31. ledna 2020 20:05

Super Bowl tluče na vrata

Nejvýznamnější sportovní událost roku, alespoň v USA, se nezadržitelně blíží. V pondělí si to v souboji o Super Bowl mezi sebou rozdají na Hard Rock Stadium, Miami Gardens, týmy San Francisco 49ers a Kansas City Chiefs. O poločasovou show se postarají Jennifer Lopez a Shakira.

Super Bowl, kterým vrcholí sezona NFL (mimochodem, americký fotbal je ekonomicky nejefektivněji fungující sportovní odvětví na světě), se hraje každoročně od roku 1967. Pro oba letošní účastníky představuje finále mimořádnou událost. San Francisco 49ers totiž vyhrálo trofej naposled v roce 1995, Kansas Chiefs slavili dokonce v roce 1970. Se Super Bowl je spojena řada událostí, připomeňme si některé z nich.

Lístky podražily

Vstupenka na první Super Bowl z 15. ledna 1967 stála 12 dolarů, což se rovná dnešním 89 USD. Kapacita stadionu přitom nebyla ani zdaleka naplněna. Cena vstupenek na letošní Super Bowl se k 28. lednu vyšplhala na 3999 dolarů za kus.

Den obžerství

Podle amerického ministerstva zemědělství je Super Bowl každoročně spojen s mimořádnou konzumací jídla a piva. Víc potravin se v USA spořádá každý čtvrtý čtvrtek v listopadu, kdy celá země slaví Den díkuvzdání. Nejčastěji se konzumují kuřecí křídla, loni se jednalo o 1,3 miliardy kusů. Fanoušci utratí 278 milionů dolarů za bramborové lupínky, 198 milionů dolarů za mraženou pizzu a 1,3 miliardy dolarů za pivo.

Podle médií je akce údajně spojena, především ve velkých městech, s náporem na kanalizaci. Během poločasu dochází totiž k mimořádnému vytížení toalet.

Úspěšní oceláři

Největšího počtu vítězství dosáhl tým Pittsburgh Steelers, oceláři slavili zisk cenné trofeje šestkrát. O jedno vítězství méně mají na kontě San Francisco 49ers, Dallas Cowboys (jedná se o nejhodnotnější sportovní značku světa) a New England Patriots. Hráči Pittsburgh Steelers se stali v roce 1980 prvními, kterým se dostalo přijetí od prezidenta Jimmyho Cartera. Od té doby se jedná o tradici.

Nejčastěji finále Super Bowl nezvládly týmy Denver Broncos a New England Patriots s pěti prohrami.

Peyton nejbohatší, Tom nejúspěšnější

Jediným hráčem na tolik ceněném postu quarterbacka, kterému se podařilo v roce přestupu dovést k vítězství dva týmy, je Peyton Manning. V roce 2007 vyhrál s Indianapolis Colts, o osm let později triumfoval v barvách Denver Broncos. Jeden z nejlepších hráčů historie NFL skončil v roce 2016, během hvězdné kariéry vydělal takřka 249 milionů dolarů.

Quarterbackem s nejvyšším počtem vítězství je s pěti úspěšnými zářezy Tom Brady (New England Patriots), čtyřikrát vyhráli Joe Montana (San Francisco 49ers) a Terry Bradshaw (Pittsburgh Steelers).

Z nouze ctnost

V roce 2005 hostil Super Bowl Jacksonville na Floridě. Město praskalo v důsledku nájezdu fanoušků New England Patriots a Philadelphia Eagles ve švech, ubytovací kapacity zdaleka nestačily. Vedení města se tak rozhodlo k neobyčejnému kroku, když kvůli ubytování pronajalo šest výletních lodí, které se proměnily v kotvící hotely.

Vesmírný suvenýr

V roce 1983 si 105,97 milionu lidí pustilo poslední epizodu seriálu o lékařích sloužících během korejské války u jednotky MASH 4077. Až do roku 2010 to byl vůbec nejsledovanější televizní pořad, Hawkeye Pierce a spol. sesadil z trůnu Super Bowl. Utkání vítězných New Orleans Saints s Indianapolis Colts sledovalo 106,5 milionu diváků. Losovalo se mincí, která „pobyla“ v rámci programu NASA 11 dnů ve vesmíru.

Absolutní divácký rekord pak drží zápas New England Patriots – Seattle Seahawks, který v roce 2015 sledovalo 111,4 milionu diváků.

Prachy, jenom prachy

30 sekund trvající reklama vyšla loni zadavatele na pět milionů dolarů, což se rovná částce 166 tisíc dolarů za sekundu. Mezi historicky nejčastějšími inzerenty figurují jména značek, jako Apple, Google, Volkswagen, Nike, BMW, Pepsi, Budweiser, Tabasco, Honda, Audi, Kia, Doritos, Amazon, Lexus.

Sázkařka Lisa

Legální sázky na Super Bowl dosahují jen v Las Vegas 115 milionů dolarů. Nejznámější, celosvětově proslulou sázkařkou je nepochybně Lisa Simpson ze Springfieldu. V epizodě seriálu Simpsonovi z 23. ledna 1992 totiž Lisa s předstihem tří dnů správně tipovala, že Washington Redskins porazí Buffalo Bills.

Hit přinesl štěstí

V prosinci 1985 se hráči Chicago Bears proměnili v rappery, když nahráli skladbu s názvem Super Bowl Shuffle. Hudebnímu počinu drsných hochů se dostalo nominace na cenu Grammy v kategorii Best RB Performance by a Duo or Group. Z vítězství se sice nakonec těšil Prince a jeho song Kiss, Bears však hned v následujícím ročníku Super Bowl rozdrtili New England Patriots 46:10.