23. června 2021 23:37

Tadej Pogačar: prostě kluk ze Slovinska

V pátek bude ve francouzském Brestu, který nahradil původně plánovanou dánskou metropoli Kodaň, odstartován 108. ročník nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France. Končit se bude 18. července tradičně na Elysejských polích. Mezitím musí účastníci zvládnout dvě individuální časovky o celkové délce 58 kilometrů a hned dvakrát během jediné etapy budou šplhat na ikonický vrchol Mont Ventoux.

Specializovaný server cyclingweekly. com. uvádí v seznamu největších adeptů na celkový triumf hvězdy jako Primož Roglič (Slovinsko/Team Jumbo – Visma), Geraint Thomas (Anglie/Ineos Grenadiers), Julian Alaphillipe (Francie/Deceunink – Quickstep) či Miguel Ángel López (Kolumbie/Movistar Team). Nad všemi ční obhájce titulu Tadej Pogačar (Slovinsko/UAE Team Emirates). A je tomu tak i přes skutečnost, že před tradiční účastí na „zahřívacích“ podnicích Kolem Švýcarska a Critérium du Dauphine dal Pogi přednost nepříliš významnému závodu Kolem Slovinska, který s přehledem vyhrál.

Ve šlépějích Kanibala

Hvězda slovinského mladíka vylétla loni v předposlední etapě sice covidové, leč mimořádně dramatické Tour de France. Až do té doby to totiž vypadalo na jednoznačný triumf dalšího hvězdného Slovince Primože Rogliče, který vedl před rozhodující časovkou o 57 sekund. A protože průběžný lídr patří mezi elitní časovkáře, panoval i mezi znalci názor, že vzhledem k víceméně formálnímu pojetí poslední etapy do Paříže je o celkovém vítězi rozhodnuto. Tadej Pogačar (1998) byl však proti a do té doby slavnějšího krajana doslova rozstřelil, když na něj najel neskutečných 1:56 minuty. Jeden z nejméně očekávaných triumfů Tour de France se tak stal realitou. A nejen to, výkonem na hraně lidských možností si Tadej zajistil vedle žlutého dresu pro celkového vítěze rovněž dres bílý pro nejlepšího jezdce do 25 let a puntíkatý dres krále vrchařů. Stejný výkon předvedl při svém prvním vystoupení na Tour de France v roce 1968 pouze fenomenální Belgičan Eddie Merckx zvaný Kanibal. Na hocha, pro kterého vzhledem k vzrůstu neměli v jeho devíti letech kolo, proto se musel do cyklistického klubu Radenska Rog přihlásit o rok později, moc dobré.

Velkolepý úvod

Tadeje Pogačara charakterizuje příhoda z počátků jeho závodění. Andrej Hauptman, bývalý silniční profesionál, který v roce 2001 získal jako první Slovinec medaili na světovém šampionátu, sledoval z pozice trenéra před deseti lety třináctiletého hocha „vlajícího“ zhruba sto metrů za skupinou starších jezdců. Když na to upozornil pořadatele, bylo mu řečeno, aby zůstal v klidu, protože Tadej za to za chvíli vezme a skupinu předjede, což se za několik minut opravdu stalo.

Pak už to šlo nějak samo. V roce 2019 podepsal mladík smlouvu se silným profi týmem UAE Team Emirates, jehož vedení si prozíravě pojistilo jeho služby do konce sezony 2023. V květnu téhož roku vyhrál na Tour of California a stal se tak nejmladším jezdcem, který ovládl etapu UCI World Tour. V srpnu téhož roku byl nominován na španělskou Vueltu, která patří vedle Giro d’Italia a Tour de France mezi velkou trojku třítýdenních etapových závodů. Vedl si skvěle, když ve druhém týdnu vyhrál dvě etapy a dostal se na průběžné třetí místo. Pak však v horách zaútočili ostřílení kolumbijští mazáci Nairo Quintana a Miguel Ángel López a zdálo se, že Slovinec skončí mimo stupně vítězů. Pogi ovšem vyhrál po čtyřicetikilometrovém úniku předposlední etapu, celkově pak skončil při svém debutu třetí se ztrátou 2:55 minuty na vítězného krajana Rogliče.

Vítězný domestik

Před začátkem loňské, koronavirem na srpen a září posunuté Tour de France deklaroval Tadej Pogačar připravenost pracovat pro týmovou jedničku Fabia Arua. „Pokud se bude cítit v pohodě, půjdeme po žlutém dresu a Fabio může počítat s mojí stoprocentní podporou,“ pravil. Jenže italský lídr se ani zdaleka nepotkal s formou a v deváté etapě pro něj Tour předčasně končila. Role šéfa se chopil mladíček Pogi, kterého předtím nezlomila ani víc než minutová ztráta v sedmé, větrné etapě.

Po dalších dvou dnech pak vyhrál devátou horskou etapu, triumf si zopakoval v etapě číslo patnáct, když jako první dorazil na slavný vrchol Grand Colombier. Prakticky měl splněno. A pak přišla už v úvodu zmiňovaná časovka a cyklistický svět hledal těžce slova.

Urška, Kmotr a káva

Na závěrečné tiskové konferenci na sebe Tadej prozradil, že je obyčejný kluk za Slovinska, který má dvě sestry a jednoho bratra. Rád se baví a užívá si života, dokáže mít radost i z drobností. Za své výkony vděčí především genetické výbavě, což je ovšem zásluha rodičů, kterým zároveň poděkoval.

V současné době pobývá Slovinec bojující o post sportovní jedničky dvoumilionové země s dvojnásobným vítězem Vuelty Primožem Rogličem v Monaku. V miniknížectví žije s partnerkou, rovněž slovinskou cyklistkou Urškou Zigartovou. Jeho oblíbenou knihou je Kmotr, pije spoustu kávy a dívá se na gangsterské filmy. Před loňským vítězstvím se netajil lezením po horách a sjezdy na horském kole. Je ovšem otázkou, jak se k adrenalinovým zábavám bude nadále stavět týmové vedení. Tadej Pogačar je totiž zatím jen lehce obroušený diamant, který zaslouží tu nejlepší možnou péči.