21. října 2018 19:19

8x v hlavní roli Matt Damon

8. října oslavil Matt Damon 48. narozeniny. Pravda, nejedná se sice o kulatiny, na druhou stranu, když už jsme v roce osmiček, proč si nepřipomenout jeho osm top filmů.

  1. Talentovaný pan Ripley | 1999 Skvělý příběh pro rozjezd kariéry. Pan Ripley (Matt Damon) je mladý, leč nemajetný. Nedostatek financí ovšem vyvažuje ambicemi a všeho schopnostmi. Nakonec mu nečiní problém přijmout identitu mladého boháče, kterého utluče v moři pádlem. Přes účast hvězd kalibru Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett či Philipa Seymoura Hoffmana, Matt Damon jednoznačně dominuje.
  2. Invictus | 2009 Píše se rok 1995, prezidentem JAR se stává Nelson Mandela. Ve stejný čas se koná v JAR třetí mistrovství světa v ragby, které je tu národním sportem. Týmu se však v přípravě zoufale nedaří, v jeho řadách navíc převládají běloši. Prezident Mandela (Morgan Freeman) se vzniklou situaci rozhodne odblokovat pozváním kapitána týmu Françoise Pienaara (Matt Damon) na čaj. Nakonec je z toho senzační titul mistrů světa. Režisér Clint Eastwood nemohl vybrat lépe.
  3. Dobrý Will Hunting | 1997 Příběh geniálního dělníka a uklízeče na bostonské univerzitě, který nemá problém s vysokou matematikou, dali dohromady kamarádi Ben Affleck a Matt Damon. Oba za něj nakonec dostali Oscara za nejlepší původní scénář. Matt Damon exceluje v roli génia, darmošlapa a hospodského flákače v jedné osobě.
  4. Skrytá identita | 2006 Zatímco se Leonardo DiCaprio snaží coby tajný agent rozbít mafiánskou síť Jacka Nicholsona, jeho kolega v řadách policie Matt Damon pracuje pro změnu pro svět zločinu. Nakonec sice v oscarovém snímku zvítězí dobro nad zlem, většina diváků se však z toho, že spravedlnosti bylo učiněno zadost, neraduje. Matt je totiž skvostný padouch.
  5. Syriana | 2005 Ačkoli v politickém thrilleru o nelítostném světě ropného průmyslu podle mého názoru dominuje George Clooney, který za roli agenta CIA získal Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, Matt Damon se rozhodně neztratil. S rolí energetického analytika, který přijde nešťastnou náhodou o dítě, aby se posléze stal poradcem osvíceného vládce ropného království, se vypořádal s mistrovství sobě vlastním.
  6. Agent bez minulosti | 2002 Povedený snímek na motivy stejnojmenného románu Roberta Ludluma. Matt Damon si s mistrovstvím sobě vlastním zahrál tajemného agenta. Jason Bourne si sice na nic nepamatuje, ale když jde do tuhého, dokáže se přeměnit v dobře fungující stroj hromadného ničení.
  7. Vyvolávač deště | 1997 Zfilmovaný příběh bestselleru Johna Grishama je o tom, kterak David v podobě nezkušeného advokáta položí na lopatky Goliáše, tedy velkou zdravotní pojišťovnu, která odmítá platit léčbu pacienta nemocného leukemií. Režisérský mág Francis Ford Coppola svěřil před víc než dvaceti lety hlavní roli právě Mattu Damonovi, který podal v konkurenci hvězd jako Danny DeVito, Jon Voight či Mickey Rourke excelentní výkon.
  8. Zachraňte vojína Ryana | 1998 V té době stále začínajícího Matta Damona si vybral pro roli jediného přeživšího ze čtyř bratrů Ryanů sám režisér Steven Spielberg. Mladík Matt to vedle Toma Hankse zvládl, také díky jeho výkonu se snímek zařadil do zlatého fondu světové kinematografie. Mimochodem, Matt Damon hrál skutečnou postavu Fredericka Nilanda, který byl po smrti tří bratrů odvolán na vlastní žádost z fronty.