V říjnovém čísle mimo jiné svou práci válečné reportérky popisuje Lenka Klicperová, ve 20 otázkách pak první dáma česká dámské módy Tatiana Kováříková přiznala, že už nestihne obléknout celý svět. Armádní generál Jiří Šedivý se po odchodu do výslužby vyprofiloval v jednoho z nejuznávanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních a vojenských odborníků. Co nám prozradil v interview? Fenoménem je tentokrát režisér James Cameron, který je považován i za jednoho z nejvlivnějších lidí současnosti. A nechybějí samozřejmě krásné ženy...
Ačkoli vystoupení slečny Grety Thunberg v New Yorku považuji za hodné Oscara, případně pobytu na psychiatrické klinice, změny klimatu jsou neradostnou realitou. Dvojnásob to platí v případě, kdy se týkají jedné z největších životních slastí v podobě jídla a konzumace vína.
Problematice globálního oteplování se věnuje i www.playboy.com, který přináší příběh Mon-Li, malého, leč slavného baru s kapacitou dvanácti míst. Bar se nachází mezi Tichým oceánem a Malibu Hills v jižní Kalifornii.
Majitelem je Matthew Biancaniello, který svého času pracoval jako kameraman-potápěč produkční společnosti oceánografa Jacquese Cousteaua. Profesi barmana se začal věnovat po čtyřicítce. V krátkém čase se díky novátorským metodám, například využití čerstvé zeleniny v koktejlech, zařadil mezi největší hvězdy své branže. Text Jasona Horna však není v tomto případě o míchaných nápojích, ale o boji s požárem Woolsey. Ohnivý živel zabil podle CNN loni přes padesát lidí, způsobil evakuaci víc než 300 obyvatel a spálil přes 5000 akrů jižní Kalifornie. Matthewův bar sice nelehl popelem, kvůli zničené infrastruktuře se ale dočkal dodávek elektřiny po půl roce.
Požár Woolsey způsobil v jižní Kalifornii rozsáhlé škody.
Zdroj: profimedia.cz
Požár Woolsey způsobil v jižní Kalifornii rozsáhlé škody.
Zdroj:
profimedia.cz
Olivy: tradici navzdory
Klimatické změny a s nimi související jevy nejsou příčinou pouze pustošivých požárů v Kalifornii. Například v Itálii přinesla sklizeň oliv 2018–2019 jen 175 tisíc tun oleje, jedná se o nejnižší výnos od roku 1990. Extrémní počasí a zejména rostoucí teploty na jihu země zapříčinily v posledních patnácti letech systematický pokles produkce. Proto, tradici navzdory, se řada italských producentů olivového oleje rozhodla přeorientovat na odrůdy španělských oliv, které jsou odolnější vůči teplu a umožňují strojový sběr. Salvatore Bono, spolumajitel Bono Olive Oil nakoupil na Sicílii stovky akrů půdy, na které zasadil španělské olivovníky. „Problém je v tom, že první úroda přijde za pár let a ne každý si může dovolit luxus čekat,“ říká.
Víno: ve hře nové destinace
Stejně jako je tomu v případě oliv, zatřásly klimatické změny i světem vína. Teplota v nejvěhlasnějších vinařských regionech, za všechny uveďme Bordeaux a Napa Valley, neustále stoupá. Tradiční odrůdy zvyklé desítky i stovky let na stejné klima, reagují nepředvídatelně, což nutí zavedené vinaře hledat nové destinace. Například známý producent šampaňského Taittinger koupil už v roce 2017 vinice v Anglii, zasadil experimentální vinnou révu a v roce 2023 plánuje uvést na trh své první britské šumivé víno.
A Taittinger to nebude mít přes svůj věhlas na britském trhu rozhodně snadné. Produkce vína na půdě hrdého Albionu totiž neustále roste. Aktuálně se na území království nachází 552 vinic o celkové rozloze kolem 3000 hektarů, které obhospodařuje přes 160 různých vinařství. Ta během roku 2018 vyprodukovala 15,6 milionu lahví. Osm procent z celkové produkce jde na export. Křídové podloží je přitom velmi blízké tomu z Champagne. Za patřičnou kvalitu si ovšem nechají stále sebevědomější angličtí vinaři patřičně zaplatit. Bílé šumivé víno z produkce Nyetimber z roku 2009 pořídíte v londýnském hotelu Ritz za 150 liber, rosé z roku 2010 vyšlo na 175 liber. Šampaňské Krug Grande Cuvée přitom stojí ve stejném hotelu 135 liber, Dom Perignon 2009 pak 140 liber.
Kromě Anglie se tlačí do popředí i netradiční vinařské oblasti, jako Dánsko a Polsko. „Nově vzniklé vinařské regiony prokazují enormní růst v kvantitě i kvalitě,“ konstatuje Karl Storchmann, profesor ekonomie na New York University a redaktor magazínu The Journal of Wine Economics. „Je potřeba začít brát vážně i vinaře z východního pobřeží. Vína z New Jersey, Virgínie či New Yorku jdou kvalitativně velmi výrazně nahoru.“ Mimochodem, pokud byste si chtěli dát k chardonnay například humra, vězte, že narůstající teplota Atlantiku nutí kočovat i chutného mořského korýše. A tak zatímco v nejvýchodnějším státu Maine mohou slavit, na jihu Nové Anglie začínají lehce plakat nad výdělkem.
Káva: Jižní Amerika v problémech
Klimatické změny spojené s globálním oteplováním se pak podle vědců z Kolumbia University projeví na poli obchodu s kávou. Odhady hovoří o tom, že celkové objemy by měly zůstat do roku 2050 zachovány. Zatímco však například Vietnam či Etiopie mohou počítat s výrazným růstem produkce, země jako Kolumbie a Honduras se mohou začít pomalu poohlížet po jiném zdroji příjmů.