13. července 2023 14:15
Petr Bošnakov

Začínal zametáním skladů, dnes má na kontě vítězství Stanley Cupu i v NBA. Co dalšího chystá Stan Kroenke?

Nemalou část poslední sezony to v Premier League vypadalo na senzaci, když ještě v polovině března vedl Arsenal o osm bodů a zdálo se, že se klub z Londýna bude těšit poprvé od roku 2004 z titulu. Nakonec kladiváři neodolali tlaku Manchesteru City a bylo z toho, vzhledem k předchozím sezonám, vynikající druhé místo. Je však známo, že americký majitel londýnského klubu Stan Kroenke moc rád vyhrává.

Stan Kroenke (1947), který stejně jako svého času ruský majitel Chelsea Roman Abramovič razí zásadu, že peníze chtějí klid, dokázal v posledních několika letech to, o čem si může konkurence nechat pouze zdát, a to ještě v hodně odvážných snech. Nejdřív loni v polovině ledna vyhrál jeho klub Los Angeles Rams nejprestižnější americkou sportovní trofej Super Bowl. Těsně před prázdninami pak slavil Kroenkeho hokejový tým Colorado Avalanche po dvaceti letech zisk Stanley Cupu. Letos v polovině června platilo do třetice všeho vítězného, když srbský basketbalista Nikola Jokić prokázal, že si 264 milionů dolarů (asi 6,3 miliardy korun) za pět let zaslouží, a dovedl Denver Nuggets k premiérovému vítězství v NBA. Je sice pravda, že od října 2015 „šéfuje“ formálně hokejistům a basketbalistům manželka Ann Walton Kroenke, neboť pravidla NFL zakazují souběžné vlastnictví několika klubů, každý ale ví, kdo je boss. Pro zajímavost, v roce 2016 věnoval byznysmen na prezidentskou kampaň Hillary Clinton sto tisíc dolarů, na konto kampaně Donalda Trumpa však poslal rovný milion.

Od zametání k miliardám

Jedna z největších osobností nejen sportovního byznysu se narodila v malém městě Mora ve státě Missouri. Otec německého původu obchodoval s dřevem a dával synkovi možnost výdělku zametáním skladů. Na střední škole hrál hoch basketbal a baseball, má diplom bakaláře z univerzity v Missouri.

V roce 1974 došlo v lyžařském středisku k osudovému setkání, během kterého Stan Kroenke okouzlil dědičku rodinného impéria Wallmart Annu Walton. Mladá dáma mohla pomýšlet vzhledem k původu a kapitálu mnohem výš, přesto pojala Stana za manžela a mají spolu syna Joshe a dceru Whitney Ann. Za devět let založil Stan senior stavební firmu Kroenke Group, přičemž 20 milionů metrů čtverečních stavebních pozemků v majetku firmy se nacházelo v blízkosti budov Wallmart. Podle Forbesu je Stan Kroenke vlastníkem asi 1,5 milionu akrů (1 akr = 0,404 hektaru) v USA a v Kanadě. V roce 2016 si za 650 milionů dolarů pořídil texaský Wagoner Ranch o rozloze 210 tisíc hektarů. Vedle toho je majitelem známého vinařství Screaming Eagle ve vyhlášeném regionu Napa Valley.

Názory nemění jen idiot

Na sklonku minulého století se dravý byznysmen pustil do budování sportovního impéria, jehož hodnotu odhadoval Forbes loni na 11 miliard dolarů. Za tímto účelem založil společnost Kroenke Sports & Entertainment vlastníci halu v Denveru, o kterou se v rámci domácích zápasů střídají Nuggets a Avalanche. Následující rok převzal nad oběma kluby kontrolu.

V té době byl zároveň vlastníkem klubu Rams (NFL) a způsob, jak s týmem NFL nakládá, je názornou ukázkou jeho obchodní strategie. Nejdřív se v dubnu 1995 výrazně podílel na přestěhování Rams z losangeleského Anaheimu do St. Louis. Během následující pětiletky se stal stoprocentním vlastníkem a všechny přitom ubezpečoval, že místo Rams je v Missouri. Pak však začala jeho stavební společnost budovat na předměstí Los Angeles v Ingelwoodu stadion pro 70 tisíc diváků a bosse najednou napadlo, že St. Louis nenabízí týmu NFL životaschopný trh.

