realitě

Je vcelku pochopitelné, že rozhodujícím faktorem při navázání komunikace je fotografie, která, přes existenci celé řady filtrů, je přece jen blíž realitě, než tomu může být u textu. Podle výsledků průzkumu má 67 procent žen a dívek od 19 do 29 let rádo, když se v úvodu konverzace dozví, jak moc dobře vypadají a že realita předčila i smělá očekávání. Naopak 40 procent nezadaných ve věku 30 až 39 let si na pochvalu svého vzhledu počká na první schůzce face to face.