31. března 2020 23:58

Tourist Trophy: Až na dřeň!

Rada ministrů ostrova Man rozhodla o tom, že vzhledem k pandemii Covid-19 se tento rok neuskuteční tradiční motocyklový závod pořádaný na přírodním okruhu Tourist Trophy Isle of Man. Proto alespoň malá náplast v podobě několika zajímavých faktů.

  • První ročník Tourist Trophy se konal v roce 1907. Stalo se tak na základě rozhodnutí britského parlamentu z roku 1903, zakazujícího na území království rychlost vyšší než 20 mil za hodinu, tedy kolem 32 km/h. Šéf automobilového klubu Anglie a Irska sir Julian Orde vyrazil na ostrov Man s tím, že tamní parlament rychlost neřeší. Se svou vizí motocyklového závodu na samou dřeň uspěl.
  • Na dnešní TT je nezbytné se kvalifikovat prostřednictvím několika závodů na přírodních okruzích Irska. Těmi nejznámějšími jsou North West 200 a Ulster Grand Prix. Jezdci startují do závodů v desetisekundových intervalech. Nejúspěšnějším jezdcem historie závodu zvaného též Isle of Man je ziskem 26 vítězství Joey Dunlop. Následují John McGuinness s třiadvaceti triumfy, Dave Molyneux vyhrál sedmnáctkrát.
  • TT trvá dva týdny, v prvních sedmi dnech se jezdí tréninky a kvalifikace, ve druhém týdnu se závodí. Nejsledovanějšími kategoriemi jsou Senior TT, Super Stock TT, Superbike TT a Super Sport TT. V posledních letech se bojuje rovněž o vítězství v kategorii elektromotorek Zero TT.
  • Na rozdíl od standardních závodů MS silničních motocyklů je Tourist Trophy založena na otevřeném padoku, fanoušci tak mají blízko ke svým idolům. Ostrov Man zažívá během TT dva týdny trvající karneval. V důsledku letošního zrušení závodu přijde ekonomika ostrova v Irském moři o 25 milionů liber.
  • Díky zrušení Tourist Trophy nezaznamená letos TT jedinou oběť na lidských životech. Celkově totiž na závodech pořádaných v daňovém ráji přišlo od roku 1911 o život 275 lidí, z toho 260 jezdců, TT se na této bilanci podílí 147 mrtvými. Největší masakr se udál v roce 1970, kdy zahynulo šest závodníků. Z největšího početního zastoupení se těší Anglické království plus ostrov Man (230), následují Nový Zéland, Austrálie (8), Irsko (6), Švédsko, Japonsko, Švýcarsko, Nizozemsko (3), Německo, Rakousko, Itálie (2), Španělsko, JAR, Malta, Rhodesie a Československo (1).
  • Trať o délce 37,33 míle, tedy asi 61 kilometrů, vede přes dlouhé rovinky, její součástí jsou slepé zatáčky přes horizonty a úseky vedoucí obydlenými částmi ostrova. Jezdci tak projíždí kolem stromů, domů, zídek, sloupů veřejného osvětlení, neexistují rychlostní limity. Závodníci dosahují na běžném asfaltu maximální rychlosti 320 km/h, průměrná rychlost 214 km/h. K tomu minimum bezpečnostních opatření. Z tohoto důvodu rozhodla FIM v roce 1977 o vyškrtnutí TT z termínové listiny mistrovství světa silničních motocyklů. Ještě předtím stačily závod vyhrát hvězdy, jako Mike Hailwood (14), Giacomo Agostini (10), Phil Read (8) či John Surtees (6).
  • Absolutním rychlostním rekordmanem je Michael Dunlop ze Severního Irska. Mnohonásobný vítěz TT, naposled vyhrál loni, zajel v roce 2016 na stroji BMW neskutečný čas, 61 kilometrů zvládl v čase 16:58:284 minuty, což se rovnalo průměrné rychlosti 214,7 km/h. Jedenatřicetiletý jezdec, známý svým mimořádně agresivním stylem, je poslední z rodu Dunlopů. Strýc Joey se zabil na závodech v roce 2000, otec Robert ho následoval o osm let později. Bratrovi Williamovi se stal v roce 2018 osudným trénink na závod Skerries 100 Road Races.
  • V roce 1969 se Tourist Trophy zúčastnilo v tehdy nejsilnější kategorii 500 ccm rekordních 97 jezdců. Z vítězství se radoval osminásobný mistr světa, italský fenomén Giacomo Agostini.
  • 29. května 1991 se na TT zabil český jezdec Petr Hlavatka. Stalo se tak při třetím tréninku po nezvládnutí jedné ze zatáček. Náš jezdec byl v těžkém šoku transportován s vnitřními zraněními do nemocnice, kde přes četné transfuze zemřel.