29. prosince 2023 12:05
Petr Bošnakov

Tak pravili na stránkách Playboye v roce 2023 (II)

Během končícího roku přinesl Playboy tradičně rozhovory s řadou osobností z oblasti politiky, kultury, sportu a umění. Stručná rekapitulace včetně výběru nejzajímavějších pasáží je bezpochyby ku prospěchu věci.

Víc se v tom nehrabu, život je příliš krátký na to, abych se utápěl v bolestech. Proto raději vzpomínám na to dobré, ne na samotný okamžik Zdeňkova pádu. Ten byl tisíc metrů a trval jen pár vteřin. Hned při prvním nárazu o stěnu se tělesná schránka změnila na hadrovou panenku, přičemž duše, která dělá člověka člověkem, už putovala na druhý břeh. A z logiky věci, nevyměním tento děsivý střípek za obraz ze společných výprav i životaběhu, kde jsme se spolu nejednou prochechtali až ke kuropění a užívali si krás bytí.

Horolezec Marek Holeček, držitel dvou Zlatých cepínů o tom, jak se vyrovnal se smrtí parťáka, Playboy září 2023

Přišly těžké momenty, které k extrémním výkonům patří, ale nebral jsem je moc vážně, protože jsem měl za sebou trénink podobných situací. Zhruba mezi sedmou a osmou hodinou sice krize nabrala na intenzitě, ale nejednalo se o něco, s čím bych si nedokázal poradit. Během celého pokusu se mě nesměl nikdo dotknout, tekutiny jsem přijímal brčkem a vnímal, že mi jdou nahoru. Měl jsem sice potřebu pít, ala věděl jsem, že pokud bych se napil víc, může přijít negativní odezva. Tělo bolelo čím dál víc, nejvíc trpěla ramena, kolena a především lokty, které drží celou váhu po dlouhou dobu v neměnném stavu. Částečně jsem se ocitl na pokraji mdlob, ale dodýchával jsem to, věřil, uklidňoval se. Taky se mi podařilo odpoutat se od fanoušků, kteří byli sice fantastičtí, po celou dobu povzbuzovali, zpívali, bubnovali, ale já jsem se potřeboval schovat sám do sebe a hledat vnitřní sílu.

Otužilec, sportovec a mentální kouč Josef Šálek popisuje svůj výkon na světový rekord v planku, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů, Playboy říjen 2023

Například americký prezident Dwight Eisenhower, který velel operaci Overlord, nebo prezident Francie Charles de Gaulle se po porážce Německa do žádné další války nepustili a troufám si tvrdit, že jejich poválečné názory ovlivnila jejich účast ve válkách. Proto jsem nikdy nesouhlasil s příkrými a jednostrannými odsudky generála a prezidenta Československa Ludvíka Svobody, který poté, co se dostal do přímé konfrontace v roce 1968 se Sověty, reagoval pravděpodobně na základě vlastních zkušenostní s desítkami tisíc mrtvých na bojišti v obou světových válkách, po tom, co vedení Sovětského svazu vyhrožovalo přímým použitím vojenské síly, kterou představovala invazní vojska Varšavské smlouvy v Československu. Takto se vyjádřil na adresu některých československých politiků při jednání v Moskvě: … „Já jsem v životě viděl už hory mrtvých a nedopustím, aby kvůli vašim řečem zahynuly tisíce lidí…“

Bývalý náčelník generálního štábu AČR, armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý o vojácích v roli prezidentů, Playboy říjen 2023

Žila jsem totiž v naivní představě, že se určitě naučím psát šlapavé, housové disco písničky. Roman mi ale na základě naší dvacetileté známosti sdělil, že to nejsem já, melancholická holka, která umí ukázat ďábla. Zeptal se mě, jestli mi to nepřijde prvoplánové. A jestli chodím tancovat na diskotéky. Odpověděla jsem, že diskotéky nenávidím, takže jsme to úplně otočili. Vznikla melancholická písnička o stárnutí žen, které se snaží přes veškeré filtry na instagramu urvat za každou cenu kus mládí. Nakonec je z toho trapas. Vím, že mě to čeká a Diskopizdou se snažím s předstihem vypořádat s nevyhnutelností.

Tereza Černochová o genezi skladby Diskopizda z jejího posledního alba, Playboy listopad 2023

Nejlepší je mít všechny údery vynikající, ale nevím o nikom, kdo by to tak měl. Úspěch v golfu je postavený na umění zahrát co nejlépe celé hřiště. To, že jste skvělý čipér, tedy umíte krátkou hru, nebo mistr v patování, které tvoří zhruba polovinu úderů, je sice skvělé, ale pokud budete hrát deset úderů někde v poli nebo mezi stromky, je vám to stejně k ničemu, protože ztrátu předchozími slabými údery na greenu nedoženete. V golfu rozhoduje konzistentnost.

Golfistka Klára Spilková o golfové strategii, Playboy prosinec 2023

Jedná se o důkaz toho, že zázraky se dějí a na konci tunelu je světlo. V pětadvaceti jsem měl totiž spolu s hochy z Žentouru pocit, že kdokoli se objeví na pódiu s elektrickou kytarou a je mu přes 40, měl by být automaticky odstraněn. S přibývajícím věkem jsem pochopitelně kritéria přehodnotil, a to, že Stones a Dylan, moje dvě hudební ikony, nadále válcují svět, považuji za neskutečné. Bob Dylan měl v roce 2020 tři vyprodané Lucerny za sebou, celou dobu jsem sledoval, jak si to báječně užíval. A protože koncertování je pro mě nejvíc, můžu si díky Stones a Dylanovi kreslit budoucnost. Takže vím, že zatímco vrstevníci odpočítávají roky do důchodu, budu mít za deset let ročně stovku koncertů a hodlám si je užívat.

Reakce Janka Ledeckého na album The Rolling Stones, Hackney Diamonds, Playboy leden 2024