18. května 2018 13:46

8 seriálových postav, které nelze nemít rád

Naštěstí jsou dávno pryč časy, ve kterých byly seriály útočištěm herců, na něž nezbyl flek u filmu. Jejich prostřednictvím mezi nás vtrhli kontroverzní hrdinové, které nelze nemít v oblibě.

1. Tony Soprano (The Sopranos, James Gandolfini)

Nevím, co na Tonyho říkal skutečný gangster Vincent „Vinny Ocean“ Palermo, který sloužil scenáristům jako vzor. Osobně ale považuji Tonyho Soprana za nejpovedenějšího mafiánského bosse seriálové historie. Syn řadového gangstera a hysterické matky, úskočného strýce, manžel a otec dvou dětí, se vypracoval v bosse nejvlivnější mafiánské rodiny v New Jersey. Klan vede moudře, snaží se předcházet konfliktům, ale když jde do tuhého, umí přitlačit na pilu.

2. Frank Underwood (House of Cards, Kevin Spacey)

Existují případy, kdy politik nepotřebuje k vraždě novináře nájemného vraha. Dotěrnou novinářku Zoe Barnes, kterou nejdřív využil i zneužil, nakonec hodil Frank ve chvíli, kdy mu začala přerůstat přes hlavu, do kolejiště sám. Na druhou stranu, když se chce někdo vypracovat ze senátora za Jižní Karolínu na viceprezidenta a pak dokonce na prezidenta, musí jít skrupule a dobré vychování stranou. Vítězí majitelé loktů ostrých jako nože.

3. Eric Cartman (South Park)

Rozmazlený, nezvladatelný, sadista. K tomu tak trochu rasista a přes kamarádství s židovským hochem Kylem taky antisemita. Sprostý spratek, kterému není nic svaté, věčně se cpe křupkami a cukrovím, čemuž odpovídá i jeho tělesná konstituce. Jak však neustále zdůrazňuje, není tlustý, neboť má těžké kosti. Prostě boží kluk.

4. Dexter Morgan (Dexter, Michael C. Hall)

Sympaťák každým coulem pracuje jako expert na krevní stříkance (forenzní analytik krevních skvrn) a boj se zločinem bere smrtelně vážně. Ve volném čase proto vraždí zločince, kterým se podařilo z nějakého důvodu uniknout spravedlnosti. Nezvolní ani po vraždě manželky, vyrovná se s tím, že se o předmětu jeho mimopracovních aktivit dozví jeho nevlastní sestra Debra, jinak poručice oddělení vražd v Miami. Do toho ještě sbalí masovou vražedkyni.

5. Charlie Harper (Two and a Half Men, Charlie Sheen)

Idol těch, kteří razí životní teorii: Ať je, jaká je, hlavně ať je jiná. Charlie se nepředře, má přitom hodně peněz a barák na pláži v Malibu. Většinu času svého zhýralého života věnuje konzumaci alkoholu, ženským, sexu, vyhýbání se matce a duchaplné konverzaci s uklízečkou Bertou. Přesto má srdce ze zlata, neboť ve svém domě nechá bydlet bezprizorného bratra Alana a synovce Jakea.

6. Al Bunda (Married with Children, Ed O’Neil)

Kdysi slavný hráč amerického fotbalu skončil jako nemajetný prodavač obuvi. Jedinečný prototyp neschopného nešťastníka majícího na krku hloupou ženu Peggy, promiskuitní dceru Kelly a nezdárného syna Buda. Ke každodenním ranám osudu se však Al Bunda staví, jak jinak, než čelem.

7. Humphrey Appleby (Yes Minister, Nigel Hawthorne)

Neskutečně výkonný stálý tajemník ministerstva administrativních záležitostí. Dokonalý technokrat, velmistr pokud možno co nejkomplikovanějších vyjádření a řešení. Jeho cílem je zachování statu quo, pro ten je ochoten udělat prakticky cokoli. Díky tomu to nakonec dotáhne až na tajemníka vlády. Prostě politik každým coulem.

8. Benjamin Franklin „Hawkey“ Pierce (MASH, Alan Alda)

Kapitán Pierce je skvělý chirurg, který svůj talent dovádí k dokonalosti ve vojenské nemocnici v průběhu války v Koreji. Přestože kolem umírají lidé, dokáže Hawkey, kašlající na vojenský dril a jakoukoli subordinaci, zdárně vyřešit každou situaci. Geniální tvůrce destilačního přístroje na martini, které servíruje ve svém stanu zvaném Bažina, se dostal i přes permanentní ohrožení života do úzkých pouze jednou. A to když někdo vypustil do světa informaci o konci války a on několika zdravotním sestrám vysvětlil, že s koncem války končí i jejich milostná romance. Jak se ukázalo, byla to fáma, a není nic horšího než zhrzená milenka.