V říjnovém čísle mimo jiné svou práci válečné reportérky popisuje Lenka Klicperová, ve 20 otázkách pak první dáma česká dámské módy Tatiana Kováříková přiznala, že už nestihne obléknout celý svět. Armádní generál Jiří Šedivý se po odchodu do výslužby vyprofiloval v jednoho z nejuznávanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních a vojenských odborníků. Co nám prozradil v interview? Fenoménem je tentokrát režisér James Cameron, který je považován i za jednoho z nejvlivnějších lidí současnosti. A nechybějí samozřejmě krásné ženy...
V roce 2010 se Žaneta Němcová přestěhovala s rodinou z Ostravy do Thajska na ostrov Koh Tao. Záhy mimo jiné dospěla k zjištění, že thajská kuchyně představuje výzvu plnou specifických chutí a vůní. Jídla jsou přitom lehká, chutná a jejich příprava vyžaduje minimum času. Obliba thajské kuchyně pokračuje i po návratu do Česka, recepty hodné Playboye jsou toho důkazem.
Žaneta Němcová si při pobytu v Thajsku oblíbila místní kuchyni.
Žaneta Němcová si při pobytu v Thajsku oblíbila místní kuchyni.
Pad thai
Ingredience:asi 300 g kuřecích prsou, vegetariáni můžou použit sójové tofu. Dále 2 vejce, červená a jarní cibulka, nahrubo nastrouhaná mrkev, lžička nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce tamarindové, sójové a rybí omáčky, lžíce cukru, sušené chilli, rýžové nudle, sójové výhonky, rozdrcené arašídy, limetka
Příprava: Namočte rýžové nudle v horké vodě a nech je změknout. Rozpalte olej a nakrájejte kuřecí prsa na nudličky. Maso zprudka orestujte. Přidejte červenou a jarní cibulku, mrkev a znovu lehce orestujete. Ochuťte cukrem, chilli, k tomu zázvor a česnek, řádně promíchejte. Pak stačí přidat pad thai tamarindovou pastu, sójovou a rybí omáčku. Směs odhrňte na kraj pánve, na volné místo rozklepněte vejce, několikrát promíchejte a pak smíchejte se zbytkem ingrediencí v pánvi. Jako poslední končí v pánvi rýžové nudle. Rozhodně doporučuji na konci dochutit cukrem a limetkou. Tradiční pad thai servírujte do misky či hlubokého talíře posypaného arašídy a sójovými výhonky, přidejte měsíček limetky.
Žaneta: Jídlo z kategorie nekomplikovaných, jehož prostřednictvím lze začít seznamování s thajskou kuchyní. Kdo nemusí pálivé, může chilli vynechat, nicméně, doporučuji alespoň špetku. Není vůbec od věci zkusit v kombinaci se suchým, nejlépe německým ryzlinkem.
Pad thai
Pad thai
Massaman curry
Ingredience:300 g kuřecích prsíček, případně libového hovězího, 3 středně velké brambory, 3 lžíce žluté curry pasty, 0,5 l kokosového mléka, 2 lžíce nesolených burských oříšků, 2 bobkové listy, 3 zrnka kardamomu, 2 ks celé skořice, 2 lžíce palmového cukru, 3–4 lžíce rybí omáčky, 1–2 lžíce tamarindové pasty nebo limetkové šťávy
Příprava: Maso nakrájejte na kostičky. V hluboké pánvi nebo woku rozpalte olej, do kterého přidejte curry pastu a zahřívejte, dokud se vůně plně nerozvine. Pak vložte maso, očištěné brambory nakrájené na osminky a eventuálně další tvrdou zeleninu. V případě použití lilku či cukety vyčkejte na dobu těsně před varem. Směs minutu restujte, přidejte další kořenící ingredience a zalijte kokosovým mlékem. Vařte na mírném plameni, dokud nejsou brambory měkké. Na ozdobu použijte čerstvý nasekaný koriandr. Podávejte s jasmínovou rýží.
Žaneta: Ideální pro gurmány, kteří mají problém s pálivými jídly. V roce 2011 bylo massaman curry vyhlášeno serverem CNNGo nejchutnějším jídlem světa. Chuťové pohárky čeká slast v podobě skořice, nasládlé chuti palmového cukru v kombinaci s kyselostí tamarindu a kousky křupavých arašídů. Co se vína týče, doporučuji odrůdy Carignan nebo Syrah.
Zálivka:lžíce rybí omáčky, 2 lžíce teplé vody, lžička hnědého cukru, šťáva z 1/2 limetky, jedna chilli paprička, menší stroužek česneku
Příprava: Přípravu zálivky začněte vytvořením směsi teplé vody s cukrem. Poté postupně přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, najemno nakrájenou papričku a česnek. Nechte odstát.
Na oleji rychle orestujte nasekané stroužky česneku, předtím, než začnou hnědnout, k nim rozklepněte vajíčka a umíchejte dosucha. Přidejte nakrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky nakrájenou mrkev a asi 3 minuty restujte. Vhoďte krevety, restujte zhruba minutu. Pak přichází čas rýže a zelené části cibulek. Důkladně promíchejte a dochuťte cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo-oranžové, je hotovo. Na ozdobu posypte posekaným koriandrem.
Žaneta: Jedinečnost smažené rýže spočívá v možnosti kombinace prakticky se vším. K tomuto jídlu nelze nedoporučit lehký, svěží Sauvignon Blanc 2018 Waka.
Smažená rýže s krevetami
Smažená rýže s krevetami
Tom kha gai
Ingredience:500 ml kokosového mléka, 300 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce red curry paste, 2 ks citronové trávy, jejíž specifické aroma charakterizuje thajskou kuchyni. Dále 3 ks chilli papriček, 4 až 5 ks limetových listů, 5 lžic rybí omáčky, 300 g kuřecích prsou pokrájených na nudličky, 200 g hlívy, případně žampionů nakrájených na jemné plátky. Nesmí chybět 2 až 3 tvrdá, nedozrálá rajčata nakrájená na měsíčky, nedozrálost rajčat zabraňuje, aby se z horké polévky vytvořila kaše. Dále pak 4 až 5 lžic pokud možno čerstvé limetové šťávy, limeta se pak ještě používá na ozdobení hotového jídla. Výčet ingrediencí končí lžící třtinového cukru a oloupaným, na plátky nakrájeným kořenem galangálu.
Příprava: Citronovou trávu několikrát naklepejte tupou stranou velkého nože a nakrájejte na 4 cm velké kousky, kuřecí prsa krájejte proti vláknům na tenké proužky. Ve woku nebo v hrnci smíchejte kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka, curry pastou a přiveďte k varu. Přidejte citronovou trávu, nakrájený oloupaný galangál, limetkové listy a celé chilli papričky. Ochuťte rybí omáčkou a vařte na mírném až středním plameni asi 8 minut. Přidejte pokrájená kuřecí prsa a promíchejte. Vařte za občasného míchání asi 5 minut, maso musí zůstat křehké a měkké. Přichází čas kokosového mléka, limetkové šťávy, třtinového cukru a 1–2 lžic rybí omáčky, hlívy ústřičné a rajčat. Polévku můžete ozdobit čerstvým koriandrem a měsíčkem limety.
Žaneta: Nevím o lepším tipu na thajskou večeři. Prakticky pokaždé jsem s kokosovou polévkou plné chuti slavila úspěch. Jednoduchá příprava, stačí nachystat veškeré suroviny...