Na titulní straně říjnového vydání září Sandra, vámi zvolená vítězka castingu hledáme Playmate 2024. O své cestě za úspěchem vypráví exkluzivně pro Playboy Daniel Vávra, autor herních klasik a bestsellerů. Playboy také zjistil, co inspiruje olympijského kanoistu Martina Fuksu, čím se stal tak kontroverzní Elon Musk i proč máme strach z umělé inteligence. A to není zdaleka vše. Najdete tu luxusní automobily, tipy na zdravý životní styl, něco k zamyšlení a samozřejmě krásné ženy...
Profesionální fotograf marek Pavala, který upoutal pozornost v první sérii soutěže MasteChef.
Profesionální fotograf marek Pavala, který upoutal pozornost v první sérii soutěže MasteChef.
Charizmatického kuchaře Marka Pavalu katapultovala do povědomí veřejnosti účast v první sérii soutěže MasterChef. Upoutal pozornost nejen svým kuchařským uměním, ale také výrazným tetováním.
Profesionální fotograf se tehdy umístil na třetím místě a podařilo se mu ve světě gastronomie uspět. Působil v několika pražských restauracích, na delší dobu zakotvil jako šéfkuchař v italské škole vaření Laboratorio. Měl příležitost spolupracovat se špičkami ve svém oboru, jako je Zdeněk Pohlreich, Riccardo Lucque, Jan Punčochář. Už dlouhou dobu podniká v gastronomii, věnuje se cateringu a působí i jako soukromý kuchař. Vařil například pro Arnolda Schwarzeneggera, Donalda Sutherlanda nebo internetovou star Alexis Ren. Všechny jeho recepty mají společného jmenovatele – kvalitní suroviny, se kterými dokáže vykouzlit doslova zázraky.
Jak se stane, že se profesionální fotograf stane kuchařem?
Jednoduše jsem si nemohl dovolit ta drahá exkluzivní jídla ve špičkových restauracích, tak jsem se rozhodl, že se naučím si je připravovat sám. Koukal jsem na zahraniční pořady, kupoval kuchařky a zkoušel jsem to napodobovat. Rodina fungovala spíš jako pokusní králíci, co hodnotili moje výtvory.
Jste velmi aktivní na instagramu a facebooku. Počítám, že se vám role profesionálního fotografa v tomto prostředí vlastně hodí…
Mít nějaké estetické základy a cítění je pro sociální média praktické, ale neřekl bych, že člověk musí být fotograf. Mám takový pocit, že je tuna stokrát úspěšnějších lidí na instagramu a v životě neslyšeli výrazy jako „rychlost závěrky“ nebo „ISO“. Ale uškodit to určitě nemůže.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Možná to bude překvapení, ale nejraději mám obyčejná jídla. Pro mě nic nepřekoná dobrý kuřecí řízek s vařeným bramborem nebo karbanátek s kaší. Humři a ústřice se celkem rychle přejí, i když takový kaviár z lososa můžu jíst lžičkou jako jogurt.
Kdo vás po profesní stránce nejvíc ovlivnil?
Určitě Francis Mallmann. To je slavný argentinský šéfkuchař, televizní star. Má několik restaurací, ale většinou cestuje z místa na místo, vaří zásadně na ohni, hlavně venku a celkově má k jídlu úplně jiný přístup než ostatní. Je to estetická symfonie.
Kde čerpáte inspiraci při vymýšlení nových receptů?
Někdy stačí zahlédnout zajímavý recept a díky tomu vás hned napadne několik dalších, které s tím mají hodně společného. Inspirací jsou i skvělé suroviny nebo prostředí, ve kterém se nacházíte.
Působíte jako ideální muž. Máte také nějaké neřesti?
Neřestí mám spoustu a do ideálního muže mám taky dost daleko. Obecně neumím končit a chodit domů v rozumnou hodinu, když se bavím. Říká se, že v nejlepším je třeba přestat a kdysi jsem to uměl. A druhou mou neřestí je nikotin. Naštěstí ale existují zařízení, kde se tabák jen nahřívá a člověk si naplno užívá jen nikotin bez dalších škodlivin, které vznikají při procesu hoření.
Prozradíte nám recept na zdravý lehký jarní oběd?
Lehký oběd obecně by měl obsahovat čerstvé kvalitní suroviny. Pro mě je ideální dobrý steak a skvěle dochucený salát. Maso musí mít pokojovou teplotu, opečte ho na rozpálené pánvi, aby mělo krásnou barvu, a pomalu dopečte v troubě na požadovaný stupeň. Já mám rád medium rare. Nezapomeňte přidat nějaký rozmarýn a tymián, česnek a máslo. Steak pak musí odpočívat aspoň pět minut, než do něj zakrojíte. Co se salátu týče, důležitá je zálivka. Zkuste olivový olej a citronovou šťávu v poměru 3:1, přidat trochu medu a dijonské hořčice, sůl a pepř.
Jaké profesní či soukromé výzvy vás v nejbližších měsících čekají?
Právě jsem spustil web ke svému novému projektu Fuego (www.campfuego.cz). Jedná se o školu vaření na otevřeném ohni, která se bude odehrávat v krásné přírodě. Úplně nový koncept a možnost pro lidi, jak uniknout z ruchu a stresu města a trochu se vrátit ke kořenům. Budeme tam používat netradiční techniky, jako vaření steaků přímo na žhavém uhlí, kuřata zavěšená vysoko nad ohněm nebo třeba ryby na špalcích.