31. ledna 2023 20:19

Sting pojmenoval svá vína po největších hitech

Vlastním jménem Gordon Matthew Thomas Sumner, CBE, je nejen světu populární hudby znám mnohem víc jako Sting. Multiinstrumentalista skládá a zpívá, jeho hlavním nástrojem je baskytara, podle renomovaného magazínu Rolling Stone je 32. nejlepším baskytaristou všech dob, když o jednu příčku „porazil“ Lemmyho Kilmistera z Motörhead.

Rozhodla lest?

Polorozpadlé panství koupil Sting v roce 1997 od zchudlého vévody s komplikovaným jménem Simone Vincenzo Velluti Zati di San Clemente. Vzhledem k tomu, že součástí panství jsou vinice, vyzval vévoda Stinga vcelku pochopitelně k ochutnávce vína, kterou přinesl jeden ze sluhů v karafě. „Vyjednávali jsme o koupi, nemovitost byla sice v troskách, ale nám se líbila. Víno bylo skvělé a utvrdilo nás v přesvědčení, že usedlost koupím, až později vyšlo najevo, že mi vévoda nenabídl víno z místních vinic, dokonce ani z Toskánska, ale špičkové barolo,“ uvedl muzikant nedávno v rozhovoru pro list Corriere della Sera.

Nutno dodat, že potomek zesnulého vévody se proti Stingovu výroku kategoricky ohradil. „Takový znalec vína by si neměl plést vína Barolo a Chianti a odrůdy Nebbiolo se Sangiovese. Kromě toho otec žil do roku 2012, Sting ho tak mohl se svou verzí konfrontovat v době jeho života. Místo toho využil, jak se říká v Toskánsku, metodu ¸babbo morto‘ a napadl ho po jeho smrti,“ uvedl syn v prohlášení s tím, že hudebník dluží rodině omluvu.

Radost i trable

Každopádně se Sting projevil jako zdatný vinař. Počátky svého úspěchu položil v roce 2000, kdy najal úspěšného enologa Riccarda Cotarellu, se kterým osázeli 11 hektarů vinic, dnes obhospodařují 200 hektarů. Stingova produkce z vinic Il Palagio z regionu Chianti se těší velké oblibě. Před lety dokonce zařadil Wine Spectator jeho Il Palagio Sister Moon vyrobené z hroznů odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Sangiovese mezi stovku nejlepších italských vín. Hudebník razí zásadu, že víno je jako píseň a musí vyprávět příběh, proto svá vína pojmenoval po svých největších hitech. V Česku můžou jeho fanoušci a konzumenti vína zároveň ochutnat například červená vína Sting – Message in a Bottle (459 korun), případně „supertoskánce“ Sting – Chianti Sister Moon 2020 (1699 korun).

Usedlost, na které má muzikant rovněž nahrávací studio, není ovšem pouze o radosti. Ačkoli se Sting angažuje na poli lidských práv, vyšlo před několika lety najevo, že na jeho vinicích a polnostech pracují za minimální mzdu ilegální přistěhovalci a bydlení je také vzdáleno ideálu. Majitel se vyjádřil, že o tom neměl žádné informace, o provoz farmy se stará najatá firma a pevně věří, že se všechno vyřeší.

Olej za Tre Foglie

Sting se prezentuje nejen kvalitními víny, v roce 2010 otevřel s manželkou Trudie Styler na své toskánské farmě obchod s farmářskými produkty a prodává akátový med, salám z místního plemene prasat a především olivový olej, vše v kategorii bio. Bezpochyby nejslavnější obyvatel toskánské oblasti Chiantishire ležící asi 45 minut jízdy autem od Florencie, prorazil na trhu v USA i v Anglii, svou produkcí zásobuje mimo jiné známý britský obchodní dům Harrods. Hudebník totiž věří, že existuje souvislost mezi dobrou muzikou a jídlem. „Když nebudu dobře jíst, nebudu dobře zpívat,“ řekl novinářům deníku Corriere della Sera.

Loni na konci dubna získal Sting za svůj olivový olej od Gambero Rosso, předního kulinářského průvodce nejlepšími olivovými oleji, nejvyšší italské ocenění Tre Foglie (Tři listy). Podle expertů je olej intenzivní, extra panenský se zlatavými odlesky, jemný, aromatický, chutný a ovocný, s nádechem koření. Voní po čerstvě posekané trávě, artyčoku, rozmarýnu.

(Článek o tom, jak Sting vládne v osidlech tantrického sexu, je součástí únorového Playboye)