29. června 2023 17:27

České sci-fi i nejbrutálnější horor roku. 7 filmů, které byste měli vidět v Karlových Varech

Už v pátek 30. června odstartuje ostře sledovaný 57. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Jakým filmům byste zde rozhodně měli věnovat pozornost?

Největší český filmový svátek už je v podstatě tady. Už v pátek otevřou Karlovy Vary své pomyslné filmové brány všem fanouškům celovečerních snímků. Do lázeňského města dorazí filmoví nadšenci, baťůžkáři i řada celebrit, aby se v těch nejluxusnějších modelech promenádovaly po červeném koberci. A zatímco někteří jedou do Varů ukázat svůj luxus, další jedou samozřejmě za hlavní atrakcí festivalu – samotnými filmy.

I letos je pak festivalová nabídka neskutečně nabitá a můžete se v ní těšit jak na očekávané české novinky, tak na prestižními cenami oceněné snímky, nenápadné kousky z Asie a samozřejmě i na řadu nesmrtelných klasik v čele se Sněhurkou a sedmi trpaslíky či Cestou draka od Bruce Lee. Do Varů samozřejmě zavítá i několik hollywoodských hvězd. Mezi největší jména tentokrát patří hvězda Gladiátora Russell Crowe, divácký oblíbenec Ewan McGregor či herečky Robin Wright a talentovaná Alicia Vikander. Ano, bude zkrátka co sledovat a koho potkávat. Jaké snímky ovšem patří mezi nejnadějnější a budou poutat nejvíce pozornosti?

Anatomie pádu

A začneme jedním z nejočekávanějších kousků. Francouzské drama Anatomie pádu totiž letos získalo Zlatou palmu v Cannes a slibuje strhující soudní drama, které půjde ve svých charakterech a hlavní zápletce až na dřeň. Hlavní postavou je spisovatelka Sandra, která je obviněna z toho, že zabila svého manžela. Opravdu vraždila, nebo její manžel spáchal sebevraždu?

Bod obnovy

Českých filmů se sci-fi tematikou už jsme tu pár měli, ještě nikdy však u nás nevznikla žánrovka z budoucnosti v takhle velkolepém a vizuálně nápaditém podání. První trailer novinky Bod obnovy od režiséra Roberta Hloze totiž před pár měsíci nadchnul takřka všechny fanoušky žánru a lákal na poctivou sci-fi detektivku, která svým stylem hezky připomíná kultovního Blade Runnera. Dostaneme se do roku 2041, kdy lidstvo dosáhne bodu, kdy každý může být oživen. Když si totiž budete pravidelně zálohovat svou osobnost, máte v případě nepřirozené smrti nárok být „obnoven“ a znovu žít. Existuje ale hnutí, jemuž se tento princip nelíbí. Agentka Em navíc vyšetřuje případ, který je komplikovanější, než se na první pohled zdá. V hlavních rolích se objeví Andrea Mohylová, Matěj Hádek či Václav Neužil.

Druhá šance

Svůj nový film představí ve Varech slavný herec Ewan McGregor. Je zajímavý tím, že si v něm zahrál se svou dcerou Clarou, která je i autorkou námětu. Snímek bude klasickým road tripem, v němž otec s dcerou vyrazí do Nového Mexika, a jelikož jejich vztah není nejlepší a je narušen mimo jiné dceřinou závislostí, bude k sobě dvojice velmi těžko hledat cestu. Klasický, ale vděčný příběh slibuje silné vztahové drama.

Královnin gambit

Zahajovacím filmem letošního karlovarského ročníku bude historický snímek Královský gambit, který nám ukáže manželství anglického krále Jindřicha VIII. s jeho šestou manželkou Kateřinou Parrovou. Ta moc dobře ví, jak krutě se choval ke svým předchozím ženám a že ani ona nemusí být tou poslední. Bojuje tak s nenávistí k němu a zároveň se snaží prosadit své progresivní myšlenky. V hlavních rolích se představí Jude Law a Alicia Vikander, která snímek uvede při slavnostním zahájení festivalu.

Minulé životy

Debutující režisérka Celine Song do Karlových Varů přiveze jeden z kritiky nejlépe hodnocených filmů roku, který rozhodně není bez šance ani na prestižní ceny v čele s Oscary. Budeme zde sledovat silný romantický příběh, v němž se spisovatelka Noru po více než dvou dekádách setkává se svou dětskou láskou. Dvojici léta dělilo tisícikilometrové odloučení. Může ovšem mezi nimi i po letech přeskočit jiskra, nebo kdysi silné pouto už dávno vyprchalo? Silný příběh má potenciál stát se nejdojemnějším a divácky nejoblíbenějším zážitkem festivalu.

Infinity Pool

Říká vám něco jméno legendárního režiséra Davida Cronenberga (např. klasika Moucha), který se nikdy nebál brutálních a mrazivých podívaných? Tak to vás jistě potěší, že jeho syn Brandon Cronenberg se potatil a servíruje podle reakcí dost možná nejbrutálnější horor roku, u něhož vám rozhodně nebude dobře. Čeká nás příběh spisovatele Jamese, který tráví dovolenou v turistickém resortu. Během idylky ovšem způsobí incident, který odstartuje sérii šílených událost. V těch se nám režisér se zvrhlou myslí snaží ukázat, jak se bohaté elity nebojí zneužít kdejakou futuristickou technologii. A někdy dost zvráceným způsobem. Infinity Pool asi nebude filmem pro každého, rozhodně ovšem bude ideální volbou pro půlnoční karlovarskou projekci.

Úsvit

Film Matěje Chlupáčka je jedním z hlavních českých kandidátů v hlavní soutěži. Jedná se o mysteriózní retro drama odehrávající se v roce 1937, kdy mladá těhotná žena přijede za svým manželem, nadějným továrníkem, jenž po vzoru Bati staví město v podhůří Tater. Brzy je ovšem u jedné z továren nalezeno mrtvé tělo a hlavní hrdinka zjišťuje, že město skrývá velmi nebezpečné tajemství a její partner není zrovna svatoušek. V nadějné detektivce s nadpřirozenými prvky si hlavní roli zahrála Eliška Křenková.

Další podobné články

Sdílejte článek
Štítky film Karlovy Vary Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary Úsvit Russell Crowe Ewan McGregor Alicia Vikanderová Druhá šance Bod obnovy Královnin gambit Minulé životy