Zatlačil proto na správná místa a v lednu 2016 schválilo vedení NFL v poměru 30:2 stěhování do Los Angeles. St. Louis se ale rozhodlo obrátit na soud, před dvěma lety v listopadu došlo k mimosoudnímu narovnání a město dostalo 790 milionů dolarů. Vzhledem k investici do SoFi Stadium v hodnotě 5,5 miliardy USD se jednalo o přijatelnou částku. Navíc se na stadionu Rams budou hrát zápasy mistrovství světa 2026 ve fotbale a proběhne zahajovací ceremoniál letních olympijských her 2028.

Ve hře Premier League

Byznysmen, který vůbec nemusí novináře, se v roce 2007 rozhodl pro vstup na bojiště Premier League, trojským koněm se stal Arsenal Londýn. Jeho první nabídka na 500 milionů liber byla odmítnuta, proto začal postupně skupovat akcie. Před pěti lety klub zcela ovládl, spokojený ovšem byl i dosavadní majoritní vlastník, oligarcha Ališer Usmanov. Za 30 procent akcií klubu dostal 600 milionů eur, o které by loni v důsledku protiruských sankcí nejspíš přišel.

Německý fotbalový magazín Kicker psal o zděšených fanoušcích Arsenalu, kteří majiteli stále neodpustili tři miliony eur, které si měla podle listu The Guardian jedna z Kroenkeho společností vytáhnout z klubové kasy za „poradenské a strategické služby“. Největší šok však přišel v dubnu 2021, kdy se měl Arsenal stát vedle dalších jedenácti evropských gigantů zakladatelem Evropské superligy, přičemž každý ze zakládajících klubů měl dostat od americké banky JP Morgan 300 milionů eur. Projekt nevydržel ani tři dny, majitel však tlak fanoušků i médií ustál a klub neprodal.

Americká invaze

Stále tak platí, že vedle Arsenalu jsou majitelé čtyř nejslavnějších klubů anglické historie – Manchester United, FC Liverpool a Chelsea – z USA, kde platí, že pro každého účastníka soutěže (NFL, MLB, NBA a NHL) je důležitější profit celé organizace než vítězství vlastního týmu. A tak čekal Stan Kroenke v klidu na vítězství svých klubů jako majitel dvacet let. „Je mu ale jasné, jak to funguje. Ví, že dá za výplaty 80 milionů dolarů, jaké jsou příjmy z televize, reklam, tomu se podřizuje sestavení týmu. Majitel Liverpoolu vlastní v USA baseballový tým Boston Red Sox a je vidět, že po americkém vzoru odmítá přeplácet hráče. Přitom, když se podíváte na příjmy a výdaje, současný trenér Jürgen Klopp není v červených číslech. Na druhé straně ale fanoušci vidí, jak nakupují Citizens, Manchester United a jsou nespokojeni. Neumím si proto představit, že by se třeba v Evropě zavedly platové stropy pro hráče, což je v USA součástí byznysu,“ hodnotí americký vliv na Premier League vítěz Ligy mistrů s FC Liverpool Vladimír Šmicer.

Arsenal zbrojí

Každopádně je Stan Kroenke mužem činu, už v květnu proto vešlo ve známost, že z pozice mimořádně úspěšného majitele několika klubů uvolní na přestupy 200 milionů liber. Stalo se a Arsenal si za 70 milionů liber pořídil německého reprezentanta Kaie Havertze z Chelsea. Jednalo se ovšem pouze o rozjezd, klub poté dotáhl přestup dosavadního spoluhráče Tomáše Součka a Vladimíra Coufala Declana Riceho, za něhož poslal sousedům z West Ham United 105 milionů liber, tedy v přepočtu tři miliardy korun. Je evidentní, že největším byznysem otřískaný obchodník hodlá po Americe dobýt také nejprestižnější fotbalovou soutěž planety a vzhledem k jeho dosavadním výsledkům musí být soupeři ve střehu.

Další podobné články