20. prosince 2019 15:22

Debbie Harry, hodně chytrá blondýna

Profese Playboy Bunny dopomohla ke slávě a prosperitě mnoha mladým dámám. Například Alene Atkins se stala ženou věhlasného moderátora Larryho Kinga. Sličnou Kimbu Wood nominoval prezident Bill Clinton dokonce na post generálního prokurátora USA. Jednoznačně nejdál to ovšem z řad Bunnies dotáhla zpěvačka Debbie Harry.

Dětství

Debbie Harry se narodila jako Angela Trimble v Miami na Floridě. Ve třech měsících ji adoptovali manželé Richard a Catharine Harryovi, majitelé obchodů v New Jersey. Poté se z ní stala Deborah Ann Marry. O adopci se dozvěděla ve čtyřech letech, později vypátrala svou biologickou matku, koncertní pianistku, se kterou však nikdy nenavázala bližší vztah.

Vznik Blondie

Na konci 60. let se Debbie Harry vydala na profesní dráhu zpěvačky kapely The Wind in the Willows. Band opustila v roce 1974, kdy zaujala post frontmanky skupiny The Stilettos. Jejím členem se stal v brzké době i osudový muž, kytarista Chris Stein. Spolu založili kapelu Angel and the Snake, která byla později přejmenovaná na Blondie. Stalo se tak poté, co na Debbie začali po odbarvení původního vlasového porostu takto pokřikovat projíždějící muži.

Partneři

Zpěvačka nebyla nikdy pod čepcem. Šestnáct let žila ve vztahu s kytaristou a spoluzakladatelem Blondie Chrisem Steinem, pár se rozpadl v roce 1989. Poté Debbie randila s takovými bouřliváky jako jsou Joey Ramone či Iggy Pop.

Agent 007 nevyšel

V roce 1981 vyšlo Blondie úspěšné album Hunter, jehož součástí byla skladba For Your Eyes Only. Ta se měla stát ústřední písní stejnojmenného snímku o Jamesi Bondovi. Přednost nakonec dostala verze v podání Sheeny Easton.

S „velkými“ filmy měla Debbie vůbec smůlu, scenárista Hampton Fancher psal původně roli Pris ve snímku Blade Runner právě pro Blondie. Nakonec z toho sešlo. Přesto se objevila v desítkách rolí. V roce 1997 si například zahrála po boku Sylvestera Stallona, Harveye Keitela a Roberta De Nira ve snímku Země policajtů.

Z nouze ctnost

Jedním z největších hitů Blondie je skladba Call Me z alba American Gigolo (1980). Megahit, který se stal ústřední skladbou stejnojmenného filmu, vyšel v USA jako singl, aby šest týdnů okupoval první příčku hitparády Billboard Hot 100. Ovládl rovněž hitparády v USA a Kanadě. Přitom písnička byla původně napsána pro Fleetwood Mac. Zpěvačka kapely Stevie Nicks měla však s Call Me problém.

Největší hity

Kromě Call Me také Sunday Girls, Maria, In the Flesh, Atomic, Dreaming, Rapture, One Way Or Another, Heart of Glass…V únoru 1999, ve svých třiapadesáti letech, se Debbie Harry stala s písní Maria nejstarší zpěvačkou, která ovládla anglickou hitparádu. O několik dnů předstihla Cher.

Sólová kariéra

Debbie Harry nahrála pět sólových alb. Poslední album Necessary Evil vyšlo v roce 2007. Poté, co byla inspirována Eltonem Johnem, se aktivně věnuje filantropii. Podporuje charitativní organizace zaměřené na boj proti rakovině a endometrióze.

(Článek Tvář nové vlny objevil Playboy, čtěte v zimním dvojčísle)