25. května 2023 17:55

Za vše, co je v nás dobrého, vděčíme také elektronické knize

A web statista.com slibuje ještě světlejší zítřky. Očekává se, že tržby na globálním trhu s elektronickými knihami dosáhnou letos částky 14,21 miliardy dolarů, přičemž roční tempo nárůstu se bude rovnat 2,01 procenta, do roku 2027 proto trh naroste na 15,39 miliardy dolarů. Něco málo historie elektronických a audioknih je tak ku prospěchu věci.

  • První e-kniha vyšla 4. července 1971 díky úsilí Michaela Sterna Harta. Nadšenec do všeho progresivního se rozhodl přepsat kopii Deklarace nezávislosti do počítače Xerox Sigma V. Soubor umístil na počítačovou síť Illinoiské univerzity s poznámkou, že je volně k dalšímu užívání. Počítač s pamětí 16 kB byl vyroben společností Scienfic Data Systems (SDS) v roce 1967, stál na svou dobu astronomických 300 tisíc dolarů a od roku 2002 se nachází v Muzeu počítačové historie.
  • První komerčně dostupnou elektronickou čtečkou knih se stal v červenci 1990 Sony Data Discman, revoluční zařízení mělo 2,8palcový LCD displej. O rok později byla v USA uvedena na trh exportní verze (DD-1EX) za 600 dolarů, součástí balení byly tři elektronické knihy včetně šestadvacetisvazkové Compton’s Encyclopedie obsahující devět milionů slov, 10 950 stran, 5250 článků, 450 bibliografií, 22 510 ilustrací a map a 35 000 křížových odkazů.
  • Novela Stephena Kinga Riding the Bullet (Jízda na střele) se stala v březnu 2000 první elektronickou knihou určenou pro globální trh. Novela byla vydána ve formátu PDF za cenu 2,5 dolaru společností Simon & Schuster. V důsledku mimořádné poptávky se server hroutil, čtenáři museli proto čekat na stažení několik hodin. Později byla novela nabízena ke stažení zdarma z webových stránek Amazon a Barnes & Noble.

  • Nejdelší aktuálně dostupnou elektronickou knihou je série komentářů Nového zákona, jejich autorem je kazatel John McArthur. Soubor má 30 080 tiskových stran a zabírá 37 MB. E-kniha vyšla v roce 2015 s cenovkou 400 dolarů.
  • Poté, co několikrát narazila u tradičních vydavatelství, se Amanda Hocking, mladá spisovatelka paranormální romantiky a literatury pro mládež, rozhodla vydávat svá díla prostřednictvím Kindle Story, online obchodu s knihami, který provozuje Amazon. Ceny jejích knih se pohybovaly v rozmezí 0,99–2,99 dolaru. Jen v lednu 2011 prodala 450 000 elektronických knih, během roku částka narostla na 900 000 výtisků. Šestadvacetiletá autorka si tak vydělala během roku téměř 2 miliony dolarů.
  • V roce 2009 vyšla elektronická kniha Smrt Zajdy Munroa Nicka Cavea. Dílo hvězdy pop-music přineslo průlomovou aplikaci společnosti Enhanced Edition pro knihy a audioknihy. Interaktivní aplikace pro iPhone synchronizovala text s mluveným slovem, k tomu 11 videí autora, který své dílo zároveň četl. Aplikace obsahovala na svou dobu převratné novinky, které jsou dnes běžným standardem, jako možnost nastavit rychlost čtení audioknih či nočního režimu.
  • Ve stejném roce se stal titul Ztracený symbol Dana Browna první knihou, která byla souběžně vydána v tištěné, elektronické a audioverzi. Během prvního dne se prodalo přes milion kusů, do konce prvního týdne od vydání nabídl trh v USA, Kanadě a Velké Británii 2 miliony kopií.

  • V červenci 2010 oznámilo vydavatelství Hachette Book Group, že James Patterson, autor série příběhů Alex Cross a Ženský vyšetřovací klub, prodal celkem 1 141 273 knih, čímž se stal prvním spisovatelem, který překonal milionovou hranici prodaných e-booků. Stejný měsíc se stal členem Kindle Million Clubu Stieg Larsson, autor trilogie Milénium.
  • V červnu 2011 spustila španělská digitální společnost 24symbols 2011 službu umožňující přístup a čtení elektronických knih v jakémkoli internetovém prohlížeči. Při uvedení na trh bylo k dispozici přes 1000 titulů pro iOS a Android. Za další dva roky zahájila provoz digitální knihovna Scribd, v roce 2014 Kindle Unlimited.
  • Během května 2011 oznámila společnost Amazon, že prodej elektronických knih prostřednictvím Kindle Story překonal poprvé prodej tištěných knih, jak vázaných, tak brožovaných. Stalo se tak v poměru 100:105 ve prospěch e-knih.
  • Ve stejném roce začalo nahrávání zatím nejdelší audioknihy za účelem propagace učení jogínského guru Swaminarayana Sampradayi. Práce trvala šest let, v říjnu 2017 byla audiokniha zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Při poslechu osmi hodin denně se majitel dostane k závěru za 10 měsíců.

(Text o tom, proč je dobré číst, je součástí červnového Playboye)