28. února 2024 17:54
Petr Bošnakov

Správnou stravou k bujné kštici

Jak konstatuje článek o barber byznysu v aktuálním čísle tištěné verze Playboye, nemají to čeští holiči vůbec jednoduché. Vlasů, které jsou vedle vousů zdrojem jejich obživy, se nám totiž v dostatečné míře nedostává, podle studie společnosti Lloyds Pharmacy Online Doctor je pak v Česku 42,79 procenta mužů plešatých. A barberům, jejichž zdrojem obživy je stříhání vlasů, může být slabou útěchou, že existuje spojitost mezi pleší a vyšší inteligencí.

S genetikou, která je hlavní příčinou vypadávání vlasů, toho člověk při nejlepší vůli moc neudělá. Existují však studie spojené s péčí o vlasy, podle kterých se na míře jejich existence podepisuje v nemalé míře stravovací režim. Vlasy lze v nemalé míře zachránit vyváženou stravou s dostatečným příjmem kalorií, bílkovin, zdravých tuků, komplexních sacharidů, vitaminů a minerálů. Elixír života představují pro vlasy vitaminy B12, D, E, A, dále biotin, riboflavin, folát, zinek, železo a protein. Experti proto doporučují následující potraviny.

Ryby
Vlasům svědčí především tučné ryby, jako makrela, sleď nebo losos. Jsou totiž mimořádným zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou podle výsledků vědeckých bádání spojeny s růstem vlasů. Vlasy totiž díky esenciálním mastným tukům vydrží déle v růstové fázi, kromě toho strava bohatá na tyto kyseliny může výrazně omezit jejich vypadávání. Potřebné omega 3 mastné kyseliny lze získat konzumací pouhých dvou porcí lososa týdně. Ryby jsou spojeny s řadou tepelných úprav, největší oblibě se těší grilování.

Vajíčka
Jedinečný zdroj biotinu neboli vitaminu B7, který zabraňuje padání vlasů a podporuje jejich růst. Kromě toho stojí vejce za tvorbou kolagenu a pomáhají zpevnit vlasové vlákno. Navracejí vlasům hustotu, pevnost a pružnost. Navíc jsou vajíčka zdrojem zinku, selenu a dalších živin, které činí vlasy odolnějšími.

Ústřice
V tomto případě se jedná o spojení chutného s hodně užitečným. Vyhledává lahůdka, která vynikne především v kombinaci se známým bílým burgundským vínem Chablis, je totiž velkým zdrojem zinku. Tento prvek je přitom nezbytný pro růst, regeneraci a udržení zdravých vlasů. Vedle toho je zinek důležitý pro syntézu proteinů a buněčný růst, které jsou nezbytné pro tvorbu nových vlasů. Naopak nedostatek oslabuje vlasové folikuly neboli tkáň, která obaluje vlas a z níž vlas vyrůstá. Vzhledem k tomu, že muži potřebují pro optimální růst vlasů asi 11 miligramů zinku denně, což se rovná dávce, kterou obsahují dvě ústřice, se péče o vlasy může docela prodražit. V takovém případě můžou být vhodnou, plnohodnotnou a finančně podstatně méně náročnou náhražkou zinku fazole.

Červené maso
Informace, která potěší. Červené maso je totiž bohaté na železo. A pokud ho tělo neobsahuje dostatečné množství, dochází k nedostatečnému zásobování buněk kyslíkem, což má neblahý vliv na růst vlasů. Kromě toho nesprávná hladina železa v těle vede k oslabení vlasů, zvyšuje jejich lámavost, což v konečném důsledku způsobuje jejich vypadávání. Při konzumaci například pečeného kolena tak není špatný pocit rozhodně na místě.

Paprika
Barvu netřeba řešit, každá paprika totiž obsahuje silnou dávku vitaminu C. Ten je vhodný nejen pro podporu imunity, ale také pro posílení vlasů. Působí totiž přirozeně na krevní cévy v celém těle včetně pokožky hlavy. Jak vědci prokázali, při patřičném prokrvení hlavy dochází k větší stimulaci vlasových folikulů, což se může podílet na růstu nových vlasů.