8. února 2019 20:02

Historii Grammy Awards vládne klasika

V neděli proběhne v losangeleském Staples Centru už jedenašedesáté vyhlášení hudebních cen Grammy Awards. Ve hře bude přes osm desítek trofejí, hned osm z nich si může odnést rapper Kendrick Lamar, pouze o jednu nominaci méně získal jeho rival Drake. Oba tak můžou překonat loňský výsledek Bruna Marse, který se těšil ze zisku šesti ocenění.

Ať to tedy dopadne v neděli v Los Angeles jakkoli, žebříček deseti historicky nejúspěšnějších interpretů, zůstane zachován.

V jeho čele stojí ziskem 31 cen Grammy Georg Solti (1912–1997). Rodák z Budapešti měl vzhledem k židovskému původu velmi komplikovaný a dobrodružný život. Působil jako dirigent v Londýně, Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem. Stal se ředitelem Covent Garden Opera Company a Chicagského symfonického orchestru.

O druhé místo se dělí Quincy Jones (1933) a Alison Krauss (1971), oba mají na svém kontě 27 vítězství. Prvně jmenovaný proslul především jako producent komerčně nejúspěšnějšího alba historie Thriller Michaela Jacksona. Loni u příležitosti oslavy pětaosmdesátých narozenin poskytl šťavnatý rozhovor webu Vulture.com. V něm mimo jiné pravil, že Beatles byli na první poslech ti nejhorší hudebníci. A Ringo je úplně marný bubeník, zatímco kapela U2 už neskládá dobrou hudbu. Na svou adresu pak skromně sdělil, že dokáže zhudebnit veškeré emoce. O několik generací mladší zpěvačka Alison Krauss kritice mistra Jonese ušla. Ono navážet se do takových skvostů, jakými jsou soundtrack k filmu Bratříčku, kde jsi, či album Raising Sand, které vydala s Robertem Plantem, ani dost dobře nelze.

Pomyslný bronz bere držitel 26 Grammy Pierre Boulez (1925–2016). Francouzský skladatel, dirigent a klavírista, rytíř Řádu Britského impéria, vystoupil v letech 1990 a 2010 na hudebním festivalu Pražské jaro. Neměl problém s různými žánry, důkazem čehož je album Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger.

Pětadvacet cen Grammy získali Vladimir Horowitz (1903–1989) a Stevie Wonder (1950). Geniální klavírista, který v šestnácti letech absolvoval Kyjevskou konzervatoř, byl oceněn v letech 1990, 1991 a 1993 in memoriam. Nevidomý Stevie Wonder patří rovněž do kategorie mimořádných dětí, první profesionální smlouvu podepsal ve dvanácti letech.

O jedno ocenění méně má John Williams (1932). Kromě toho proměnil pět z více než padesáti nominací na filmového Oscara. Mimo jiné napsal hudbu k filmům Hvězdné války, Čelisti, E. T. – Mimozemšťan, Skleněné peklo, Schindlerův seznam, JFK, Nixon, Zachraňte vojína Ryana, Zlodějka knih, Chyť mě, když to dokážeš…

Tři interpreti si pak odnesli z vyhlašování cen Grammy 22 trofejí. Začněme dámou, v tomto případě Beyoncé (1981). Vzhledem k věku je vysoce pravděpodobné, že v jejím případě počet cen poroste. Jazzový pianista Chick Corea (1941) pak nemá sebemenší problém s jinými žánry. Například na Grammy 2004 doprovodil ve skladbě Times Like These rockovou kapelu Foo Fighters.

Jedinou skupinou mezi největšími sběrateli cen Grammy jsou Quincym Jonesem kritizovaní irští U2. Nutno říci, že v souvislosti s kapelou slavný producent pravil, „už neskládá dobrou hudbu“, což má jistou logiku. Pravda, irský band byl v roce 2014 uveden díky albu Joshua Tree do Síně slávy, nicméně poslední „klasické“ ceny Grammy se kapela dočkala v roce 2006. Album How to Dismantle an Atomic Bomb tehdy vyhrálo kategorie Píseň roku, Album roku a Nejlepší rockové album.