10. listopadu 2023 11:50
Petr Bošnakov

Tři Zlaté míče Lionela Messiho jsou z kočičího zlata

Letošní rok se mimo jiné zapíše do dějin světového sportu osmým Zlatým míčem pro Lionela Messiho. Už dopředu bylo přitom zřejmé, jak to dopadne, a že rozhodnutí vzbudí kontroverze. Největší soupeř šestatřicetiletého Argentince, norský zabiják, představitel dravého mládí a nejlepší fotbalista Evropy Erling Haaland, který v červnu oslavil třiadvacáté narozeniny, měl totiž za sebou snovou sezonu.

Podle hlasujících novinářů rozhodl fakt, že Argentinec dovedl svůj tým na MS v Kataru k zisku titulu. Na tom nic nezměnila ani skutečnost, že noví mistři světa prohráli se Saúdskou Arábií a za triumf vděčili v nemalé míře rozhodčím. Messi totiž v sedmi zápasech proměnil čtyři z pěti penalt, přičemž proti Argentině se kopala první penalta až ve finále s Francií. Na jaře ho vypískali fanoušci PSG poté, co hvězdami nabitý tým v katarském vlastnictví opět vypadl z Ligy mistrů, když v osmifinále nestačil na Bayern Mnichov a skončil po výsledcích 0:1 a 0:2. V létě neodolal vábení Davida Beckhama a podepsal lukrativní smlouvu s jeho týmem Inter Miami z americké MSL, který však nepostoupil ani do play off. Klubovou sezonu tak ani zdaleka nelze označit za povedenou, navíc americká soutěž nedisponuje patřičnou prestiží.

Haaland sice s Norskem nepostoupil na MS, v průběhu sezony však získal v barvách Manchesteru City málo vídané treble v podobě triumfu v Lize mistrů, Premier League a FA Cupu. V první anglické sezoně nastřílel neskutečných 52 branek, z toho 36 v Premier League. O ceně pro nejlepšího hráče Evropy byla řeč.

Kevin vynechal komedii

Rozhodnutí víceméně věnovat Zlatý míč Messimu vskutku přineslo očekávané emoce. Německý mistr světa, Evropy, vítěz Ligy mistrů a držitel Zlatého míče Lothar Matthäus označil Zlatý míč pro Messiho za skandální. Kevin De Bruyne, který skončil v anketě čtvrtý, odmítl jet na ceremoniál s tím, že nechce být svědkem špatné komedie. Erling Haaland by získal po vzoru Cristina Ronalda rád pět Zlatých míčů. Na dotaz proč ne rovnou osm, odpověděl, že po trofejích, které ukradli jiným fotbalistům, netouží.

Nejdál zašel už zmiňovaný pětinásobný držitel trofeje Cristiano Ronaldo. Portugalec nezpochybnil pět cen pro Messiho, v letech 2010, 2021 a 2023 však dostal Zlatý míč darem. Jak CR7 dodal, stalo se tak na úkor Andrése Iniesty (Španělsko, FC Barcelona), Roberta Lewandowského (Polsko, Bayern Mnichov) a Erlinga Haalanda (Norsko, Manchester City). Vzhledem k Portugalcově autoritě provedl web Playboye malou analýzu sezon 2010 a 2021.

2010: světový debakl

Každý fanoušek, nepatří-li zrovna mezi fanatického obdivovatele Messiho, musí dát v tomto případě Ronaldovi za pravdu. Messi, stejně jako Iniesta, sice vyhrál domácí ligu, ale tím výčet pozitiv končí. V semifinále Ligy mistrů Barcelona z pozice obhájce nestačila na Inter Milán, který hrál navíc odvetu na Camp Nou hodinu v deseti. Ještě větší fiasko přišlo na mistrovství světa v JAR. Argentinu vedl jako trenér Diego Maradona, jeho tým v čele s Messim došel do čtvrtfinále, ve kterém přišel debakl 0:4 s Německem. Andrés Iniesta se stal ve stejné sezoně mistrem světa, když navíc ve finále s Nizozemskem střelil těsně před koncem prodloužení jedinou branku. Z tohoto úhlu pohledu působí letošní argument Messiho fanoušků, že rozhodujícím kritériem pro udělení Zlatého míče je mistrovství světa, humorně.

2021: Lewa měl ovšem smůlu

I v tomto případě je pravda nejspíš na straně Ronalda. V srpnu 2020 se hrálo čtvrtfinále Ligy mistrů vzhledem k covidu neobvyklým, turnajovým způsobem v Lisabonu. Ve čtvrtfinále utrpěla Messim vedená Barcelona v souboji s Bayernem Mnichov historický debakl 2:8. Argentinec zápas víceméně odchodil, aby poté okamžitě zatoužil přes platnou smlouvu odejít z mužstva, které se nacházelo, především kvůli jeho pohádkové smlouvě, na hraně bankrotu. V následující sezoně skončila Barcelona v domácí soutěži druhá, v Lize mistrů vypadla s Paris Saint-Germain. Právě do miliardářského klubu, který dosud nezískal jedinou velkou trofej, Messi přestoupil. Zlatý míč získal za vítězství v soutěži Copa América. Robert Lewandowski sice vybojoval s Bayernem Mnichov titul, dal rekordních 41 branek a získal poprvé Zlatou kopačku. Jak se však ukázalo, měl smůlu.