19. května 2024 05:07

Usyk je absolutním králem boxu. Při emotivním projevu sotva držel slzy

Bitva, na kterou se nezapomene. Ukrajinec Oleksandr Usyk svedl s britským rivalem Tysonem Furym obdivuhodný souboj, který nakonec opanoval těsně na body a stal se tak historicky prvním majitelem všech čtyř hlavních světových titulů těžké váhy. „Jsem rád, že jsem to dokázal pro sebe, pro rodinu, svoji zemi. Sláva Ukrajině!“ prohlásil hned po triumfu Usyk. Tyson Fury nebyl s rozhodnutím rozhodčích vůbec spokojený, chce rychlou odvetu. Usyk za vítězství získal cca 2,38 miliardy korun.

Maximální napětí od první až do poslední vteřiny. Neporažený Ukrajinec Oleksandr Usyk dokázal v ringovém thrilleru přemoci na body britského obra Tysona Furyho. Na konci devátého kola jej navíc málem knockoutoval. Přesto si Fury po zápase na stěžoval na rozhodčí, je přesvědčený, že byl o výhru okraden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kéž to skončí před limitem. Ať se neřeší, koho okradli, přál si Kraj

„Věřím, že jsem ten souboj vyhrál. Věřím, že vyhrál pár kol, ale já jich vyhrál víc,“ ventiloval svou frustraci Fury. „Nenechte se mýlit, vyhrál jsem ten boj a vrátím se. Nebudu tu sedět, plakat a vymlouvat se,“ dodal pětatřicetiletý Fury, který chce odvetu. Ukrajinec s další soubojem souhlasí. „Ano, samozřejmě. Jsem připraven na odvetu,“ uvedl Usyk.

Usyk předváděl perfektní techniku a dokázal si s výškovou i váhovou převahou Furyho skvěle poradit. Brit naopak využíval i „špinavější“ styl boje, když trefoval lehce pod pás, nebo se na menšího soupeře zavěšoval, aby ho vysílil. Tomu všemu ale dokázal neporažený Ukrajinec do poslední chvíle odolávat, a navíc zasazoval skvělé údery.

Ať dopadne druhý střet velikánů jakkoliv, nic to nemění na tom, že v Kingdom Areně v Rijádu byl poprvé v historii korunován král těžké váhy se všemi čtyřmi nejcennějšími opasky.

Rodák ze Simferopolu, jenž často zdůrazňuje, že bojuje i za svou Ruskem napadenou vlast, se tak zařadil po bok legend Muhammada Aliho, Mikea Tysona či Maxe Schmelinga. Posledním nezpochybnitelným šampionem v těžké váze byl před ním do dubna roku 2000 Brit Lennox Lewis. V té době však ještě neexistovaly čtyři hlavní pásy.