25. listopadu 2019 21:42

Special One je zpátky

V roce 2015 před finále anglického Ligového poháru José Mourinho prohlásil, že by Tottenham nikdy nemohl trénovat, na to příliš miluje fanoušky Chelsea. Po čtyřech a půl letech je všechno jinak a platí, že názory nemění pouze idiot. Special One je po necelém roce zpátky v Premier League, jeho úkolem je právě spása Tottenhamu. Třináct zajímavostí z jeho přebohaté trenérské dráhy je k prospěchu věci.

  1. Kariéru odstartoval držitel pětadvaceti trofejí s kluby ze čtyř zemí v roce 1987 jako učitel tělocviku na základní škole v Lisabonu. Jak vzpomínal jeden z žáků, pan učitel zaujal dívky a jeho hodiny se těšily stoprocentní účasti.
  2. Portugalský lodivod, který nehrál nikdy fotbal na vrcholové úrovni, hovoří šesti jazyky: portugalsky, španělsky, anglicky, katalánsky, italsky a francouzsky.
  3. Během dvou sezon vyhrál José Mourinho obě nejcennější klubové trofeje starého kontinentu. Pokaždé se tak stalo s podceňovaným celkem FC Porto. Nejdřív v sezoně 2002/2003 udolali jeho svěřenci ve finále Poháru UEFA v Seville 3:2 Celtic Glasgow. V následující sezoně vyhrálo FC Porto s přehledem Champions League, když ve finále porazilo 3:0 AS Monaco.
  4. Kromě toho má portugalský stratég na svém kontě vítězství v Champions League 2009/2010, Inter Milán tehdy porazil v Madridu 2:0 FC Bayern Mnichov. Stejným výsledkem pak zdolal ve finále Evropské ligy 2016/2017 jeho Manchester United celek Ajax Amsterodam.
  5. Special One nezískal nikdy Superpohár UEFA ani Mistrovství světa klubů. Po triumfech FC Porto a Interu Milán totiž odešel do Chelsea a Realu Madrid. V případě Superpoháru UEFA prohrál tři finále: FC Porto – AC Milán 0:1 (2003), Chelsea – Bayern Mnichov 2:2, 4:5 – penalty (2013) a Manchester United – Real Madrid 1:2 (2017). V roce 2013 se hrálo finále Superpoháru UEFA v Praze, v dnešním Sinobo Stadiu.
  6. Jako první trenér historie dokázal utratit za přestupy hráčů přes miliardu liber. Pořadí deseti největších přestupů za Josého Mourinha je následující: Paul Pogba (Manchester United, 105 mil. liber), Romelu Lukaku (Manchester United, 84,7 mil. liber), Fred Rodrigues (Manchester United, 59 mil. liber), Nemanja Matić (44,7 mil. liber), Andrej Ševčenko (Chelsea, 43,9 mil. liber), Henrik Mchitarjan (Manchester United, 42 mil. liber), Didier Drogba (Chelsea, 38,5 mil. liber), Michael Essien (Chelsea, 38 mil. liber), Diego Costa (Chelsea, 38 mil. liber), Eric Bailly (Manchester United, 38 mil. liber).
  7. Do kategorie mimořádně povedených lze přitom zařadit pouze přestupy Drogby s Essienem, nepochybně se zaplatil i Matić. Manchester neprodělal ani na transferu Lukaka, který po dvou sezonách přestoupil za 73 milionů liber do Interu Milán a představí se zítra proti Slavii. Zbytek přestupů lze charakterizovat jako nepovedené (Costa, Bailly, Mchitarjan), až mimořádně nepovedené.
  8. Přestože během angažmá v Realu Madrid nevyhrál Champions League, byl v roce 2011 zvolen čtenáři španělské mutace magazínu Rolling Stone Rockstar of the Year. Jednalo se o odezvu na zisk Copa del Rey, španělský pohár Real vybojoval poprvé od roku 1993. Za půl roku pak slavil titul. Přesto po sezoně 2012/2013 José Mourinho Real opustil, když nedokázal najít společnou řeč s největšími hvězdami v čele s Cristianem Ronaldem a Sergiem Ramosem. „Mnohokrát stáli hráči Realu před zápasem ještě frontu před zrcadlem, zatímco rozhodčí na ně už čekal v tunelu,“ konstatoval.
  9. Mourinha s Ronaldem později spojil problém se španělským berňákem. Jak totiž vyšlo najevo, během působení v Realu Madrid opomenul v letech 2011 a 2012 zdanit příjmy z prodeje osobnostních práv ve výši 3,3 milionu eur. Vězení se však Special One vyhnul, chybu totiž přiznal a zaplatil pokutu dva miliony eur.
  10. José Mourinho je jediným trenérem v Premier League, který slavil titul s klubem, ze kterého byl vyhozen. Po dvou triumfech z let 2004–2006 dostal v roce 2007 Portugalec padáka. Následovaly italská a španělská anabáze, comeback do Chelsea se udál v sezoně 2013/2014. Po druhém místě přišel následující rok titul, další sezonu pak opět padák.
  11. Před odvetou čtvrtfinále Ligy mistrů 2004/2005 byl Mourinhovi zakázán v důsledku disciplinárního prohřešku vstup na lavičky a do kabiny. Přesto se trenér dostal mezi své svěřence, když do kabiny pronikl v koši na prádlo. Chelsea porazila Bayern Mnichov 4:2 a postoupila.
  12. V květnu 2007, několik dnů před vítězným finále FA Cupu, byl José Mourinho krátkodobě zadržen londýnskou policií. Jablkem sváru se stal trenérův jorkšírský teriér jménem Gullit, který neměl patřičná razítka veterinární služby. Mourinho odmítl svěřit svého čtyřnohého přítele do karantény a bránil policistům ve vykonání služební povinnosti. Jeho mluvčí po propuštění bez kauce oznámil, že se jednalo o nedorozumění.
  13. Letos v únoru ještě José odpočíval od fotbalu, a tak přijal nabídku ruského celku KHL Avantgard Omsk, jehož barvy kdysi hájil několik sezon Jaromír Jágr. Jeho úkolem bylo zahájit vhozením bully utkání mezi domácími a SKA Petrohrad. Ještě předtím však kouč poznal na vlastní nohy rozdíl mezi ledem a zeleným pažitem, přes natažený červený koberec se poroučel k zemi.

JAK TO VIDÍ IVAN HAŠEK: „I přes několik let staré, nepříliš diplomatické vyjádření si nemyslím, že by měl mít José Mourinho s fanoušky Tottenhamu takové problémy jako Franta Straka poté, co převzal Slavii. Paradoxně má výhodu v tom, že přichází do týmu v okamžiku, kdy se mu přes nabitý kádr nedaří. Vyznává sice jinou fotbalovou filozofii než Mauricio Pochettino, je ale za ním pětadvacet trofejí. Vedení mu bude muset určitě koupit hráče ražení Essiena, Stankoviće nebo Matiće, na kterých stojí jeho strategie diamantu, ale s vědomím toho ho asi angažovali. S pětadvaceti trofejemi, když tu poslední získal v sezoně 2017, už Mourinho jiný nebude. Nemá k tomu ani důvod.“