7. března 2023 19:48

Tak pravil Aleš Michl...

Poslední guvernér ČNB Aleš Michl je i přes konkurenci dvou bývalých premiérů úřednických vlád Josefa Tošovského a Jiřího Rusnoka považováván za nejkontroverznějšího šéfa centrální banky, která by měla garantovat českou měnovou stabilitu. Například předseda Národní rozpočtové rady a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl psal v reakci na jeden z jeho textů o „guvernérově blouznění o úrokových sazbách, inflaci a šetření“.

Aleši Michlovi je rovněž předhazována jeho spolupráce s bývalým premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. Od druhé poloviny února se pak řeší skutečnost, že guvernér ČNB nemá prověrku nejvyššího stupně, což se může podepsat na důvěryhodnosti instituce. Zatímco zvolený prezident připustil, že chybějící prověrka může stát šéfa ČNB místo, podle mluvčí centrální banky chybějící prověrka Michlovi nebrání ve výkonu funkce, protože ČNB nesmí přijímat materiály v nejvyšším stupni utajení.

Pro lepší pochopení myšlenkových pochodů jedné z aktuálně nejvlivnějších person české ekonomiky několik citátů z let 2021–2013.

  • „Výhled nezná nikdo. Ani já. To jsem se neučil. Ale co jsem se naučil poctivě, jít přes ty zmíněné indikátory, jako je spotřeba elektřiny, protože jsme stále v nestandardním období. Stále je to ‚risk management‘, stále ekonomiku neznáme. Důležité je vyhnout se dlouhé recesi, mít růst čtyři procenta a inflaci někde kolem dvou procent.“ (Část rozhovoru pro seznamzprávy.cz z konce července 2021. Tehdejší člen bankovní rady odhadoval, že po roce a půl přijde dobrá zpráva, lidé ale musí začít utrácet.)
  • „Péče o cenovou stabilitu je úkolem centrální banky, to platí pořád. Tento typ inflace ale vyžaduje koordinaci měnové a fiskální politiky, proto se rád sejdu s panem premiérem Petrem Fialou. Každým dalším zvýšením sazeb se zdražuje i financování státního dluhu, zhoršuje se pozice vlády při snižování deficitu, což je v úvodu zmíněná podmínka číslo dvě ke snížení inflace.“ (První rozhovor Aleše Michla po jmenování v květnu 2022 guvernérem ČNB pro týdeník Ekonom, ve kterém rovněž uvedl, že bez odříkání inflaci neporazíme.)
  • „Zahájili jsme nápravu hospodářství. Deset let před covidem byly úrokové sazby příliš nízké a koruna byla po několik let uměle oslabována. Rozjížděla se filozofie, půjčte si, půjčte si, půjčte si, kupte si, kupte si, kupte si.“ (Aleš Michl na začátku ledna 2023 v rozhovoru pro ČTK o období 2009–2019, kdy byla základní úroková sazba pod dvěma procenty.)

  • „To nejdůležitější ale pro nás je, aby teď domácnosti opravdu začaly šetřit, přestaly utrácet, což se zatím neděje, doopravdy útraty domácností jakoby jsou menší a menší, čili to je první zpráva, protože to je všechno protiinflační jev. Poté, co je důležitý, aby se moc nepůjčovalo, inflace je vždycky o penězích v ekonomice, čili aby ty nové peníze nepřiházely do ekonomiky, to jsou půjčky, růsty platů, deficit veřejných financí.“ (Přepis části rozhovoru z pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News z ledna 2023. Ve druhé polovině roku se podle guvernéra ČNB dostaneme v případě inflace pod 10 procent, příští rok už by měla být na nízkých hodnotách.)
  • „Inflace má v sobě krátkodobou i dlouhodobou složku. Ta krátkodobá je, že se zdražily energie. Třeba plyn během ledna o 70 procent. Benzin, nafta, všechno, co se týká bydlení, zdražilo, a to je polovina z těch 9,9 procenta. Tato krátkodobá složka může vymizet, pokud se uklidní situace, konflikt na Ukrajině, zlevní ceny surovin. Tuto složku bohužel vůbec neovlivníme, ta je dána čistě světovými cenami na burzách. A pak máme složku dlouhodobou a tu ovlivnit můžeme. Tam je důležité postupně krok za krokem snižovat deficit státního rozpočtu, krotit množství peněz v oběhu, drsněji úvěrovat, to znamená přísněji úvěrovat.“ (Aleš Michl v rozhovoru pro seznamzprávy.cz v únoru 2023. Vedle toho konstatoval, že na inflaci padnou úspory a musíme si klausovsky utáhnout opasky.)

(Text o České národní bance je součástí březnového vydání Playboye)