28. března 2023 18:07

Mládí vpřed...

I ve světě populární hudby platí, že co se v mládí naučíš, později jako když najdeš. Zatímco někdo čeká na nejprestižnější hudební cenu v podobě americké Grammy celý život a stejně se nedočká, spadají do této kategorie například Katy Perry, Jimi Hendrix, Snoop Dogg či Nicki Minaj, někteří jedinci si naopak mohli trofejí v podobě malého gramofonu ozdobit už svůj dětský pokoj.

Leah Peasall | 8 let | 2002

Nejmladší členka rodinné vokální skupiny The Peasall Sisters, kromě Leah jsou držitelkami Grammy rovněž starší sestry Hannah (11) a Sarah (14). Dívenky proslavil pěvecký výkon v povedené komedii Bratříčku, kde jsi? bratří Coenů (2000), ve které si hlavní roli uprchlého trestance, který spolu se dvěma zločinci utíká z vězení ve snaze najít poklad, zahrál George Clooney. Zatímco herec bral Zlatý glóbus, soundtrack byl oceněn Grammy.

Blue Ivy Carter | 9 let | 2021

Má šanci překonat matku Beyoncé, která má na svém kontě rekordních 32 vítězství, i otce, rapera Jay-Z, jehož sbírka gramofonů se skládá ze 24 kousků. Prvorozená dcera slavných rodičů přišla na svět 7. ledna 2012, pouhé dva dny po narození její hlásek „účinkoval“ ve skladbě slavného tatínka Glory. Bylo nutno přepsat Guinnessovu knihy rekordů, neboť holčička z kočárku se stala nejmladší osobou historie, jejíž „vokál“ se objevil ve skladbě bodující v žebříčku Billboard. Magazín Time tehdy psal o „nejslavnějším dítěti na světě“, kterému můžou konkurovat snad jen princ George a North West. Blue Ivy Carter je majitelkou bezpočtu patentů, včetně knih, kosmetiky a videoher. Na svou první Grammy dosáhla v devíti letech, kdy účinkovala v oceněném klipu Beyoncé Brown Skin Girl. Ještě předtím se v roce 2015 objevila ve videu kapely Coldplay Up&Up z alba A Head Full of Dreams.

LeAnn Rimes | 14 let | 1997

Americká zpěvačka, skladatelka a herečka koncertovala od dětství, ve třinácti letech pak podepsala smlouvu s vydavatelstvím Curb Record v Mekce country Nashvillu. V roce 1996 vydala album Blue, kterého se prodalo celosvětově přes 8 milionů kusů. LeAnn získala za skladbu Blue ceny Grammy pro nejlepšího nového umělce a nejlepší ženský country vokální výkon.

Luis Miguel | 14 let | 1984

Rodák z Portorika má přezdívku El Solo de Mexiko, tu chlapci vymyslela matka. Kariéru začal univerzální zpěvák přeskakující mezi žánry (pop, jazz, mariachi) v roce 1981 a má na kontě přes 60 milionů prodaných alb, což z něj činí jednoho z komerčně nejúspěšnějších latinskoamerických interpretů. Za tři roky se spojil se skotskou zpěvačkou Sheanou Easton, duet Me Gustas Tal Como Eres získal cenu Grammy.

Stephen Marley | 17 let | 1989

Jablko nepadlo daleko od stromu, jedná se totiž o syna legendárního krále reggae, přičemž první nominace se dočkal už v deseti letech jako člen kapely Ziggy Marley & The Melody Makers, které šéfoval jeho starší bratr. Po dalších nominacích v letech 1985, 1988 získal konečně Grammy v roce pádu Berlínské zdi. Conscious Party ovládlo kategorii pro nejlepší reggae album. Od té doby byl oceněn osmkrát.

Lorde | 17 let | 2014

V roce 2013 vládl její singl Royals po dobu devíti týdnů hitparádě Billboard Hot 100, což se mladé zpěvačce podařilo jako první občance Nového Zélandu. Za stejnou skladbu získala v roce 2014 Grammy v kategorii nejlepší skladba roku a nejlepší sólový popový výkon. Nominace se dočkalo rovněž její první album Pure Heroine, kterého se prodalo 1,3 milionu nosičů a ovládlo hitparády na Novém Zélandu, v Austrálii a USA.

Daya | 18 let | 2017

V roce 2016 se stala zpěvačka s indickými kořeny objektem zájmu dvojice The Chainsmokers, kterou tvoří američtí diskžokejové Alex Pall a Andrew Taggart. Jejich skladba Don´t Let Me Down, jejíž interpretaci mladé dívce svěřili, pronikla do žebříčku hitparád v Austrálii, Rakousku, Kanadě, Německu, Novém Zélandu a Anglii. Kromě toho získala Grammy v kategorii nejlepší taneční nahrávka. V roce 2021 získala diamantové ocenění za prodej 10 milionů kusů v USA.

Billie Eilish | 18 let | 2020

Bezprostředně poté, co Billie získala před třemi lety Grammy za skladbu Bad Guy – za píseň a nahrávku roku, přidala k tomu ceny za objev roku, nejlepší popové vokální album a album roku, přišla ve své děkovné řeči s tím, že pořád dělá nějaké fóry a nic nebere vážně, ale je všem vděčná a moc děkuje… Vzhledem k věku se nejspíš nejednalo o poslední děkovnou řeč.

(Text o tom, jak Billie Eilish reprezentuje ztracenou „generaci Z“, je součástí dubnového vydání Playboye)

Sdílejte článek
Štítky Austrálie hudba Nový Zéland fenomén hitparáda muzika USA Billie Eilish Blue Ivy Carter Grammy Award Beyoncé Knowles Playboy 04/23 Leah Peasall LeAnn Rimes Luis Miguel Stephen Marley Lorde Daya Blue Ivy Carterová