17. srpna 2020 19:20

Zdvořilý pán, kterému není radno zkřížit cestu...

Když přišel v létě 2018 Cristiano Ronaldo do Juventusu Turín, hovořilo se o vzniku nového evropského hegemona, Juve měl nahradit na trůnu Real Madrid. Po dvou letech je všechno jinak, CR7 sice dře do úmoru, dává branky, ale jeho roční mzda v přepočtu 850 milionů korun ročně se zdá být, vzhledem k dosaženým výsledkům, přehnaně vysoká. Superhvězdný Portugalec je tak na prodej, vedle PSG se dokonce hovoří o FC Barcelona, která utrpěla v pátek ve čtvrtfinále LM proti Bay

Portugalec patří do kategorie fotbalových byznysmenů, kteří kromě charizmatu a tvrdé práce úspěšně sázejí na instinkt. Na území starého kontinentu obchoduje po několik desetiletí s kluby jako Real Madrid, Chelsea, Manchester United, Juventus Turín či Paris St. Germain.

„S Jorgem jsme se potkali v únoru 2005. Petr Čech, kterého jsem zastupoval, byl tenkrát nejlepším brankářem světa, jeho klient, trenér Chelsea José Mourinho, bral cenu pro nejlepšího trenéra. Jedná se o distingovaného a zdvořilého pána, na první pohled je však znát, že není radno mu zkřížit cestu,“ vzpomíná Pavel Zíka z Global Sport Agency.

Život uvnitř mobilu

Nejdřív toužil Jorge Mendes po fotbalové dráze, brzo však pochopil, že tudy cesta nepovede. Po konci kariéry pracoval v 90. letech jako diskžokej, majitel půjčovny s videokazetami a barman. Za barem se seznámil s brankářem tradičního, ale nepříliš slavného a movitého portugalského celku Vitória Guimaräes, který hledal agenta. Jorge to zkusil a výsledkem jeho úsilí bylo brankářovo angažmá ve svého času silném španělském klubu La Coruña. Povzbuzen úspěchem zaměřil svou pozornost na druhý nejslavnější tým portugalské historie FC Porto. Vítěz Ligy mistrů a Superpoháru (1987) mířil k ještě světlejším zítřkům v podobě triumfů v Lize mistrů (2004) a Evropské lize (2003, 2011). Dravý manažer nehrál při zemi a osvědčil mimořádný cit, když ze Sportingu Lisabon angažoval jistého talentovaného mladíčka Cristiana Ronalda.

Ani ti, kteří nejsou počínání Portugalce příliš nekloněni, nepopírají, že se ke svému postavení propracoval na základě permanentního úsilí. „Jestli žiju s mobilem v ruce? Ne, já žiju uvnitř mobilu,“ tvrdí o sobě ve filmu Ronaldo. A sir Alex Ferguson, legendární kouč Manchesteru United, vzpomíná ve své knize Leader na to, jak Mendes dorazil na první schůzku poté, když utekl z nemocnice, ve které ležel na pozorování po dopravní nehodě.

Agent a kamarád

Pro Cristiana Ronalda, totálního egocentrika, je Jorge Mendes agentem a nejlepším přítelem v jedné osobě, svého času se kvůli hvězdnému svěřenci dokonce přestěhoval do Madridu. Podle novinářů, zejména těch katalánských, musí být totiž agent Cristianovi vždy nablízku, aby mu vysvětlil, že lepšího hráče nikdy nebylo, není a nebude. Ronaldo dokáže agentovi projevit za jeho služby patřičnou vděčnost. Když se Jorge Mendes v roce 2015 ženil, dostal od svého klienta darem řecký ostrov asi za miliardu korun. „Přestože prvním velkým Mendesovým úspěchem na top mezinárodní scéně byl prodej Josého Mourinha do Chelsea, všichni ho spojují s Ronaldem, čemuž se, přes Mourinhův věhlas, nedivím,“ konstatuje Pavel Zíka. „V případě Josého se totiž jednalo o dospělého chlapa, sebevědomím nabitého trenéra vítězů Evropské ligy a Ligy mistrů, zatímco s Ronaldem začal pracovat v jeho patnácti letech. Něco podobného jsem zažil s Petrem Čechem.“

