25. února 2020 19:05

Klára Miklasová: „Jsem dítě štěstěny“

Nemá ráda, když něco musí. Stud před kamerou považuje za cosi přirozeného. Miluje Scarlett Johansson a film Match Point. Věří, že to vždycky nějak dopadne. Snaha zařadit herečku do jakékoli škatulky je předem odsouzena k nezdaru. A to je moc dobře.

Playboy: Jak se má vaše babička, před kterou jste se snažila film Daria či focení pro Playboy utajit?
Klára:
Já jsem se ale nesnažila nic utajit. Jenom jsem babičce Marušce, která se má jinak dobře, naznačila, že by nemusela vidět film ani Playboy, protože by se tím eliminovalo nebezpečí případného šoku. Nakonec si prohlédla moje fotografie. Druhá babička viděla oboje. Obě se naštěstí shodly na tom, že to zdaleka není tak hrozné, jak si původně myslely.

Playboy: Po veškeré chvále, kterou jsem si přečetl na váš film Daria, si říkám, jestli už jste začala dumat nad tím, jaké šaty si vezmete na vyhlašování Oscarů...
Klára:
Vtipná otázka… Jen si nejsem jistá, jak moc je hodna odpovědi.

Playboy: Pevně doufám, že máte ty nejvyšší, teda oscarové ambice.
Klára:
Asi vás zklamu, ale nemám žádné ambice. Jenom se nechám nést a čekám, co přijde.

Playboy: Nezávislá volnomyšlenkářka. Takže spíš Sundance Film Festival?
Klára:
Určitě bych se na festivalu Sundance cítila uvolněněji. I když, na druhou stranu, kdo by se Oscarům bránil?

Playboy: Po zisku Oscara hned za první film byste mohla skončit na vrcholu.
Klára:
Myslím, že bavit se o Oscarech není v tomto případě namístě. Ale určitě bych chtěla ještě něco natočit.

Playboy: Snad každý herec tvrdí, že ve filmu hraje, protože ho zaujal scénář, práce s režisérem byla skvělá, dostal ze sebe úplně všechno, proto je film vynikající. Z toho usuzuji, že takový herec musí toužit po nejvyšších metách.
Klára:
Scénář mě opravdu zaujal, s režisérem se spolupracovalo skvěle, za filmem si stojím. Na druhou stranu nejsem člověk, který si staví mety a má hrůzu z toho, že někdy něco nevyjde. Ale to, co dělám, se snažím dělat nejlépe, jak umím. A nečiním tak jenom kvůli sobě, ale také kvůli lidem, kteří mě mají rádi, věří mi. Přesto určitě nesplňuji kritéria pro ctižádostivého člověka…

Playboy: Žil jsem v představě, že herečka musí být ctižádostivá.
Klára:
Naštěstí kolem mě není moc lidí, kteří by mi říkali, že něco musím. S jistotou víme jen, že musíme jednou zemřít.

Playboy: Ještě se musí platit daně.
Klára:
Přesně tak, tento čas se pomalu blíží.

Playboy: Před focením pro Playboy jste si musela dát dva panáky. Nabídka na film jako Základní instinkt nebo Devět a půl týdne by tak byla nejspíš o sudu nějakého destilátu.
Klára:
Sud asi ne, ale zmiňované dva panáky mě před focením hezky uvolnily. Najednou jsem se před tolika lidmi nestyděla…

Playboy: Stydlivá herečka je asi jako student medicíny, který se bojí krve.
Klára:
Považuji stud za něco člověku přirozeného. Svlékání se před kamerou nebo fotografy pro mě totiž nepředstavuje běžnou praxi.

Playboy: Někde jste zmiňovala film Základní instinkt. Přitom kdyby Michael Douglas udiveně nekonstatoval, že Sharon Stone nemá kalhotky, málokdo by si toho všiml. Přesto se o tom záběru hovoří desítky let.
Klára:
Je hezké, když někdo dokáže zahrát erotickou scénu tak jako Sharon Stone. Hodí si nohu přes nohu, vlastně není nic moc vidět a scéna je prezentovaná jako vrcholně erotická. Ale netuším, jak to vnímáte vy muži.

Playboy: Hlavně tím Sharon Stone „odpálila“ konkurenci. Kdyby totéž předvedly Charlize Theron, Scarlett Johansson, René Zellweger, či snad dokonce i Klára Miklasová, byly by druhé, třetí, čtvrté…
Klára:
Obávám se, že jste mě zařadil do společnosti, do které vůbec nepatřím. Scarlett Johansson ale miluji. Mým oblíbeným filmem je Match Point.

Playboy: Ve vašem oblíbeném snímku se z cílevědomé, lidově řečeno mrchy stane oběť zločinu…
Klára:
Já bych hlavní hrdinku jako mrchu neviděla. Její ženatý milenec a nakonec nepotrestaný vrah se k ní taky nechoval moc hezky…

Playboy: Herec, se kterým byste si chtěla zahrát?
Klára:
Moc jsem si chtěla zahrát s Karlem Dobrým a stalo se. A jinak mám ráda spoustu herců. Z těch zahraničních je to Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Cillian Murphy, sir Anthony Hopkins…

Playboy: Ztotožňujete se prostřednictvím oblíbeného herce s postavou, kterou hraje?
Klára:
Síla všech skvělých herců spočívá alespoň podle mě v tom, že jejich postavě divák věří a jde celý film s ní…

Playboy: Takže když Anthony Hopkins utekl jako Hannibal Lecter ve filmu Mlčení jehňátek z vězení, musela jste mít radost.
Klára:
To ne. Přece nemůžu fandit někomu, kdo jí lidi. Ale Anthony Hopkins to zahrál dokonale. A ještě pomáhal agentce dopadnout jiného zločince.

Playboy: Co teď chystáte?
Klára:
Vůbec nic konkrétního. Čekám, co přijde. Ono to vždycky nějak dopadne.

Playboy: Ale říká se, že štěstí přeje připraveným.
Klára:
Asi ano, ale tento slogan se mě netýká. Jsem totiž dítě štěstěny.