6. února 2020 19:45

Mladé pušky ve stopách božského Lea a CR7?

Od sezony 2008, s výjimkou roku 2018, kdy vyhrál Zlatý míč Chorvat Luka Modrić, získali nejhodnotnější individuální trofej pouze dva fotbalisté -–Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Aktuálně vede v poměru 6:5 Messi.

Komentátoři britské BBC však poukazují na skutečnost, že Ronaldovi je 35 let a Messi je pouze o dva roky mladší. Kromě toho jejich kluby Juventus Turín a FC Barcelona sice tvrdí doma muziku, což není vzhledem k úrovni soutěží vůbec málo, na evropské úrovni to ale v posledních letech vzhledem k nejvyšším ambicím obou týmů příliš nefunguje. A tak se stále častěji hovoří o možných nástupcích obou hvězd. V této souvislosti padají často jména dnešních sice mladých, přesto však velmi výkonných pušek.

  1. KYLIAN MBAPPÉ 1998 | Francie | Paris Saint-Germain Už v roce 1998 byl dvacetiletý mladík základním stavebním pilířem národního celku Francie, který vybojoval v Rusku titul mistrů světa. V dresu přebohatého Paris Saint-Germain dokázal především loni nahradit skoro věčně zraněného Neymara. Kylian je rychlý, v zakončení nemá problém s volbou nejlepšího řešení. Je mu jasné, že cesta na nejvyšší vrchol nějakou dobu trvá, proto v létě 2017 dal po odchodu z AS Monaco přednost domácímu Paris Saint-Germain před Realem Madrid. Dnes je Kylian Mbappé přes své mládí připraven na přestup do královského klubu z Madridu, který po něm nepřestal toužit. Cena přes 200 milionů liber není vzhledem k jeho potenciálu vůbec přemrštěná.
  2. ERLING BRAUT HÅLAND 2000 | Norsko | Borussia Dormund Norsko sice zrovna nepatří mezi líheň fotbalových talentů, nicméně pokud dáte v Lize mistrů v šesti zápasech osm branek (!), není moc co řešit. A tak 194 cm vysoký bijec přestoupil v zimě za skoro směšných 20 milionů eur z Red Bull Salcburk do Borussie Dortmund. Hned ve svém prvním bundesligovém utkání proti Augsburgu se levonohý Erling předvedl, když během třiadvaceti minut zaznamenal hattrick. V následujícím utkání proti Kolínu dal norský snajpr dvě branky! Takový koncert nepředvedl v úvodních dvou zápasech bundesligy zatím žádný fotbalista, včetně střelců kalibru Lewandowského či Robbena. Navíc Hålandovi to pálí dál.
  3. JOÃO FÉLIX 1999 | Portugalsko | Atlético Madrid Menší z madridských klubů v minulosti proslul schopností pořídit za rozumné peníze velké hvězdy blízké budoucnosti. Proto po investici 113 milionů liber do mladého Portugalce, který předtím odehrál v Benfice Lisabon pouhých 43 utkání, fotbalový svět zpozorněl. Pravda, po letním přestupu se Golden Boy potýkal se zraněním, přesto stačil dát ve čtyřech zápasech Ligy mistrů dvě branky. Kromě toho je trenér Diego Simeone znám svou schopností pracovat s mladými hráči. Slova o nástupci Cristiana Ronalda je proto nutno brát smrtelně vážně.
  4. JADON SANCHO 2000 | Anglie | Borussia Dortmund V Česku hodně známý mladíček se sice ani v jednom ze zápasů evropské kvalifikace proti našim obráncům střelecky neprosadil, skóroval však v posledním utkání skupiny Ligy mistrů do sítě Slavie. Ofenzivní supertalent, který odešel do Borussie v sedmnácti letech rovnou z akademie Manchesteru City, má sice lehčí problémy s disciplínou, pod špičkovým trenérem by se ale měl zklidnit. Není vyloučeno, že oním trenérem bude Josep Guardiola, který nechal Sancha za 8,77 milionu liber odejít. Dnes musí majitelé připravit v rámci případného comebacku takřka desetinásobek.
  5. ANSU FATI 2002 | Španělsko | FC Barcelona Rychlost, vynikající práce s míčem, schopnost správné volby. Přesně těmito vlastnostmi disponuje osmnáctiletý mladík hájící barvy katalánského velkoklubu. Jeho příběh je přitom hoden Hollywoodu. Nejdřív vyrazil do Španělska z Guiney Bissau jeho otec, později přijel zbytek rodiny včetně šestiletého Ansua. V deseti přešel po vzoru například Lionela Messiho do proslulé mládežnické akademie La Masia, v sedmnácti následoval přesun rovnou do prvního týmu. Loni se stal Ansu Fati v necelých sedmnácti letech nejmladším hráčem Barcelony, který skóroval v La Lize. Dva týdny po své premiéře dal proti Valencii branku a bral bod za gólovou nahrávku. Přitom první zápas se hrál večer, proto museli nominaci odsouhlasit rodiče. V nynější smlouvě má Ansu Fati výstupní klauzuli na 170 milionů eur, které v den plnoletosti narostou na astronomických 400 milionů eur.
  6. PHIL FODEN 2000 | Anglie | Manchester City Nejlepší hráč mistrovství světa do 17 let, který se stal vítězem Premier League ještě před osmnáctými narozeninami, má podle trenéra Pepa Guardioly větší talent než v jeho věku Messi. Přesto se ozývají hlasy, zdali by mladík neměl změnit zaměstnavatele, který mu poskytne větší herní vytížení. V záloze Citizens to má totiž Phil v konkurenci hvězd, jako je Kevin de Bruyne, David Silva či Bernardo Silva, strašně těžké. Na druhou stranu je letos Manchester City mimo hru o titul, dravé mládí by tak mělo dostat víc příležitostí.
  7. RODRYGO GOES 2001 | Brazílie | Real Madrid Brazilský mladíček nemá čas ztrácet čas. Proto mu při jeho zářijovém debutu proti Osasuně Pamplona stačilo ke skórování 94 sekund. Trenér Realu Zinedine Zidane brzy pochopil, že mladého Brazilce je v rezervě škoda. V Champions League nastoupil Rodrygo poprvé v listopadu proti Galatasaray Istanbul. Ve věku 18 let a 301 dnů dal během sedmi minut dva góly, v nastavení dovršil hattrick. Podobný kousek nepředvedli ani Messi s Ronaldem.