29. prosince 2022 17:17

Tak pravili v roce 2022…

Předpoklad, že se po dvou covidových letech vrátí svět do normálu, se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu bohužel nesplnil. Rok se proto z hlediska českého čtenáře nesl ve znamení reakcí na válku, skonu anglické panovnice, soudu Andreje Babiše, kandidáta na prezidenta, a sportu, čemuž odpovídá i výběr citací.

  • „Střet Ruska s ukrajinským neonacistickým režimem byl nevyhnutelný. Boje na Ukrajině se odehrávají uvnitř jednoho národa, přičemž Ukrajinci jsou hlavní obětí podněcování nenávisti vůči Rusku. K ukrajinskému lidu jsme se vždy chovali s úctou a vřelostí. Tak tomu bylo a je i přes současnou tragickou konfrontaci.“ Ruský car Vladimir Putin opomenul ve svém projevu dodat, že úcta a vřelost se v jeho podání rovná bombardování civilního obyvatelstva a kritické infrastruktury, proto jsou miliony civilistů v zimě bez tepla, elektřiny a vody.

  • „Žádný svetr asi nezpůsobil takový poprask. Svetr, díky kterému můžeme snížit nejen výdaje na topení, ale i omezit zdroje, kterými Putin financuje svou válku. Energetickou krizi sám nevyřeší, ale pomůže v ní. Prosím, držme v těžkých časech SPOLU. Svetr ať je toho symbolem.“ Stěží překonatelný tweet předsedkyně PS Markéty Pekarové Adamové. Vládní politické špičky spolu vskutku drží, jejich platy budou totiž v roce 2023 o 11,6 procenta vyšší.
  • „Mým největším hendikepem je, že jsem mladá a půvabná. Babiš má ze mě strach.“ Takto pravila prezidentské kandidátka profesorka Danuše Nerudová, bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity v rozhovoru na CNN Prima News. Jak prokázala kontrola, v čase kdy univerzitu vedla, docházelo k porušení zákona, nařízení vlády i vlastních předpisů. K tomu shodné diplomky a dvojí metr.
  • „Je to nelegální stavba a hlavní brána pro zásobování ruské armády na Krymu. Takové objekty musí být zničeny.“ V rozhovoru pro britský list The Guardian nazval v polovině srpna poradce ruského premiéra Mychajlo Podoljak černou stavbou Kerčský most, spojující Krym s Ruskem. 7. 10., bezprostředně po sedmdesátých narozeninách Vladimira Putina, došla jeho slova naplnění.
  • „České předsednictví v Radě EU bylo velmi aktivní a angažované a náš obdiv patří českému premiérovi Petrovi Fialovi a jeho týmu v Bruselu a Praze.“ Takto zhodnotil na tiskové konferenci po jednodenním summitu EU předseda Evropské rady Charles Michel naše vedení EU. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen dodala, že Evropa má vůči Česku dluh.

  • „Říká se, že v Evropě se trochu obávají toho, co se stane po nástupu Meloni. Co se stane? Zábava skončí.“ Jak se ukázalo, také v případě nové italské premiérky Giorgii Meloni platí, že jedna věc je předvolební rétorika, druhou slova po volbách. Také proto půvabná šéfová kabinetu nevyrazila na první cestu ke konzervativním spojencům do Polska či Maďarska, ale do Bruselu.
  • „Když slíbila, že svůj život zasvětí službě lidu, byl to více než příslib, byl to osobní závazek. Sdílím s vámi nevyslovitelný pocit ztráty. Budu vám sloužit loajálně s úctou a láskou, můj život se změní, vezmu na sebe novou zodpovědnost.“ První projev nového anglického krále Karla III. po skonu královny Alžběty II., pochopitelně nepostrádal emoce. Během projevu oznámil, že svému nástupci Williamovi udělí titul prince z Walesu. Harrymu a Meghan vyjádřil lásku. Projev pronesl předtím, než Netflix přišel s tragikomickým dokumentem Harry & Meghan.
  • „Hrozně vás zdravím – hlavně babičku s dědou, maminku s tátou, Jonáše a Mišku a celou rodinu. A taky rodinu Staňkovic. Doufám, že jste fandili. A myslím, že jste fandili, jinak by se mi to takhle nepovedlo.“ Ester Ledecká po obhajobě olympijského zlata v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

  • „Rozhodnutí, která mají vliv na mé tělo, jsou pro mě důležitější než tituly nebo cokoli jiného. Snažím se být v souladu se svým tělem, co nejvíce to jde. Nikdy jsem nebyl proti vakcinaci. Ale vždy jsem podporoval svobodu vybrat si, co si dáváte do svého těla.“ Vítěz jedenadvaceti grandslamů Novak Djoković měl v otázce očkování jasno, proto oželel majory Australian Open a US Open.
  • „Proto jsem tak agresivní. Je mi to líto. Omlouvám se za své vystoupení. Byl jsem dobrý táta a jsem dobrý táta a osobně se mě to dotýká.“ Bývalý premiér a kandidát na prezidenta, před soudem stojící Andrej Babiš, takto reagoval na znalecké posudky svého syna trpícího schizofrenií, kterou však s léky zvládá. Zneužití dětí v politickém boji je podle jeho názoru nejodpornější.

(Hitparáda o tom, proč si pamatovat rok 2022, je součástí lednového čísla Playboye)