1. července 2023 09:00
Petr Bošnakov

Červenec ve znamení Tour de France a Wimbledonu. Jsou bohatší hvězdní tenisté, nebo cyklisté?

První prázdninový měsíc se pro fanouška sportu nese ve znamení dvou mimořádně sledovaných akcí. Zatímco cyklisté budou ve Španělsku a Francii bojovat o vítězství v jubilejním, 110. ročníku Tour de France, nejlepší tenisté se sejdou na travnatých kurtech All England Clubu ve Wimbledonu. Stará dáma je o týden delší a v případě, že někteří z cyklistů zabrousí během prvního dne volna na výsledky z Wimbledonu a dočtou se o příjmech Djokoviće a spol., nabudou trpkého poznání, že si zvolili špatnou disciplínu.

Tour de France byla zahájena první prázdninový den v baskickém Bilbau a skončí 23. července tradiční bitvou nejlepších sprinterů na Champs-Élysées. Etapa má českou stopu, v roce 2001 dobyl jednu z největších met Ján Svorada, když za sebou nechal dva vyhlášené rychlíky Erika Zabela (Německo) a Stuarta O’Gradyho (Austrálie). Přitom prakticky celou tour absolvoval nachlazený, Francouzské středohoří přejel silou vůle. V roce 2015 pak vyhrál 191 km dlouhou etapu do Le Havru Zdeněk Štybar, za kterým dojel Peter Sagan. V cíli vítěz přiznal, že původně měl pomáhat fenomenálnímu sprinterovi Marku Cavendishovi, ale když se naskytla příležitost, zaútočil a vyhrál.

Na účastníky nejslavnějšího a nejlépe honorovaného cyklistického závodu světa čeká celkem 3404 kilometrů rozdělených do 21 etap, z toho 8 horských v Pyrenejích a Alpách. Na rozdíl od minulých let se pojede pouze jedna individuální časovka. Zůstávají dva dny odpočinku. Nejdelší etapa má 209 kilometrů.

Loňské hvězdy absentují

V profesionální cyklistice jde v první řadě o peníze, v banku bude letos podle serveru cyclist.co.uk celkem 2 308 200 eur. Vítěz bude brát stejně jako loni 500 000 eur, na druhého, tedy nejlepšího z poražených, zbyde 300 000 eur, třetí inkasuje 100 000 eur. Ve srovnání s konkurenčními závody se jedná o takřka nevídaný balík peněz. Vítěz jarního Giro d’Italia Primož Roglič byl oceněn částkou 265 000 eur, závodníci na druhém a třetím místě dostali 133 000, respektive 68 000 eur, celkem bylo v kase 1,5 milionu eur. Na Tour de France závodí i ženy, na méně náročných trasách než u mužů se bojuje o 250 000 eur, honorář vítězky je 50 000 eur.

Odměnám na nejprestižnějších závodech Grand Tour (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a España) odpovídají i roční kontrakty. Podle dubnového žebříčku patnácti nejlépe placených jezdců této sezony, publikovaného serverem news.italy 24 press, chybí ve vybrané společnosti dva nejlepší závodníci loňské sezony, vítěz Tour de France Jonas Vingegaard (Dánsko) a Remco Evenepoel (Belgie), který po Vueltě vyhrál suverénně mistrovství světa. Oba mají totiž dlouhodobé kontrakty, s jejichž navýšením zaměstnavatelé nikdy nespěchají. Nutno dodat, že výše uvedené individuální prémie se dělí mezi minimálně osm členů týmu, kteří pracují, často za pakatel, ve prospěch lídra.

S ortézou pro vítězství?

Aktuálně nejlépe placeným cyklistou světa je Tadej Pogačar (Slovinsko), kterému smlouva u týmu UAE Emirates ze SAE garantuje šest milionů eur. Zpočátku roku vypadalo všechno takřka dokonale, na jaře vyhrál dvojnásobný vítěz Tour de France bez větších obtíží monument Kolem Flander, celkem triumfoval od začátku sezony ve dvanácti závodech. Spolu s Remcem Evenepoelem byl největším favoritem dalšího monumentu Lutych–Bastogne–Lutych, na pětaosmdesátém kilometru však po explozi předního pláště spadl. Po převozu do nemocnice a diagnóze v podobě zlomeniny člunkové a poloměsíčité kosti levého zápěstí skončil ještě v den pádu na operačním sále.

