17. ledna 2019 20:02

Trable pusinek? Za vším hledej prezidenta

Aktuální postavení Realu Madrid řeší v posledních měsících fotbaloví fanoušci celého světa. Nejúspěšnější klub všech dob totiž po velmi podivném odchodu dvojice Zidane–Ronaldo evidentně strádá a v současné době to nevypadá na brzké světlé zítřky.

Do toho před několika dny přilil v rozhovoru pro sportovní server AS.com olej do ohně bývalý prezident královského klubu Ramón Calderón. Nutno říci, že exprezident šéfoval Realu v letech 2006 až 2009. Na rozdíl od současnosti v té době vévodil evropské, potažmo světové kopané úhlavní nepřítel FC Barcelona, vítěz Champions League 2006 a 2009. Real si pak ve stejné době mohl nechat o čtyřech triumfech v Lize mistrů během pěti let (2014, 2016–2018) pouze zdát, a to v hodně divokých snech.

Odchod se ctí

Podle bývalého prezidenta stojí za překvapivými odchody trenérského mága Zidaneho a superstřelce Ronalda, po kterých Real Madrid tápe (v domácí soutěži je čtvrtý a na Barcelonu ztrácí 10 bodů), současný boss madridského velkoklubu. Florentino Peréz se totiž neshodl s Francouzem na přestupové politice. A tak se Zinedine Zidane, který od ledna 2016, kdy na postu hlavního trenéra vystřídal Rafaela Beníteze a během necelých tří sezon vyhrál La Ligu, Copa del Rey, Superpohár, světový šampionát klubů a k tomu přivedl Real Madrid ke třem triumfům v Lize mistrů v řadě, sebral a odešel. Navíc se tak stalo po vítězném finále nad FC Liverpool. „Zidane přišel za Perézem s tím, že chce prodat Garetha Balea a udržet Cristiana Ronalda. K tomu chtěl mít výrazné slovo při nákupech a prodejích hráčů. Vedení klubu jeho požadavky odmítlo akceptovat, takže to Zidane zabalil,“ uvedl Ramón Calderón v rozhovoru pro AS.com s tím, že trenéra chápe.

Nutno říci, že francouzský mistr světa a vítěz Ligy mistrů při odchodu nepráskl dveřmi, spíš za sebou taktně zavřel. Během tiskové konference, kterou svolal pět dnů po posledním triumfu v Lize mistrů, překvapeným novinářům několikrát zdůraznil, jak velkou ctí mu bylo pro Real Madrid pracovat, být součástí historie klubu. Svůj odchod pak diplomaticky vysvětlil tím, že se klub jeho srdce potřebuje přes veškeré dosažené úspěchy posunout a je tak zapotřebí nový trenérský impulz…

Reakce na nezájem

Podle informací As.com se na Zidanově odchodu rovněž v nemalé míře podepsala nejistota o setrvání Cristiana Ronalda v klubu. Trenér si byl nejspíš dobře vědom toho, že Portugalec sice trpí občasnými vrtochy, jeho profesionalita je však nezpochybnitelná. A co je nejdůležitější, fotbalisté, kteří dají ve 283 zápasech 304 branek (!) se tak často nerodí. Zidane sice věděl, že CR7 má zájem na prodloužení vylepšeného kontraktu, při dotazech o jeho působení na Santiago Bernabéu však narážel na vyhýbavé odpovědi.

„Vždycky jsem věděl, že pro Peréze je prvořadý byznys. Pokud mi něco říkal, nešlo to od srdce. S přibývajícím časem se ke mně choval jinak než v prvních čtyřech pěti letech po přestupu,“ prohlásil Cristiano Ronaldo v rozhovoru pro France Football. „Nakonec jsem pochopil, že udělám nejlíp, když odejdu. Dočetl jsem se, že jsem si odchod vyžádal. Je na tom něco pravdy, stalo se tak ale až po tom, co jsem byl jistý, že Peréz nemá zájem mě v klubu udržet.“

Co není, může se stát

Aktuální souboj Ronaldo versus Peréz vyznívá jednoznačně ve prospěch portugalského snajpra. Zatímco se Real trápí, jeho předpokládaný nástupce Bale laboruje se zraněními a zatím dal v patnácti zápasech pouhé čtyři góly, vede Juventus Turín suverénně tabulku Serie A. A Cristiano Ronaldo je, přes pomalejší rozjezd, se čtrnácti brankami nejlepším střelcem soutěže.

Zinedine Zidane je zatím bez angažmá. Podle Sport.es měl dostat po odvolání Josého Mourinha 18. prosince loňského roku nabídku od vedení Manchesteru United, kterou však neakceptoval. Jednalo se o poněkud překvapivé rozhodnutí, neboť podle talksport.com měl Zidane dokonce vytipován seznam posil pro případnou manchesterskou misi, mezi kterými nechyběla jména Cavani, Kroos, Thiago Alcântara či James Rodríguez. Na druhou stranu, co nebylo v zimě, může se stát v létě.