O Mendesově vlivu vypovídá situace z let 2010–2013, kdy kromě obránců Ricarda Carvalha a Fabia Coentraa obsadili jeho „svěřenci“ José Mourinho a Cristiano Ronaldo dva nejdůležitější posty v nejslavnějším klubu planety Realu Madrid. Přitom se v médiích objevovaly nezřídka informace o tom, že se oba Portugalci zrovna nemusí. Podle Pavla Zíky funguje v takovém případě agent jako obrušovač hran. „Asi stěží mohl oběma vyprávět cosi o fotbale. A nejsem si jist, jestli jejich vztahy byly natolik vyhrocené, jak se psalo. Mourinho je totiž známý tím, že občas hraje s médii hru, tlak novinářů přenáší z hráčů na sebe. A mít čtyři klienty v nejslavnějším klubu světa? Co jiného si může agent přát? Hlavním hrdinou ve fotbale je totiž vždycky hráč, případně trenér, nikdy ne agent.“

Hodně ostré lokty

Anglický fotbalový expert David Conn psal o nástupu Mendese do Premier League, agent tehdy potřeboval spojence schopného orientovat se na místním specifickém trhu. Za tímto účelem uzavřel v roce 2002 smlouvu s anglickou společností Formation, zisk se měl dělit rovným dílem. Poprvé to zaskřípalo hned o rok později. Cristiano Ronaldo tehdy přestupoval za 12,4 milionu liber (po šesti letech následoval transfer do Realu Madrid za 80 milionů liber) ze Sportingu Lisabon do Manchesteru United. Přestože se nejednalo o gigantickou částku, Mendes tvrdil, že 50% podíl pro Formation je vzhledem k odvedené práci přemrštěná částka. Angličané kupodivu reagovali ve smyslu, že si od vzájemné spolupráce slibují v budoucnu takové zisky, že na provizi za Ronalda, v té době jednoho z mnoha talentovaných hráčů, ani netrvají.

Situace se ovšem změnila poté, co Jorge Mendes realizoval v létě 2004 transakci s Josém Mourinhem. Special One si do nového působiště FC Chelsea postupně přivedl několik hráčů z FC Porto. Angličtí partneři zavětřili a řekli si o 1,5 milionu liber. Mendes odmítl, celá záležitost skončila před soudem vyrovnáním v hodnotě 200 000 liber. Podle dobře informovaných britských zdrojů zkasíroval protřelý agent nejen všechny hráče Porta, částkou 2,5 milionu liber přispěl i Mourinho. Stát se tak mělo na základě smlouvy, ve které se Mendes zavázal, že bude krajanovi nápomocen při eventuálních kontraktech s dalšími fotbalisty a bude bdít nad jejich životosprávou.

I CR7 může závidět

A byť i přestupy Angela di Maríi a Radamela Falcaa směr Manchester United nedopadly zejména ve druhém případě podle očekávání, neztrácí Mendes na síle. „Je to důkaz toho, jak skvěle dělá svou práci agenta, který sjednává podmínky, nikoho však neprosazuje silou, rozhodnutí ponechává na klubu. Kromě toho dokáže eliminovat ztráty. Angela di Maríu sice prodal z Manchesteru do Paris St. Germain se ztrátou 400 milionů korun, což se může jevit z našeho hlediska jako neskutečný peníz, ale Argentinec odvedl klubu slušnou práci. A nemá za sebou takový propadák, jako byl nákup Dimitara Berbatova za 30 milionů liber, kdy byl po roce Manchester rád, když se Bulhara zbavil za pouhé tři miliony. A za Jamese Rodrígueze nabízel Paris St. Germain 90 milionů eur, ale Real si Kolumbijce i přes možný zisk 10 milionů liber nechal,“ konstatuje Pavel Zíka.

Jorge Mendes je prostě velmistrem svého řemesla. Od roku 2010 je přes tlak konkurenta Mina Raioly (Ibrahimović, Pogba, Haaland, de Ligt) nejlepším fotbalovým agentem světa, přičemž jeho výsadní pozici mu může závidět i sám Cristiano Ronaldo.