20. prosince 2019 19:20

Sportovní hvězdy se nemusí Vánoc bát

Rovněž nejlepší sportovci jsou lidé z masa a kostí, proto se musí tak či onak vyrovnat s Vánocemi. Každopádně, při nákupů dárků se rozhodně nemusejí držet při zdi.

  1. Lionel Messi | Argentina, fotbal 127 milionů dolarů Hvězdný Argentinec sice musel strávit domácí remízu Barcelony se Slavií Praha, na druhé straně vyhrál ligu, Zlatou kopačku i rekordní šestý Zlatý míč. Postavení nejbohatšího sportovce roku 2019 je tak třešničkou na dortu. Rovných 80 milionů dolarů mu garantuje kontrakt s Barcelonou, zbytek sponzoři v čele s Adidasem. Proč ne, když dá někdo 683 branek a nehodlá polevit.
  2. Cristiano Ronaldo | Portugalsko, fotbal 109 milionů dolarů Hvězdný CR7 na tom letos byl po sportovní stránce mnohem hůř než věčný rival Messi. Do toho musel hned na začátku roku zaplatit španělskému berňáku daňový nedoplatek z let 2010 až 2014 v hodnotě 21 milionů eur. Kromě slušného příjmu může Ronalda těšit snad jen to, že má na svém kontě celkem o 23 branek víc než argentinský sok.
  3. Neymar | Brazílie, fotbal 105 milionů dolarů Peníze ve fotbale opravdu nemají logiku. Nejdražší fotbalista světa si v létě nevyvzdoroval comeback do Barcelony, většinu roku řešil zranění. Naposled se tak stalo v polovině října, do základní sestavy PSG se vrátil až 22. listopadu. Přes nevalný rok, z víceméně objektivních důvodů, si ovšem nemůže na finanční ohodnocení stěžovat.
  4. Canelo Álvarez | Mexiko, box 94 milionů dolarů Poté co v listopadu Mexičan vyhrál k. o. v jedenáctém kole takřka ztracený zápas s Rusem Kovaljovem, se stal jako druhý muž historie držitelem titulu mistra světa ve třech váhových kategoriích současně – střední, superstřední a polotěžké. Jako pochopitelná se tak jeví nabídka streamovací platformy DAZN, která Canelovi nabídla za 11 zápasů 365 milionů dolarů plus podíl z prodeje televizních práv. Nouze tak Álvarezovi evidentně nehrozí.
  5. Roger Federer | Švýcarsko, tenis 93,4 milionu dolarů Sponzoři jako Credit Suisse, Mercedes-Benz či Rolex garantují gentlemanovi 86 milionů dolarů. K tomu desetiletý kontrakt s japonským výrobcem sportovních oděvů a obuvi Uniqlo za 300 milionů dolarů. V takovém případě není potřeba nic moc vyhrát, Roger sice ovládl Grand Slam naposled loni v lednu v Austrálii, rodina však nestrádá.
  6. Russell Wilson | USA, americký fotbal 89,6 milionu dolarů Quarterback, který dovedl v sezoně 2013/2014 tehdejší tým loni zesnulého spoluzakladatele Microsoftu a filantropa Paula Allena Seattle Seahawks k zisku prvního a posledního Super Bowlu, je nejlépe placeným hráčem přebohaté NFL. Stalo se tak poté, co v dubnu podepsal za 140 milionů dolarů čtyřletý kontrakt. Letos k tomu přibyl štědrý bonus v hodnotě 65 milionů dolarů.
  7. Aaron Rodgers | USA, americký fotbal 89,3 dolaru Super Bowl šampion z týmu Green Bay Packers má ve sbírce ještě dvě ceny pro nejužitečnějšího hráče NFL. Majitelé týmu si cení služeb hvězdného quarterbacka natolik, že mu loni v srpnu nabídli čtyřletou smlouvu na 134 milionů dolarů. Aaron, který ve 144 zápasech položil rekordních 300 touchdownů, myslí na zadní vrátka. Loni si proto pořídil menšinový podíl v celku NBA Milwaukee Bucks.
  8. LeBron James | USA, basketbal 89 milionů dolarů Trojnásobný vítěz NBA má na kontě rovněž čtyři ocenění MVP. V Los Angeles, kam přestoupil loni, to sice zatím na titul nevypadá, nicméně basketbalista, který nastřílel ve věku 33 let a 25 dnů rekordních 30 tisíc bodů, se nemusí obávat chudoby. Jeho nadace LeBron James Family Foundation otevřela loni první základní školu pro chudé děti a plánuje věnovat přes 40 milionů dolarů na vysokoškolské studijní programy.
  9. Stephen Curry | USA, basketbal 79,8 milionu dolarů Majitel čtyřleté smlouvy na 200 milionů dolarů hájící barvy Golden State Warriors letos bojuje víc než se soupeři se zraněními, válečníci bez jeho přítomnosti herně strádají. Kromě basketu se trojnásobný šampion NBA věnuje své produkční společnosti Curry, Unamimous Media.
  10. Kevin Durant | USA, basketbal 65,4 milionu dolarů Proč hrát za drobné, asi tak za 30 milionů dolarů za sezonu, za Golden State Warriors, když Brooklyn Nets přišli s tříletou smlouvou na 164 milionů dolarů. K tomu dalších 35 milionů dolarů od osobních sponzorů a úspěšné investice do firem jako Postmates a ap Acorns.