26. prosince 2023 18:10
Petr Bošnakov

Tak pravili na stránkách Playboye v roce 2023 (I)

Během končícího roku přinesl Playboy tradičně rozhovory s řadou osobností z oblasti politiky, kultury, sportu a umění. Stručná rekapitulace včetně výběru nejzajímavějších pasáží je bezpochyby ku prospěchu věci.

Dost významně bych vás opravil, skoro bych to otočil. Špičkoví bikeři jsou totiž na silnici velmi úspěšní. Australan Cadel Evans, původně biker, vyhrál Tour de France 2011, van der Poel, který byl cyklokrosařem, stejně jako i van Aert, měl jako jeden z velkých cílů olympiádu v Tokiu na horských kolech, doplatil ale na nedostatečnou znalost trati. Pořadatelé odstranili den před závodem lávku a na vzniklém dropu měl těžký pád hned v prvním kole. Jedná se o chybu, kterou si v jeho případě nedovedu vysvětlit. Jedná se totiž o totálního perfekcionistu.

Mistr Evropy, vicemistr světa, vítěz Cape Epic Kristián Hynek o silničních a horských cyklistech, Playboy duben 2023

Přitom jsem vůbec nečekal, že dostanu na hřišti tolik prostoru, ale v polovině prvního poločasu se zranil právě Harry Kewell. Šel jsem do toho s vědomím, že se jedná o můj poslední zápas za Liverpool, a dopadlo to skvěle. Poločas proti takovému týmu, jako je AC Milán, 0:3, pak se trefil Steven Gerrard, já dával za pár minut gól na 2:3 a najednou jsme byli zpátky ve hře. Na rozhodující penaltu, jak se ukázalo, jsem šel s vědomím toho, že naposled kopnu do balonu v barvách Liverpoolu. Říkal jsem si: „Šmíco, musíš to dát, protože když ten pohár nepřivezeme, tak se tam nebudeš smět nikdy vrátit.

Vladimír Šmicer o své účasti ve vítězném finále Ligy mistrů 2005, FC Liverpool – AC Milán, Playboy červen 2023

Jedná se o strašně těžké téma. V devadesátých letech jsem působila na Slovensku a teprve, když jsem dělala po čase rozhovor s Vladimírem Mečiarem, pochopila jsem, že proměna novinářů ve vojáky profesi nesvědčí, protože je zbavuje ostražitosti. V roce 2013 jsem u toho nebyla jako aktivní novinář, ale to, jestli se mají média postavit ve vypjatých situacích na jednu stranu, se řeší na celém světě. Některá média u nás to tenkrát zkusila a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Ale já se vracím do své historky, kdy jsem sama oscilovala mezi tím, jestli jsem bojovnice, nebo novinářka a řekla bych, že se k tomu alespoň přiblíží jednou dvakrát za kariéru nebezpečně každý novinář. Někdo tomu podlehne, jiný ne. Ale je strašně snadné, zvrhnout se do aktivistické roviny, což jak oba víme, do novinařiny nepatří.

Moderátorka CNN Prima News Pavlína Wolfová o tom, jestli je lepší být novinářka, nebo bojovnice, Playboy srpen 2023

Je to lehce schizofrenní. Na jednu stranu mě hrozně baví emoce se zápasem spojené, na druhé straně je pro mě hodně těžké emoce v konkrétní chvíli zpracovat. Takže ano, užívám si jeho zápasy, nicméně každý pro mě zároveň představuje stresovou situaci, se kterou se musím vyrovnat. A není to dáno tím, že bych se o Patrika bála, vím, co všechno pro úspěch udělal, proto zápasy prožívám, tleskám, křičím, radím. Když vidím fauly, kterých bylo v posledním zápase dost, zlobím se. Je to o náročných emocích. Ale pak, když rozhodčí zvedne Patrikovi ruku, emoce postupně ustupují.

Manželka hvězdy MMA Pavla Kinclová o tom, jak si užívá Patrikovy zápasy, Playboy srpen 2023

Jednoznačně Geezer Butler. Ale Lemmyho mám taky moc rád, stejně jako Steva Harrise. Velkej sympaťák, nedávno jsem byl na fotbale, kde hrál tým Iron Maiden v čele se Stevem proti českým fotbalistům. Oči jsem na něm mohl nechat. Mezi dvěma koncerty pobíhal v poledne na přímém sluníčku a neslezl z trávníku. Je mu 67 let…

Boss J.A.R. a Monkey Business Roman Holý hodnotí kvality světových baskytaristů, Playboy září 2023

Byla jsem v roce 1992 v obléhaném Sarajevu, ale nejsem žádná válečná fotografka. Dostala jsem se tam díky jednomu známému americkému fotografovi přes OSN s jednotkami UNPROFOR, letěli jsme tenkrát do Bosny bombardovacími letadly z italské Ancony. Stala se mi tam ale taková nepříjemná věc, ztratila jsem akreditaci a tím pádem jsem se nemohla dostat zpátky, nikdo mě bez ní do letadla nepustil. V té době neexistovaly maily ani mobily, takže než se to přes faxy a satelitní telefony vyřešilo z New Yorku, zůstala jsem v Sarajevu o týden déle, teda celkem čtrnáct dnů. Hrůza. Bydleli jsme u civilistů v paneláku a vzhledem k tomu, že Srbové stříleli na okna, museli jsme spát na chodbách u výtahů. Musím přiznat, že nejsem žádná hrdinka, tohle nebylo nic pro mě, nechtěla jsem vůbec z úkrytu vylézat. Ten můj známý fotograf se mi kvůli tomu celou dobu posmíval, jaká že jsem to poseroutka, což mě ve finále občas do terénu vyhnalo. Reportáž jsem nakonec nafotila a zpětně vím, že tahle zkušenost, kdy se bojíte o holý život, je pro mě k nezaplacení. Moc si vážím míru a blahobytu, který tady žijeme.

Známá fotografka celebrit Lenka Hatašová o svých krušných začátcích, Playboy září 2023

Sdílejte článek
Štítky rozhovor osobnost Pavlína Wolfová Interview Vladimír Šmicer Lenka Hatašová citát Roman Holý rok 2023 Kristián Hynek Pavla Kinclová