12. září 2023 17:23
Petr Bošnakov

Svět se může těšit na souboj jedlíků Austrálie versus USA

Jednoznačně se ztotožňuji s názorem klasika, že žádná láska není tak opravdová jako láska k jídlu. A určitě nejsem v tomto ohledu sám, pokud by tomu tak nebylo, stěží by se pozornosti stovek milionů televizních diváků z celého světa těšily pořady o vaření. Zároveň to ovšem nevyvrací životem ověřenou teorii, že hlad je nejlepší kuchař.

Především díky nehynoucí lásce k jídlu se stali mistři gastronomie globálními celebritami. Neznalost jmen jako Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Rachael Ray či alespoň Zdeněk Pohlreich je společensky nepřijatelná. Zároveň ovšem platí, že zatímco se kuchaři těší popularitě a odpovídajícímu finančnímu ohodnocení, nejúspěšnější konzumenti světa, kteří díky systematickému tréninku podávají výkony, nad kterými zůstává rozum stát, jsou silně upozaděni. Zdá se ovšem, že se začíná blýskat na lepší časy.

Souboj titánů

Austrálie je například známa skvělými plavci a cyklisty. Jednoznačně nejoblíbenějším sportem je ale ragby a protinožci patří k největším favoritům probíhajícího mistrovství světa ve Francii. Australskou hvězdou první velikosti je ovšem aktuálně čtyřiatřicetiletý James Webb, vítěz US Chicken Wing Eating Championship. Rodák ze Sydney zničil na americké půdě domácí konkurenci a získal titul mistra světa, když během dvanácti minut snědl 276 kuřecích křidélek. Svůj mimořádný výkon navíc ozdobil novým světovým rekordem, který má hodnotu 23 pozřených křidélek za minutu.

Podle australského serveru manofmany.com, se jednalo o mimořádně cenný triumf, protože James porazil o 36 křidélek domácího superfavorita Joea Chesnuta (1983), nazývaného Michael Jordan konzumace. Zároveň americký jedlík ovládá od loňského roku prestižní žebříček Major League Eating. První světový rekord přitom vytvořil už v roce 2009, kdy během sedmi minut trvající přestávky zápasu v lakrosu zkonzumoval 4,8 kg makaronů se sýrem. O tom, jak výrazně se posunula výkonnost, vypovídá skutečnost, že ještě před deseti lety stačilo Joeovi k zisku titulu mistra světa v pojídání kuřecích křidélek konaném na Floridě dostat do žaludku během deseti minut „pouhých“ 179 křidélek. Za zmínku stojí i jeho výkon z roku 2014, kdy snědl na Foxwoods World Turkey – Eating Championship během deseti minut krocana o hmotnosti 4,24 kg.

Před posledním kláním se nacházel ve velmi dobré formě, 4. července získal už šestnáctý titul šampiona Nathan’s Hot Dog Eating Contest, kde snědl 62 párků v rohlíku. O to větším překvapením byl titul Jamese Webba.

Nejvyšší cíle

Podle Daily Mail Australia vsadil James správně na strategii spočívající ve stoprocentním obrání masa z každého křidélka. Zbytky byly totiž bezprostředně po soutěži převáženy a došlo na penalizace. „Australská kuřecí křidélka, na kterých jsem trénoval, jsou ve srovnání s americkými hodně hubená. Šel jsem do toho s tím, že můj výkon nebude postaven na sprintu, ale rovnoměrném tempu,“ vysvětloval vítěz.

Australan je považován za mimořádný talent, seriózně se totiž začal konzumaci jídla věnovat před pouhými dvěma lety, kdy během dvaceti minut spořádal v restauraci všechny hamburgery, které byly součástí menu. Mleté maso má James ve velké oblibě, v lednu dokázal opět za dvacet minut sníst burgery o celkové hmotnosti 6,8 kilogramu.

Ambice Jamese Webba jsou ovšem mnohem vyšší. Bývalý prodavač se po vítězství na světovém šampionátu v pojídání křidýlek posunul na 5. místo profesionální Major League Eating a lukrativní smlouva mu umožňuje věnovat se svému náročnému odvětví na sto procent. Cílem je pochopitelně post světové jedničky.

Jako běh a činky

James Webb to ovšem nebude mít v cestě na vrchol rozhodně snadné, Joey Chesnut totiž přes prohru rozhodně neskládá zbraně a za rok se hodlá vrátit v plné síle. Nadále plánuje trénovat pomocí kombinace půstu a rozšiřování žaludku prostřednictvím mléka, vody a proteinových doplňků. Velkou roli v jeho tréninkovém procesu hrají párky v rohlíku, které považuje za výzvu pro tělo a mysl. Poté, co v roce 2012 vytvořil konzumací 68 hot dogů nový světový rekord, si stanovil metu v podobě likvidace 70 kousků. „Párky si vařím doma, rohlíky mi dodává osvědčená pekárna. Většinou začínám se 40 hot dogy, postupně zvyšuji zátěž, dokud nejsem ve formě. Tréninky jsou založeny na stejném pyramidovém systému, jako je tomu v případě běžců a vzpěračů,“ říká. Vzhledem k podávaným výkonům je obdivuhodné, že si během úctyhodné závodní kariéry Joey udržuje hmotnost v rozmezí 102 až 109 kilogramy.