12. října 2021 23:40

Sběratel individuálních trofejí touží po Stanley Cupu

Start kanadsko-americké NHL se blíží, boj o Stanley Cup vypukne 12. října zápasem Tampa Bay Lightning – Pittsburgh Penguins. V nejlepší soutěži světa se tradičně představí řada hráčů starého kontinentu a při vší úctě, kterou chovám k Alexi Ovečkinovi či Davidovi Pastrňákovi, za největší evropskou hvězdu v NHL považuji Leona Draisaitla (1995) z týmu Edmonton Oilers.

Do NHL byl rodák z Kolína nad Rýnem, který jako své sportovní vzory uvádí Toma Bradyho a Tigera Woodse, draftován v roce 2014 jako třetí týmem Edmonton Oilers. Mimochodem, o rok později draftovali olejáři jako jedničku Connora McDavida, jednoho z mála hráčů NHL, který Leonovi zdatně konkuruje. Podle serveru nhl.com má tak Edmonton dva ze tří nejlepších centrů NHL, když se mezi prvního McDavida a třetího Draisaitla vklínil Nathan MacKinnon z týmu Colorado Avalanche.

Univerzál bez slabin

Ani Connor McDavid jako možný nástupce historicky nejlepšího hokejisty NHL Wayna Gretzkého, který slavil zisk svých čtyř Stanley Cupů v barvách Edmontonu, zatím nedokázal to, co Leon Draisaitl v sezoně 2020. Německý hokejista totiž vedle Art Ross Trophy (vítěz kanadského bodování) a Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč NHL) získal rovněž cenu Ted Lindsay Award, kterou hráčská asociace uděluje nejlepšímu a zároveň nejužitečnějšímu hráči soutěže.

Také proto si olejáři své hvězdy cení, důkazem čehož je kontrakt z roku 2017, na jehož základě si Leon během osmi let vydělá 68 milionů dolarů. Za tento nemalý peníz je jedním z neotřesitelných pilířů týmu, který má navázat na slavnou olejářskou dynastii z let 1984 až 1990, jejíž hvězdy v čele se zmiňovaným Gretzkým, ale také Markem Messierem, Jarim Kurrim a Jaroslavem Pouzarem, vybojovaly pět vítězství ve Stanley Cupu. Odborníci sice poukazují na skutečnost, že Leon neoslňuje rychlostí, jedná se ovšem o komplexního univerzála bez slabin. Je silný, důrazný, nemá problém se zakončením, může hrát centra i křídlo.

Těžko na cvičišti

Kromě Španělska, ve kterém trávil tradiční dovolenou, se Leon Draisaitl připravoval na letošní sezonu převážně v rodném Kolíně nad Rýnem. Pracoval na „výbušné vytrvalosti“, což obnáší systematické zatěžování všech částí těla. Jak sám přiznal, nejvíc prospívají jeho fyzické kondici cvičení, která bytostně nesnáší. Jedná se o výběhy v terénu, kruhové tréninky a výjezdy na kole. Co se doplňování kalorií týče, snaží se jíst zdravě. Jeho oblíbeným pokrmem je humr, kterého si vzhledem k roční gáži 8,5 milionu dolarů může dopřávat docela často. Problém nemá ani s řízkem, ostatně Schnitzel je přezdívka jeho otce Petera.

Rodinné zázemí

Životní partnerkou Leona Draisaitla je úspěšná kanadská modelka Celeste Desjardins, jejíž instagramový účet má přes 130 tisíc sledujících. Otec, bývalý hokejista, rodák z Karviné Peter Draisaitl, reprezentoval Německo v letech 1988 až 1998 ve146 utkáních na sedmi mistrovstvích světa a třech olympiádách. Úspěšný trenér, který strávil krátký čas na střídačce Pardubic, kariéru svého úspěšného syna pochopitelně sleduje, zejména pak zápasy Edmontonu na Východním pobřeží, které začínají ve 21 hodin německého času.

Wayne následovníkům věří

Hokej je kolektivní sport, a byť si Leon individuálních trofejí cení, jeho snem a cílem je zisk Stanley Cupu. Podle všeho by se mělo jednat o otázku času, jak se totiž nechal slyšet sám Wayne Gretzky v rozhovoru pro Sportsnet, připomínají mu McDavid s Draisaitlem legendární dvojici Gretzky–Messier, která učinila Edmonton takřka neporazitelný. Možná to vyjde hned v následující sezoně. Pravda, podle sázkových kanceláří nepatří Edmonton mezi největší favority, stačí ovšem vzpomenout na senzační a úspěšné tažení St. Louis Blues v sezoně 2018/2019.