8. října 2018 16:34

Začala NHL, bookmakeři favorizují Tampa Bay Lightning

Ve středu 3. října se vyznavači kanadsko-americké NHL dočkali, puky byly vhozeny. Na každý z týmů čeká v základní části, která končí 6. dubna 2019, rovných 82 zápasů, celkem bude před prvním kolem play off odehráno 1271 utkání.

Kromě USA a Kanady se bude hrát a bojovat i mimo severoamerický kontinent. 6. října se v rámci NHL Global Series střetnou v hale Scandinavium v Göteborgu Edmonton Oilers a New Jersey Devils. První dva listopadové dny pak bude helsinská Hartwall Arena svědkem utkání Florida Panthers – Winnipeg Jets.

Nedůvěra v obhájce

Poprvé od svého vstupu do NHL v sezoně 1975/1976 nastoupí nyní v roli obhájce titulu Washington Capitals. Kupodivu podle serveru nhl.nbcsports.com bookmakeři týmu kolem ruského snajpra Alexe Ovečkina příliš nevěří, čemuž odpovídá kurz 14:1. Těžko říct, z čeho prognóza vychází. Možná z předpokladu, že dosud neúnavný hnací motor Ovečkin získal vysněnou trofej, což se může rovnat ztrátě motivace. Navíc podle statistik hokejovým dynastiím odzvonilo, neboť v novém tisíciletí se Stanley Cup podařilo obhájit v letech 2016 a 2017 pouze Pittsburghu Penguins. Na druhou stranu podepsali Caps osmiletý kontrakt s obráncem Johnem Carlsonem, který získal v základní části v 82 zápasech neskutečných 68 bodů. Dalších 20 si pak připsal ve 24 kláních play off. Na ledě strávil v základní části v průměru 24:47 minut, v play off svůj pobyt navýšil na 25:38 minut. Svých 12 milionů dolarů si tak v nové sezoně určitě zaslouží. V týmu obhájců zůstávají i oba čeští hokejisté, obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána. Osobně bych Capitals nepodceňoval.

Adepti: Palát, Nosek, Pastrňák, Krejčí…

Českého fanouška NHL zajímá logicky nejvíc, jaká je pravděpodobnost, že Stanley Cup uvidíme v létě v Česku. Podle zmiňovaného serveru docela velká. Největším favoritem na zisk posvátné trofeje je totiž v kurzu 9:1 Tampa Bay Lightning. Mezi stabilní opory celku, který vyhrál Stanley Cup poprvé a naposled v roce 2004, patří český útočník Ondřej Palát.

Hned třem klubům pak dávají bookmakeři šance v kurzu 10:1. Trojici tvoří loňský senzační nováček a finalista, celek Las Vegas Knights, ve kterém odehrál velmi povedenou sezonu ještě loni nepříliš známý Tomáš Nosek. Ze stejného kurzu se těší i Boston Bruins, v případě bostonských medvědů tvrdí útočnou muziku Davidové Pastrňák a Krejčí. Mezi favority řadí odborníci i Toronto Maple Leafs. V celku z Ontaria, který vyhrál naposled Stanley Cup před víc než padesáti lety, sice chybí v sestavě český hokejista, zato vyhrál přetahovanou o největší hvězdu z řad volných hráčů. Za 77 milionů dolarů se Torontu upsal na sedm let hvězdný John Tavares, který táhl dlouhá léta New York Islanders. Elitní centr se nechal slyšet, že přijel vyhrávat.

Voras si musí počkat

Podle bookmakerů se Stanley Cupu letos nedočká ani nejlépe placený český hokejista Jakub Voráček, který bude letos hrát za 9 250 000 dolarů. Spolu s Radkem Gudasem hájí barvy Filadelfie, šance Flyers ohodnotili experti kurzem 28:1. Ještě hůř je pak na tom do Montrealu Canadiens navrátivší se Tomáš Plekanec, v tomto případě je kurz 50:1. Nikdo z Čechů se zatím nenachází na soupisce předpokládaného nejhoršího celku celé NHL. Tím je Ottawa Senators s kurzem 100:1. po prodeji švédského beka Erika Karlssona do San Jose Sharks.