10. ledna 2020 19:20

Sportem k hřbitovu?

Stejně jako v minulosti se i počátek letošního roku nese ve znamení nejrůznějších předsevzetí. Mezi častými se objevují aktivity na poli sportu. I v tomto případě však platí nezbytnost vhodného výběru. Jako zdroj inspirace může posloužit výzkum univerzity v Oxfordu, kdy vědci vyhodnotili na základě dat pět nejrizikovějších sportovních odvětví. O překvapení nebyla nouze.

  1. BASE JUMPING počet úmrtí na 100 000 seskoků = 43,17 Jak dále praví statistika, na 2317 pokusů připadá jeden mrtvý, což činí z base jumpingu jednoznačně nejnebezpečnější sportovní disciplínu světa. Vědci objasňují děsivý počet obětí zákazem tohoto sportovního odvětví ve většině zemí. Skokani tak nemají kde trénovat, vůbec neřeší bezpečnostní rizika. Skoky probíhají utajeně, v případě zranění se aktéři života nebezpečné zábavy proto nemohou spolehnout na pomoc lékařů.
  2. PLAVÁNÍ počet úmrtí na 100 000 plavců = 1,77 V případě jednoho z nejoblíbenějších sportů připadá jeden utonulý na 56 587 plavců, což činí z plávání druhý nejnebezpečnější sport planety. K největšímu počtu utonutí však dochází v mořích a oceánech, které jsou nám přece jen vzdáleny. Riziko utonutí v bazénu je minimální, proto není potřeba se v Česku plávání bát.
  3. CYKLISTIKA počet úmrtí na 100 000 cyklistů = 1,08 Podle statistik umírá každý 92 325. cyklista. Odborníci hovoří v této souvislosti o přecenění sil amatérských cyklistů. Ti si můžou koupit bez nezbytné přípravy tu nejlepší možnou techniku, rychlost pak bývá mnohdy nad jejich síly. Jednoznačně nejvíc se na úmrtích podílí silniční cyklistika, přičemž neštěstí nechodí ani zdaleka pouze po nepřipravených. Například v dubnu 2017 zemřel při tréninku ve věku 38 let Michele Scarponi. Vítězi Giro d’Italia z roku 2011 se stal osudným čelní střet s nákladním vozem. Loni v srpnu zemřel v důsledku těžkých zranění po těžkém pádu v závodě Kolem Polska dvaadvacetiletý Belgičan Bjorg Lambrecht. Každý, kdo usedne na kolo, musí počítat s tím, že pravděpodobnost úmrtí je 17x vyšší než při jízdě autem.
  4. BĚH počet úmrtí na 100 000 běžců = 1,03 Běh je snad nejdostupnějším sportem světa, k jeho provozování je nezbytná pouze obuv. Navíc někteří běžci, například lékař bez hranic Michal Šebek, zvládnou maraton po vzoru legendárního dvojnásobného olympijského vítěze Abebe Bikily naboso. Tak či onak běhají miliardy lidí, jedno úmrtí připadá na 97 455 běžců. A mohlo by být mnohem hůř. Běh totiž zaznamenal nesmírný boom, s jeho provozováním začíná mnoho lidí středního věku bez patřičné přípravy. Nejčastější příčinou úmrtí jsou proto infarkty.
  5. SESKOKY PADÁKEM počet úmrtí na 100 000 seskoků = 0,99 Přestože má na konečný výsledek vliv technika a počasí, končí smrtí každý 101 083. seskok. Vedle nepředvídatelných událostí v podobě neotevřeného padáku či nečekaných poryvů větru se na statistice podílejí rovněž srdeční infarkty, případně mozkové příhody.