29. září 2023 12:50
Petr Bošnakov

V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi

V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi.

Mezi oblíbené činnosti ještě nedávno nejbohatšího muže světa patří vyvolávání kontroverzních situací. Například ze sociální sítě Twitter, kterou přejmenoval na X, Elon vyhodil týden po jejím převzetí tisíce zaměstnanců. Během ruské invaze na Ukrajinu propásl příležitost mlčet a nekonat. Nejdřív v únoru oznámil, že jeho společnost Space X plánuje omezit provoz satelitní sítě Starlink nad Ukrajinou. V srpnu si pak liboval nad tím, jak skvěle si popovídal s Putinem, zatímco na začátku září informovala média o tom, že loni nařídil inženýrům, aby v oblasti okupovaného Krymu jeho Starlink skutečně vypnuli. Podle spisovatele Waltera Isaacsona, autora Muskovy poslední biografie, chtěl miliardář tímto krokem zabránit útoku na ruskou námořní flotilu, neboť se bál odvety. Motivace jeho konání zůstává sice utajena, rozhodně ovšem nelze vyloučit geny.

Radikální děd

Sledovaný server Business Insider zveřejnil před několika dny text, jehož hlavním, byť ne zrovna pozitivním hrdinou je Muskův dědeček Joshua Haldeman (1902–1974). Podle textu se jednalo o muže, „který trávil čas žvaněním o spikleneckých teoriích“, web theatlantic.com pak píše v souvislosti s Haldemanem o „radikálním konspiračním teoretikovi“, který věnoval nemalou část své energie skupině podobně smýšlejících jedinců známé pod názvem Technocracy Incorporated.

Jednalo o zajímavou partu hlásající, že není nad totalitní režim řízený vědci a inženýry, kteří budou celý svět řídit svými nařízeními ze Severní Ameriky. Techničtí vládci vyřeší všechny problémy světa a do důchodu budou moci odejít všichni lidé po odpracování alespoň dvaceti let. Po čase dokonce vznikla stejnojmenná strana, která se těšila během velké hospodářské krize jisté popularitě, jen v Kalifornii měla přes půl milionu členů.

Partaj označovala své členy čísly, Muskův děda dostal číslo 10450-1, někdy se k číslu přidávalo písmeno X. Mimochodem, Musk pojmenoval v roce 2020 svého syna X AE A-XII, další potomci nesou jména Exa Dark Sidereal Musk a Techno Mechanicus. Členové strany nosili šedé uniformy a jezdili auty stejné barvy, podle theatlantic.com se strany vyznačovaly „tóny začínajícího fašistického hnutí“.

Pobyt za mřížemi

Joshua Haldeman, Muskův dědeček z matčiny strany, se narodil v USA, rodina se ale odstěhovala do Kanady. V zemi javorového listu vláda po vypuknutí druhé světové války Technocracy Incorporated zakázala, když se její vedení postavilo proti zapojení země do válečného konfliktu. Podle kabinetu představovala strana ohrožení národní bezpečnosti a Elonův děda byl vzhledem k pokračující účasti na jejím nepovoleném fungování poslán do vězení.

Po propuštění však ani zdaleka nesložil zbraně a stal se řadovým členem, poté dokonce předsedou kanadské Social Credit Party (SCP) zastávající konspirační teorie o celosvětovém židovském spiknutí. Joshua Haldeman ovšem vždy trval na tom, že SCP nebyla nikdy antisemitská, veřejně ale například prezentoval názor, podle kterého „Židé vytvořili antisemitismus za účelem zisku sympatií“. Strana rovněž zveřejnila Protokoly sionských mudrců, popisující snahu o zavedení globální nadvlády židovského národa.

Jejich první vydání vyšlo v roce 1903 v carském Rusku, v roce 1921 označil časopis The Times Protokoly za plagiát dřívějších děl politické satiry, která se na Židy vůbec nevztahovala. Encyclopedia Britannica pak píše o „podvodném dokumentu, který sloužil jako záminka a zdůvodnění antisemitismu na počátku 20. století“. Joshua Haldeman dílo obhajoval s tím, že věci se víceméně odvíjejí podle textu Protokolů.

Konec v JAR

V Kanadě se však dědovi nedařilo podle jeho představ, proto se přestěhoval do apartheidem zmítané Jižní Afriky, která se měla podle jeho názoru stát vůdcem bílé civilizace ve světě. Pilně psal pro místní, apartheid podporující tisk, mimo jiné mu vyšla kniha popisující mezinárodní spiknutí elit za účelem ovládnutí světa. Kromě toho pracoval jako chiropraktik. V roce 1971 se jeho dceři Maye Musk narodil syn Elon, vnuka, budoucího vizionáře s oblibou čeřícího stojaté vody, si děda užil tři roky.