25. dubna 2018 15:21

Když chceš bodat jako vosa a létat jako motýlek...

„Ruce ti zvadly, svaly jsou hadry, box byl vždycky tvrdou hrou,“ je část textu skladby Box ze stejného alba kapely Abraxas, které před nějakými pětatřiceti lety musel v Česku mít každý rocker. Text je aktuální i dnes, box je fenomén a jiné to nebude.

Příští rok uplyne rovných tři sta let od chvíle, kdy byla v Anglii založena první škola „ušlechtilé sebeobrany“, jak se tenkrát boxu říkalo. Pěstní souboje dostaly řád. Zprvu do sebe borci bušili po neomezenou dobu holými pěstmi, zápas skončil v okamžiku, kdy jeden ze soupeřů nebyl schopen sebemenšího pohybu. Postupem času přicházela nová pravidla, historii boxu začali psát Jack Dempsey, Joe Louis, Max Schmeling, Floyd Patterson, Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman a desítky dalších.

Nikdy není pozdě začít, ani skončit

Box ale nejsou jen velcí šampioni, ale také ti, kteří se rozhodli věnovat se tomuto sportovnímu odvětví „pouze“ kvůli posílení těla a ducha. Například v Česku funguje řadu let Manažerská extraliga boxu. V roli trenérů boxuchtivých manažerů a podnikatelů se objevily takové veličiny, jako jediný český profesionální mistr světa Lukáš Konečný, legendární Rosťa Osička či sparingpartner bratří Kličků Ondřej Pála. V roce 2016 se pak stal patronem Akademie Manažerské extraligy boxu nejznámější český filmový bijec Marek Vašut. Přestože v mnoha zápasech (nezapomenu na utkání bankéře s přezdívkou Kladivo, kterého přišly podpořit do haly Olšanka desítky jeho kolegů mávající nad hlavami kladivy vyřezanými z papíru) jde víc o snahu, a ne o velké umění, box dává šanci každému. Například v současné době nejobletovanější profesionální světový šampion, těžkotonážní Anthony Joshua je důkazem toho, že začít lze i v osmnácti. Tedy ve věku, kdy někteří sportovci začínají dumat nad koncem kariéry. A i přes nesmírnou fyzickou náročnost lze získat titul mistra světa v boxu i po padesátce, což prokázal v praxi Bernard Hopkins.

Super spalovač tuku

Box zdaleka není jen sportem generujícím šampiony, milionáře, případně miliardáře. Jedná se o sport, který lze doporučit, přes reálnou možnost zisku nějaké té modřiny, případně naštípnutého žebra, opravdu každému. Důvodů, proč se věnovat boxu, je několik. V první řadě se jedná o sportovní odvětví, ve kterém musí fungovat tělo od hlavy až k patě. Trefné je vyjádření o tom, že díky boxu se člověk dozví o existenci vlastních svalů, o kterých neměl do té doby ponětí. Box je postaven na dokonalé pohybové koordinaci, protipohybech, rychlé reakci na konání soupeře, z kolektivních sportů je mu snad nejblíž basketbal.

Boxerský zápas se skládá v závislosti na tom, zdali člověk bojuje v amatérském, či profesionálním ringu, ze tří až dvanácti kol po třech minutách. Po každém kole následuje minutový odpočinek. Je to vysoce intenzivní činnost zrychlující metabolismus, což se rovná ve srovnání s konkurenčními sporty značnému úbytku kalorií. Pokud dosáhnete při běhu rychlosti 12 km/h, tedy uběhnete maraton na amatérské podmínky za velmi solidních 3,5 hodiny, spálíte během minuty 0,185 kcal. U boxu se jedná o 0,222 kcal za minutu. Navíc díky vynaloženému úsilí spaluje tělo tuky i v době, kdy po výživném tréninku spíte. Zatímco, při vší úctě k běžcům, lze během hodiny běhu přemýšlet o čemkoli, box vyžaduje stoprocentní koncentraci, k prohře stačí zlomek sekundy. Navíc při boxerském tréninku se nekladou meze fantazii, při tréninku do pytle si to můžete „rozdat“ na férovku prakticky s každým – sokem v lásce, tchánem, šéfem. S každou úspěšnou ránou se dostaví pocit zadostiučinění, box je tak účinným bojovníkem se stresem, největším zabijákem dnešní doby.

Co všechno je potřeba k boxu

Jak vidno, například ve srovnání s cyklistikou, která nabízí srovnatelný výdej energie a možnost zranění, jsou vstupní náklady minimální:

>> Přežít počáteční fázi, kdy člověk zjistí, že nic neumí a jeho pohybové kreace vzbuzují smích.

>> Vůle překonat první rozbitá ústa, nalomená žebra. V boxu neexistují, ani na tréninku, přátelské zápasy. Každá chyba bolí a je vidět.

>> Dobrý trenér. Představa, že se naučíte boxovat sami, je předem odsouzena k nezdaru. Ceny se pohybují od 100 do 500 korun na hodinu.

>> Boxerské rukavice Everlast 6000 Leather kolem 1300 Kč.

>> Boxerské trenýrky asi 400 korun.

>> Boxerské boty do 2000 Kč.

>> Švihadlo, základ boxerova úspěchu, asi 400 korun.