27. února 2020 20:35

„Sestřelí“ Putinův kamarád i Gretzkyho?

22. února vstřelil ruský bombarďák Alexandr Ovečkin (1985), hájící barvy Washington Capitals, gól s pořadovým číslem 700. Čtyřiatřicetiletý rodák z Moskvy s politickými konexemi na nejvyšší možné úrovni se tak stal druhým nejmladším hráčem elitního střeleckého klubu, stejnou metu zvládl za kratší dobu pouze zatím stále ještě nedostižný Wayne Gretzky.

Ruský snajpr se tak posunul na osmé místo tabulky historicky nejlepších střelců NHL. Vzhledem ke střeleckému apetitu můžeme ovšem již dnes s pravděpodobností hraničící s jistotou říct, že se ještě v průběhu této sezóny posune výše. Na dostřel je totiž sedmý Mike Gartner (708), vyloučit nelze ani úspěšný atak na šestou příčku Phila Esposita (717). Vzhledem k faktu, že na posledních 100 branek potřeboval Alex 155 utkání, což se rovná průměru 0,646 branky na zápas, je vysoce pravděpodobné, že bude-li sloužit zdraví, během následujících dvou sezon (164 utkání v základní části) „padnou“ Marcel Dionne (731), Brett Hull (741) i Jaromír Jágr (766). A možná dojde i na Gordie Howea (801). Pak už bude mít Alex Great 8 před sebou jediný cíl v podobě Wayna Gretzkyho (894). Proto není od věci vědět, že…

Jablko nepadlo daleko...

Alexandr Ovečkin pochází ze sportovní rodiny. Matka Taťána je dvojnásobnou olympijskou vítězkou v basketbalu z her v Montrealu (1976) a Moskvě (1980). Otec Michail Ovečkin hrál fotbal na ligové úrovni. Oba rodiče byli původně proti tomu, aby se jejich prostřední ratolest věnovala hokeji. Nakonec se ovšem nechali trenéry přesvědčit o Alexově talentu. Mladší bratr Michail se sice ve vrcholovém sportu jako hráč neprosadil, pracuje ovšem v managementu klubu WNBA (ženská basketbalová profesionální liga) Washington Mystics.

Co se v dospívání naučíš…

V deseti letech se musel Alex vyrovnat se ztrátou staršího sourozence, o patnáct let starší Sergej Ovečkin zemřel na krevní sraženinu způsobenou dopravní nehodou. Alexander přišel vedle bratra také o svého mentora.

S profesionálním hokejem začal Ovečkin v šestnácti letech v týmu Dynamo Moskva. O rok později nastoupil za ruskou reprezentaci, stalo se tak v Česku u příležitosti Poháru České pojišťovny. Již v té době toužil talentovaný mladík mocně po NHL, jeho oblíbeným klubem byl Pittsburgh Penguins, idolem pak Mario Lemieux. V moskevském Dynamu stoupal Alexandr postupně vzhůru, v sezoně 2004 – 2005 měl výrazný podíl na vítězství svého celku v Superlize. Dres Dynama oblékl při výluce NHL v sezoně 2012 – 2013.

Osudných 48 hodin

Nechybělo málo, aby byl Alex draftován již v roce 2003, Florida si tehdy plánovala pojistit mladíka s mimořádnou perspektivou v 9. kole draftu jako číslo 256. Podstatný problém spočíval v tom, že se draftu mohli účastnit hráči narození do 15. září 1985, zatímco Ovečkin se narodil o dva dny později. Přes veškerou snahu se managementu Panterů nepodařilo pravidlo obejít. Mezitím ovšem vylétla cena mladého forvarda do výšin, právo první volby draftu získal nejhorší tým předchozí sezóny Washington Capitals. Management odolal nabídkám 15 klubů NHL a svou hvězdu si pohlídal. Ovečkin se tak stal po Iljovi Kovalčukovi teprve druhým ruským hokejistou draftovaným jako číslo jedna. Záhy podepsal nováčkovský kontrakt, který mu s bonusy mohl zajistit až 3,85 milionu dolarů ročně. Vybral si číslo dres s číslem 8, stejné číslo nosila na dresu při dvou olympijských triumfech i jeho matka. Poté se vrátil na rok do Ruska.

Zrodil se střelec…

Alexandr Ovečkin debutoval v NHL 5. října 2005, ve stejný den se poprvé v NHL představila i jednička draftu téhož roku 2005 Sidney Crosby (Pittsburgh). V prvních osmi zápasech zaznamenal Ovečkin na nováčka rekordních 14 bodů (6 branek + 8 asistencí). Na konci první sezony měl na svém kontě 106 bodů (52 + 54), celkově skončil v kanadském bodování třetí a po zásluze bral cenu pro nejlepšího „zelenáče“ Calder Memorial Trophy. Cenu Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části pak získal celkem osmkrát (2008 – 2009, 2013 – 2016, 2018 – 2019). Nejvíce se ruskému snajprovi dařilo v sezóně 2008, ve které zaznamenal doposud nepřekonaných 65 gólů. Ve stejném roce bral cenu pro vítěze kanadského bodování základní části. Ovečkin je rovněž trojnásobným držitelem Hart Memorial Trophy pro „nejužitečnějšího hráče základní části“, radoval se v sezonách 2008 – 2009 a 2013.

Zakladatel Putin Team…

Alexandr Ovečkin patří do málo početné skupiny blízkých přátel dlouholetého vládce Ruska Vladimira Putina, v mobilu má uloženo jeho privátní číslo. Putin znal rovněž datum takřka utajené svatby Alexe Ovečkina s modelkou Anastasií Šubskou (2016), novomanželům dokonce telefonicky pogratuloval a zaslal nepochybně hodnotný dar.

Ostrostřelec opětoval přízeň hned následující rok, ve kterém založil „Putin Team,“ s cílem ukázat „silné a semknuté Rusko“. „Prostě dělám to nejlepší pro svoji rodnou zemi, ve které žijí mojí rodiče a přátelé. Podporuji svého prezidenta a nevidím na tom nic špatného,“ prohlásil v únoru 2017 v rozhovoru pro The Washington Post.

Kdo si počká…

Od roku 2005 tahal Alexandr Ovečkin v souboji se svým úhlavním sokem Sidney Crosbym za kratší konec. Získal sice více individuálních ocenění, zatímco však Crosby vybojoval s tučňáky třikrát Stanley Cup a k tomu přidal dvě Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off, mohl si Ovečkin nechat do konce sezony 2018 o obojím pouze zdát. O to více si Alex premiérové double užíval. S pohárem slavil v Las Vegas, trofej objímal během spánku při zpátečním letu, pohár rovněž vykoupal ve fontáně v Georgetownu. Nejslavnější hokejovou trofej představil Ivance Trump a Jaredu Kushnerovi ve washingtonském Cafe Milano. Poté putoval Stanley Cup do Ruska, kde se mimo jiné „účastnil“ utkání MS ve fotbale, ve kterém domácí Rusko vyřadilo na penalty senzačně Španělsko.