25. dubna 2020 00:00

Zdravé tělo, zdravý duch...

Přestože majitelé fitness center bojují o přežití, je realita taková, že fyzickou kondici lze udržovat minimálně na přijatelné úrovni i v paneláku. Stačí chtít a mít možnost větrat. Touha je přitom vysoce žádoucí, neboť i v případě covidu-19 platí, že ve zdravém těle je zdravý duch, kterého je dnes velmi zapotřebí. Pro inspiraci několik domácích cviků a top výkonů z Guinnessovy knihy rekordů.

Dřepy

Na první pohled snadný a efektivní cvik. Pokud do tréninku dřepů půjdete ve snaze vyrovnat se nejlepším, čas karantény na to, doufejme, stačit nebude. Světovým rekordmanem je totiž od listopadu 2007 Angličan Paddy Doyle, který v birminghamském Boxing Self Defense Gym zvládl během hodiny 4708 dřepů. Jinak se bývalý výsadkář během posledních dvaceti let zapsal do Guinnessovy knihy rekordů víc než padesátkrát. Pokud se vám zdá být hodinovka moc dlouhá, zkuste tři minuty. Ind Mussa Raish dal v roce 2017 za 180 sekund rekordních 245 dřepů.

Kliky

V případě největšího počtu kliků během minuty je držitelem světového rekordu Krunoslav Budiselić z Chorvatska se 140 cviky. Nejvíc kliků během hodiny zvládl v srpnu 2018 Australan Jarrad Young, hodnota světového rekordu je v tomto případě 2806 kliků. Král dřepů Paddy Doyle drží světový rekord ve dvanáctihodinovce, výkonu 19 325 kliků dosáhl v Birminghamu v květnu 1989. Nejlepším vytrvalcem z řad „klikařů“ je Američan Charles Servizio, během čtyřiadvaceti hodin dal 46 001 kliků. Podle pushupguide.com navíc přestal cvičit už po 21 hodinách a 21 minutě. Jeho světový rekord je starý 17 let.

Prkno

V tomto případě je světový rekord starý něco málo přes měsíc. Jeho držitelem je bývalý příslušník amerického válečného námořnictva George Hood. Dvaašedesátiletý (!) mariňák ve výslužbě vydržel ve stavu prkna neskutečných 8:15:15 hod. Američan je vzorem hodným k následování. Když začal před deseti lety, činil jeho výkon necelých pět minut. Poprvé se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů v roce 2011, hodnota jeho světového maxima byla tehdy 1:20:25. Jak se nechal slyšet po letošním rekordním pokusu, základ úspěchu položil jeho trénink s mentálním koučem, díky kterému překonal místy až nesnesitelnou bolest.

Angličáky

Také jeden z nejnáročnějších cviků, kombinujících dřep, klik a výskok, lze realizovat z domova, stačí chtít. Za vzor může posloužit americký voják Brian Abel, který se svými angličáky rozhodl podpořit charitativní nadaci Stronger Warior, podporující americké vojáky. Během dvanácti hodin udělal loni v červenci 4686 angličáků, což se rovná světovému rekordu.