Příběh se udál na konci dubna, do začátku Staré dámy zůstávalo něco málo přes dva měsíce. Experti se vesměs shodovali na tom, že sebelepší trenažér, případně túry po horách kvalitní cyklistickou přípravu nenahradí. Po měsíci se ale objevila na Tadejově instagramu fotografie, jak sedí na kole, chystá se na vysokohorské soustředění v Sierra Nevadě a vypadá spokojeně. Týden před startem tour vyhrál časovku a silniční závod na nabitém slovinském šampionátu. Předpoklad, že svůj na cyklistické poměry astronomický plat (stejně finančně oceněn byl v čase největší slávy pouze Peter Sagan) přetaví Pogačar startující s ortézou v triumf na Staré dámě, je vcelku reálný.

Přeplacené legendy

O druhé místo se mezi nejlépe placenými jezdci dělí s ročním platem 5,5 milionu eur Chris Froome a Peter Sagan. Při vší úctě k oběma mimořádným cyklistům, vzhledem k věku a faktu, že aktuálně nejkomplexnější jezdec Wout van Aert má smlouvu na směšných 2,2 milionu eur, lze legendy zařadit do kategorie přeplacených.

Chris Froome sice vyhrál čtyřikrát Tour de France, k tomu Giro i Vueltu, naposled se ale těšil z triumfu v roce 2018, kdy ovládl závod Grand Tour v Itálii. V rozletu jednoho z nejlepších cyklistů historie přibrzdil o rok později náraz do zdi v šedesátikilometrové rychlosti, ke kterému došlo při obhlídce trati časovky Critéria du Dauphiné. Výsledkem byla zlomenina pravé stehenní kosti, lokte a několika žeber.

Po dlouhé rekonvalescenci se Chris nikdy nevrátil do top formy. Přes svůj plat se proto letos nevešel do osmičlenné nominace nepříliš silného týmu Israel Premier Tech, který na letošní tour startuje na divokou kartu. Je otázka, jak moc si Froome pomohl prohlášením pro Global Cycling Network, že svou podle vlastního názoru dobrou formu nemohl prokázat kvůli problémům s vybavením.

Stájí TotalEnergies stejně placený Peter Sagan nechybí. Trojnásobný mistr světa, držitel rekordního počtu sedmi zelených dresů pro nejaktivnějšího jezdce tour a vítěz dvanácti etap, se hodlá začít věnovat horským kolům s cílem účasti na olympiádě v Paříži. Tourminátor se chce rozloučit alespoň jedním vítězstvím, šanci bude mít v šesti etapách, které jsou charakterizované jako rovinaté.

Formu Peter testoval na společném mistrovství Česka a Slovenska. Pár metrů před cílem závodu v Tlmačích spadl, v cíli spěchal za údajným původcem kolize mladým českým závodníkem Pavlem Bittnerem. Podle sportweb. pravda. sk byla ovšem vina na jeho straně.

Tenisoví boháči

Dva dny po startu Tour de France začne v Londýně nejslavnější tenisový turnaj Wimbledon. Přestože na travnatých dvorcích All England Clubu nehrozí na rozdíl od cyklistiky životu nebezpečná zranění (v polovině června se zabil v závodě Kolem Švýcarska Gino Mäder), peníze za obě akce jsou nesrovnatelné.

Jak informuje independent. co. uk, v obou kategoriích se bude hrát o rekordních 32 154 000 liber, ve srovnání s loňským rokem se jedná o nárůst o 10,9 procenta. Přestože ženy hrají pouze na dva vítězné sety, prize money se dělí stejným dílem.

Vítězové obou hlavních kategorií obohatí svá konta o 2,35 milionu liber, což je 2 731 651 eur. V případě mužů se jedná o pětinásobek, u žen o padesátinásobek honoráře pro vítěze Tour de France. Peníze vítěze tour výrazně překročí semifinalista Wimbledonu, který má jistý šek na 600 000 liber = 695 289 eur, honoráři třetího nejlepšího cyklisty se přiblíží účastník druhého kola, kterému jediná výhra garantuje 85 000 liber, tedy 98 499 eur.