14. listopadu 2023 20:40
Petr Bošnakov

Značka Boba Dylana uvedla na trh osmnáctiletý bourbon, který zrál v sudech po červeném vermutu

Je snadno pochopitelné, že kromě muziky a psaní textů, za které dokonce obdržel v roce 2016 Nobelovu cenu za literaturu, kterou si převzal po několika měsících na soukromém setkání bez přítomnosti médií, má nezpochybnitelný král folk rocku kladný vztah k prémiovému alkoholu. Proto před časem založil vlastní značku Heaven’s Door, která má v Kentucky vlastní palírnu. Z její produkce je i poslední, 18 let starý bourbon, který je součástí edice Bootleg Series.

První bourbon Bootleg byl uveden na trh v roce 2019. Série byla pojmenována po nevydaných Dylanových nahrávkách, které jsou součástí jeho katalogu. Novým majitelem autorských práv se 600 stovkami skladeb z 39 alb, mezi kterými nechybějí songy, které přepisovaly historii populární hudby, jako Blowin in the Wind, The Times They A-Changing a Knockin’n on Heavens’ Door, se stalo v roce 2020 vydavatelství Universal Music Group. Bob Dylan si ovšem ponechal práva na nahrávky. Podle listu The New York Times inkasoval za katalog částku 300 milionů dolarů, zatímco agentura Bloomberg uvedla cenu 200 milionů dolarů.

Specifická chuť a komplexnost

Ale zpět k bourbonu. Na Bootleg Series V osobně dohlížel master distiller značky Heaven’s Door Ken Pierce a master blender Alex Moore. Oba nezpochybnitelní mistři svého oboru se nakonec rozhodli pro 18 let starý bourbon destilovaný v Tennessee, který nechali dozrát ve španělských sudech po červeném vermutu. „Vermut je už dlouho součástí koktejlů, jejichž základní ingrediencí je whisky nebo bourbon, proto jsme se u Bootleg Series V rozhodli právě pro tuto kombinaci,“ vysvětlil v rozhovoru pro server Robb Report Alex Moore. „K dokončení zrání jsme zvolili sudy po španělském vermutu, které obohatily bourbon o specifickou chuť a dodaly mu na komplexnosti.“

Sběratelé a investoři na čekané

Bourbon má sytou, červenohnědou barvu, její vůně připomíná whisky Dickel, když dominují obilí, ovoce a ořechy. V chuti převládá sušené ovoce v čele s kandovanými pomeranči kořeněnými ořechy, rumovými rozinkami, vanilkou a kukuřicí. Podle znalců se jedná o odvážný bourbon pro jedince, kteří nemají problém pronikat do jeho tajů, když platí přímá úměra mezi délkou postupné konzumace a oceněním práce master distillera i master blendera.

Heaven’s Door Bootleg Series V se bude prodávat za 600 dolarů. Přes ne zrovna lidovou cenu lze říci, že se stane objektem zájmu sběratelů a především investorů, o reakci trhu se proto Bob Dylan nemusí bát. Lahodný mok se bude prodávat v keramické láhvi, na přední straně je umístěn umělcův obraz z roku 2019 No Vacancies.

Něco málo inspirace

Vzhledem k tomu, že koktejly, jejichž základ tvoří bourbon, nepatří do kategorie notoricky známých, Playboy doporučuje dva se zajímavou historií a chutí.

BOULEVARDIER
Pod názvem se skrývá král velkoměsta, muž, který ví, o čem je v životě řeč. V roce 1927 se koktejl ocitl zásluhou slavného barmana Harryho MacElhoneho v jeho knize Barflies and Cocktails. Autorství koktejlu připsal Erskinu Gwynnemu, vydavateli časopisu Boulevardier, který vycházel v Paříži.

Ingredience

  • 4 cl bourbonu
  • 3 cl campari
  • 3 cl sladkého červeného vermutu
  • plátek pomerančové kůry

Návod k přípravě

  1. Sklenici Old Fashioned naplníme ledem a necháme bokem chladit.
  2. Do další větší sklenice rovněž nasypeme led, přidáme bourbon, campari a červený vermut.
  3. Alespoň 30 sekund mícháme.
  4. Z vychlazené sklenice odstraníme led a nápoj do ní přelijeme přes sítko.
  5. Na závěr ozdobíme plátkem pomerančové kůry.

GODFATHER
Jako první namíchal koktejl slavný barman Joe Gilmore, který ve 40. letech minulého století působil v baru amerického hotelu Savoy. Je autorem dalších koktejlů jako například Churchill, My Fair Lady či Nixon.

Ingredience

  • 5 cl oblíbeného bourbonu
  • 1,5 cl likéru Amaretto

Návod k přípravě

  1. Do sklenice Old Fashioned dáme led.
  2. Přilijeme bourbon a likér v předepsaném množství.

Sdílejte článek
Štítky alkohol whiskey Bob Dylan bourbon Heaven’s Door Distillery Bootleg Series