24. listopadu 2022 18:44

UFC jede bomby

Dnes bezesporu nejvlivnější a nejprestižnější organizace MMA Ultimate Fighting Championship (UFC) zahájila svou činnost v roce 2005 a po roce si vzhledem k příjmu 48,3 milionu dolarů možná otcové zakladatelé kladli otázku, zdali se vydali správným směrem. Fighteři brali legrační dva tisíce dolarů na utkání, stejnou částku inkasovali v případě výhry.

Miliardový byznys

Po sedmnácti letech je situace podstatně jiná. Součástí organizace je ne sportovně nejúspěšnější, ale obchodně mimořádně zdatný Conor McGregor, který vydělal od dubna 2020 do konce března 2021 180 milionů dolarů, což z něj učinilo v daném období nejbohatšího sportovce světa. Je sice pravda, že 150 milionů dolarů inkasoval irský bojovník za prodej své whisky Proper No. Twelve, jako logický se ovšem jeví argument, že na ceně nijak zázračného produktu se podepsala popularita spojená s jeho příslušností k UFC.

Každopádně podle zprávy ratingové agentury Moody’s Investore Service dosáhly letos příjmy organizace jedné miliardy dolarů, z finančního hlediska dynamičtěji se rozvíjející sportovní organizaci by člověk našel stěží. Na této skutečnosti nic nemění ani prohlášení majitele české organizace Oktagon Ondřeje Novotného, podle kterého dnes berou v UFC „samé sráče, kteří by si v Oktagonu ani neškrtli“.

Přebohatý boss

UFC je součástí Endeavour Holdings, Inc., se sídlem na luxusní adrese v kalifornském Beverly Hills. Jak se nechal slyšet finanční ředitel společnosti Jason Lublin v rozhovoru pro server bloodyelbow.com, zaměřený na bojová umění, „výnosy během posledního roku stouply o 30 procent a bylo uzavřeno 14 nových smluv o mediálním pokrytí“. Na vývoj reagovali pozitivně i sponzoři, například společnost Crypto.com přišla s částkou 175 milionů dolarů.

Zatímco bojovníci, až na čestné výjimky potvrzující pravidlo (například Conor McGregor inkasoval za prohru s Dustinem Poirierem 22 milionů dolarů), argumentují skutečností, že jejich finanční ohodnocení ani zdaleka neodpovídá tempu růstu UFC, na kterém se bezpochyby podílejí, top management se umí za svou práci řádně odměnit. Podle listu Wall Street Journal je boss společnosti Ari Emanuel nejlépe placeným CEO z řad ředitelů podniků obchodovatelných na burze, jeho loňský výdělek činil 308,2 milionu dolarů. Jedná se o částku, která je asi o 130 milionů dolarů vyšší než jsou celkové roční výdaje spojené s ohodnocením bojovníků UFC.

Správný postoj k penězům

Na druhou stranu, přestože se příjmy fighterů UFC jeví ve srovnání s odměnami profesionálních boxerů jako směšné, i v kleci se dají vydělat slušné peníze. Podle webu sportbrief.com si jednoznačně nejbohatší Conor McGregor přišel na 200 milionů dolarů, s velkým odstupem následují Brazilec Rorion Gracie (50 milionů USD) a bijec z Dagestánu Khabib Nurmagomedov (40 milionů USD). Ženám vládne celkem patnáctá Ronda Rousey (13 milionů USD).

V žebříčku aktuálně dvaceti nejbohatších bojovníků MMA zatím chybí jediný český šampion Jiří Procházka, který si vážně zranil rameno při přípravě obhajoby a titul uvolnil. Jak se nechal slyšet v rozhovoru pro Playboy, nikdy nestavěl na první místo peníze. Na druhé straně, přestože je nejspíš nejlépe placeným českým bojovníkem MMA, chce se posouvat i po finanční stránce, ale nejdřív se musí naučit zaujímat k penězům správný postoj. Jakmile si totiž „hodí“ v žebříčku hodnot na první místo peníze a upozadí sportovní morál, obrátí se to proti němu. Proto má tým, který lobbuje za jeho peníze a za lepší podmínky, které se stanou postupem času vůbec nejlepší. Takže, co není, může být.

(Rozhovor s šampionem UFC polotěžké váhy Jiřím Procházkou vyšel v prosincovém Playboyi)