12. října 2023 18:50
Petr Bošnakov

Způsobí umělá inteligence tichou epidemii osamělosti?

V titulku uvedenou otázku položila Liberty Vittert, profesorka vyučující datové vědy, tedy disciplíny zaměřené na „vytahování“ cenných informací z velkých objemů dat, k čemuž jsou nezbytné znalosti v oblasti technologií, matematiky, podnikání a komunikace. Vážená vědkyně, působící na prestižní Olin Business School, dokonce došla k závěru, že využití umělé inteligence může vést k „likvidaci“ celé jedné generace mužů.

Správnost svého názoru si profesorka Vittert utvrdila během debaty s osmnáctiletými studenty, se kterými debatovala o sociálních médiích a nejčastěji používaných aplikacích. Vyjádření jednoho ze studentů o tom, že má přítelkyni kategorie artifical intelligence (AI), zkušenou pedagožku zaskočilo. „Překvapila mě otevřenost, s jakou to řekl. Myslím, že počet mužů, kteří mají tento druh partnerek, narůstá, ale jedná se víceméně o utajenou aktivitu. Teď jsem narazila na někoho, kdo takový vztah přiznal a je ochotný se o něm bavit,“ konstatovala profesorka v rozhovoru pro Business Insider.

Obliba stoupá

Vztahu s umělou inteligencí chtiví tak činí stále ve větší míře prostřednictvím specifické chatovací aplikace Replika. Aplikaci založila v roce 2017 ruská IT specialistka Eugenia Kuyda, která po smrti svého partnera nahrála jeho staré textové zprávy, systém pak komunikoval stejně jako zesnulý partner. Na začátku roku byla aplikace Replika vystavena kritice, podle serveru Vice si začali uživatelé ve stále větší míře stěžovat na nevhodné sexuální návrhy ze strany chatbota, včetně požadavků na dotýkání se intimních partií.

Replika se odrazila k výšinám během globální covidové pandemie, kdy zaznamenala 35procentní růst, loni jejím prostřednictvím komunikovalo 10 milionů uživatelů. V poslední době přišlo několik uživatelů s tím, že se díky aplikaci zamilovalo, dokonce uzavřelo sňatek.

V květnu reagovala úspěšná influencerka Caryn Marjorie na nemožnost zvládat na Snapchatu komunikaci s 1,85 milionu svých fanoušků vytvořením AI kopie. Ta si účtuje za minutový pokec částku jeden dolar. Nutno říci, že Caryn a její tým vývojářů opravdu pilně pracovali, spuštění její digitální verze totiž předcházelo 2 000 hodin tréninku prostřednictvím videí z YouTube. Během týdne získala 1 000 předplatitelů, dalších 15 000 je na čekací listině.

Žena bez špatných dnů

Profesorka, vycházejíc z výše uvedeného, zveřejnila článek, v němž se zabývá možnou „likvidací“ jedné generace mužů prostřednictvím AI partnerek, které dokážou „uspokojit veškeré potřeby“. „Není to virtuální přítelkyně, je to partnerka, se kterou muž komunikuje a na základě svých odpovědí si ji může přetvořit k obrazu svému,“ konstatuje. „AI partnerka nemá nikdy špatné dny, není proto potřeba řešit složitosti a úskalí standardního vztahu.“

Profesorka zachází mnohem dál, když spekuluje nad tím, že dokonale submisivní umělá inteligentní partnerka může být příčinou toho, že budou muži volit robotky před ženami, což povede k většímu počtu single žijících mužů a z toho vyplývajícího snížení porodnosti. „AI partnerky se můžou stát tichou epidemií osamělosti,“ pravila Liberty Vittert s tím, že zatímco ženy mají širší okruh přátel, mužům single vztahy vyhovují. Vychází přitom z čísel – podle loňských dat Pew Research Center žije v USA 34 procent svobodných žen, zatímco u mužů se jedná o 63 procent. Pro zajímavost, podle Českého statistického úřadu žilo v roce 2020 kolem 400 000 nezadaných jedinců, z toho 14 % mužů a 11 % žen. Podle výzkumu odborníků z brněnské Masarykovy univerzity jsou lidé žijící single vzdělanější než průměrná populace, každý pátý má vysokoškolské vzdělání. K plodům umělé inteligence tak mají blízko, vztyčení varovného prstu je zcela na místě.

Sdílejte článek
Štítky umělá inteligence vztah